3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Ata: Önce hizmet sonra yatırım

Zonguldak Valisi Erdal Ata, Filyos Vadisi’nin serbest bölge ilan edilmesi ve resmi gazetede yayınlanması çok önemli bir adım olduğunu söyledi. Vali Ata, “Filyos Vadisi’nde 2009 yılında yer tahsislerinin başlayacağını düşünüyorum.

Hedefimiz, kamu yapması gereken hizmetleri yapsın, yatırım yapacak olan özel sektöre yer tahsisi yapsın ve aynı anda düğmeye basalım” dedi.


Karaelmas Gazeteciler Derneği tarafından yayımlanan Bayram Gazetesi için yapılan röportajda Zonguldak Valisi Erdal Ata, İhlas Haber Ajansı (İHA) Bölge Müdür Osman Sav’ın sorularını cevapladı. Vali Ata, Vadi’nin serbest bölge ilan edilmesinin ve resmi gazete de yayınlanmasının, bölgedeki projelerin yaşama geçirilmesinde çok önemli bir adım olduğunu kaydetti. Yer tahsisine 2009 yılında başlanacağını düşündüğünü anlatan Vali Ata, “Filyos Vadisi Resmi Gazete’de yayınlanarak Serbest Bölge ilan edildi. Kamulaştırma çalışmaları zaten yaklaşık 5 milyon metrekarelik alanda geçmişte yapılmıştı. Filyos Vadisi’nin Serbest Bölge olarak ilan edilmesinin Resmi Gazete’de yayınlanması çok önemli bir adım. Meclis Başkanımız Köksal Toptan başta olmak üzere Başbakanımız Recep tayip Erdoğan, Bakanlarımız ve milletvekillerimiz konunun önemini çok iyi biliyorlar. Onlar da biran önce burada yatırımların başlamasını arzu ediyorlar. Daha doğrusu Ankara, bölgenin kalkınarak refah düzeyinin yükselmesi ve işsizliğin önlenmesi için Filyos Vadi Projesi’nin mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğine inanıyor” dedi.

ÖNCE HİZMET, SONRA YATIRIM
Vadi’deki son durum hakkında bilgi veren Ata, Filyos Vadisi Projesi’nin hayata geçirilmesinin kendi döneminde nasip olacağına inandığını söyledi. Yıllardır bölgede konuşulan ve hayal olarak görülen projelerin kısa sürede gerçekleşeceğine inandığını ifade eden Vali Ata, bölgedeki özel sektör ve sanayici yatırımlarının başlamadan öncesinde gerekli kamu hizmetinin yapılmasını hedeflediklerini de sözlerine ekledi. Yatırım öncesi başlatılacak ıslah çalışmasıyla 5 milyon 400 metrekarelik alan daha kazanılacağını vurgulayan Ata, “Ben Zonguldak’ta birinci dereceli tabii ki eğitim ve sağlık, bunlar önemli şeyler. Ama ülkemizin kalkınması ve refah düzeyinin yükselmesi için yeni yatırımlara ihtiyacımız var. Bölgemizdeki genç ve iş arayan nüfusun da iş sahibi olması için çok önemle üzerinde durduğumuz bir projedir Filyos Vadisi. Biz elimizden gelen gayreti sarf edeceğiz, inanıyorum ki 30-40 yıldır bölgede konuşulan ve hayal olarak görülen projeler yakın bir tarihte gerçekleşecek. 2009 yılının başında yer tahsislerinin başlayacağını düşünüyorum. İlk olarak Vadi’nin ıslah edilmesi gerekiyor ve bu doğrultuda uğraşıyoruz. Çünkü devlet olarak yapmamız gereken bir takım şeyler var. Yani Vadi’nin ıslahı öncelikle yapılması lazım. Bu ıslah çalışmalarında da iki aşama var, birincisi özellikle Filyos Vadisi üzerinde bir takım baraj projeleri var. Bu projeler yapılırsa ıslah çalışması kolaylaşıyor, şu haliyle yaparsanız dere yatağı 300 metre genişliğinde olacak, 300 metreyi aldığınız zaman Vadi’nin, düşünün ki 30 km’lik bir Vadi, 300 metre genişliğinde tam 9 milyon metrekare sular altında kalan bir alan oluyor ve sağında-solunda çok az bir alan kalıyor, ama ıslah çalışması biterse ırmak yatağı 120 metre genişliğine iniyor. Dolayısıyla 5 milyon 400 bin metrekarelik alan kazanmış oluyoruz. Şimdi bizim Çaycuma, Ereğli ve Alaplı’daki Organize Sanayi Bölgelerinin toplamı bunun yarısı kadar etmiyor, yani bu alanın ne kadar önemli olduğunu vurgulamak için bu örneği veriyorum. Yani bizim hedefimiz bir taraftan kamu yapması gereken hizmetleri yapsın, öbür taraftan yatırım yapacak olan özel sektöre ve sanayicilere yer tahsisleri yapılsın ve aynı anda düğmeye basalım. Yani biz devlet kurumları olarak kendimizi o zaman zorunlu hissederiz. Yani burada yatırım yapılacak bizde, ‘biran önce bunu yapalım’ diye zorlarız kendimizi. Aksi takdirde, ‘şu yapılsın da ondan sonra yer tahsisi falan yapılsın’ dersek, daha çok bekleriz” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2008 Salı 12:54:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?