6
Mayıs
2024
Pazertesi
ZONGULDAK

Baca temizliği uyarısı!

YÜZGEÇ'TEN BACA TEMİZLİĞİ UYARISI

Zonguldak'ın Alaplı ilçesi Çevre Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Birol Yüzgeç, kış mevsiminin yaklaşması havaların soğuması ve ısıtma cihazlarının kullanılmaya başlanması nedeniyle vatandaşları baca temizliği konusunda uyardı.

Alaplı Çevre Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Birol Yüzgeç, kış mevsiminin yaklaşması havaların soğuması nedeniyle vatandaşları baca temizliği konusunda uyardı. Kış aylarında yangınların önemli bir kısmının baca tıkanması sonucu meydana geldiğine dikkat çeken Yüzgeç, ”Kış aylarında baca tıkanıklığı sonucu yaşanan çok sayıda yangın, mal ve can güvenliğimizi tehdit ederken, gerek gazın, gerekse katı yakıtlı dumanın dışarıya çıkamaması sonucu karbon monoksit zehirlenmesiyle de birçok insan hayatını kaybediyor. Bugüne kadar bacanızı temizletmediyseniz, mutlaka bacalarınızı temizletmeyi ve kontrol ettirmeyi unutmayın. Karbon monoksit zehirlenmeleri ve kış aylarında çıkan yangınların önemli bir bölümü bacaların tıkanması sonucu meydana geliyor. Baca yangınlarının genellikle alt katlarında lokanta, pastane, gibi işyerleri bulunan binalarda meydana geliyor. Çünkü bacalar, binaların zemin ve bodrum katından başlayıp, çatı katına kadar yükselen kanallardır. Bu kanallar içerisinde oluşan yağ atıkları, ziftler ve kurumlaşmalar gerek sobaların gerekse ticari işletmelerin ocaklarının alevli bir şekilde yakılması sonucu tutuşarak alev almasıyla baca yangınları meydana gelmektedir. Vatandaşlarımızın basit gördüğü ve ihmal ettiği bu tabakalar, baca içerisinde bir petrol ürünü gibi tehlike oluşturmaktadır. Ayrıca vatandaşlarımızdan çevrenin kirlenmemesi için kaliteli kömür kullanmaları istiyoruz” dedi.

Baca temizliğinin uzman kişilere yaptırılması gerektiğini belirten Yüzgeç, ”Vatandaşlarımız kendi yöntemleriyle bacaya bir şey dökerek, yakarak, içeriye bir ağırlık uzatarak bacayı açmaya çalışıyorlar. Bu yöntemler baca duvarının yıkılması ve tahribi gibi sonuçlarla daha pahalı inşaat masraflarına neden olacaktır. Vatandaşlarımız baca temizleme işlemini uzman kişilere yaptırmaları gerekmektedir” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2010 Perşembe 16:44:02
Güncelleme :21 Ekim 2010 Perşembe 16:49:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?