3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Atık su projesi için ilk imza atılacak

Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca, 22 milyon Euro’luk Atık Su arıtma tesisi projesi için kredi anlaşmasının Ankara’da Hazine müsteşarlığında yapılacağını kaydetti.


Zonguldak belediye Başkanı Secaattin Gonca, kentte yıllardır denize akan kanalizasyonu önlemek amacıyla İspanya ile yapılan kredi anlaşmasında resmi prosedür ve işlemlerin tamamlandığını kaydetti. 18 Şubat 2009 Çarşamba günü Ankara Hazine Müsteşarlığı Dış Ticaret Genel Müdürlüğü’nde yapılacak imza törenin ardından kredi kullanmaya başlanabileceğini anlatan Gonca, Zonguldak’ın kanalizasyon atıkları, derelerle yada direkt denize deşarj oluyordu. Bunu önlemek amacıyla Atık Su Arıtma tesisi projesini hazırlayarak, 2005 yılında ihale yapmıştık. Bu ihaleyi kazanan İspanya, Almanya, Türk konsorsiyumlu şirketin çalışmalara başlayabilmesi ve projenin hayata geçirilmesi için İspanya hükümetinden kredi almak için kredi girişimlerine başladık. Bu çabalarımız, yapılan ön anlaşma ve protokollerden sonra resmiyete döküldü.

Bugünkü kurdan yaklaşık 50 Milyon TL olan 22 bin Euro’luk, kredi almak için tüm aşama işlemler tamamlandı. Yarın Ankara’da Hazine Müsteşarlığı’nda yapılacak imza töreninden ardından kredi alıp, çalışmalara başlanabilecek. Önümüzdeki günlerde ihaleyi alan şirket yetkilileri, projeyle ilgili gelerek incelemelerde bulunacak” dedi. Sahil kenarındaki vahşi katı atık depolama alanının da taşınmasıyla Karadeniz’in kirleten ana kaynaklardan birini daha ortadan kaldırmanın sevincini yaşadıklarını anlatan Gonca, hizmete girecek yeni proje ile birlikte kanalizasyon atıklarının arıtılarak denize akıtılacağını ifade etti.


TEMELİ TOPTAN VE EROĞLU ATACAK

Gonca, 18 Şubat Çarşamba günü Ankara’da yapılacak olan imza törenin ardından projenin 20 Şubat Cuma günü Zonguldak’ta atılacağını söyledi. Temel atma törenine TBMM Başkanı Köksal Toptan ile Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’da katılacağını söyledi. Gonca, projeyi şöyle anlattı: “Proje kapsamında İnağzı Mahallesi -Kilimli Beldesi sınırından, Kozlu Sahil Yolu eski çöp döküm alanı karşısına kadar 25 kilometrelik kanalizasyon hattını ön görülüyor. Projede 7 terfi merkezi, 1 biyolojik arıtma tesisi öngörülüyor. Denize tüm kanalizasyon çıkışları kapatılacak. Arıtılan su, denize akıtılacak.”

İHA
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2009 Çarşamba 09:29:45
Güncelleme :18 Şubat 2009 Çarşamba 10:09:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?