4
Mayıs
2024
Cumartesi
ZONGULDAK

Bakan Akdağ Zonguldak'ta

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Görevi devraldığımız 4 yıl içerisinde sudan kaynaklanan tifo ve dizanteri gibi hastalıkları, 52 binlerden 9 bine düşürdük" dedi. 

Bakan Akdağ, Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında düzenlediği sistematik değerlendirme gezilerinin 68.'sini gerçekleştirmek üzere Zonguldak'a geldi. Karayolu ile geldiği Zonguldak'ta Vali Yavuz Erkmen'i makamında ziyaret eden Bakan Akdağ, burada Vali Erkmen'den 4 yıl içerisinde il genelinde gerçekleştirilen hizmetler hakkında bilgi aldı. Ülke ve il genelindeki sağlık alanında gerçekleştirilen dönüşümleri değerlendiren Bakan Akdağ, Sağlıkta Dönüşüm Projesi çerçevesinde önemli derecede yol kat ettiklerini kaydetti.

Sağlığın çehresini değiştirdiklerini vurgulayan Akdağ, "Ülkemizde son 4 yılda çok şeyler değişti. Valimiz bu değişmeler ve dönüşümle refaha giden adımlarla ilgili Zonguldak'ta neler gerçekleştiğini bize özetledi. İnsanı, meselesinin odağına koyan, 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' diyen bir mirasın takipçisi olarak Sağlıkta Dönüşüm Programı'nı yürütüyoruz. Türkiye'de 4 yıl içerisinde gerçekten sağlığın çehresi değişti. Başbakanın özel talimatı ile, sağlığı öncelikli alan ilan etmesi ile bu mesafeleri aldık. İnsanların hastanelerde rehin kaldığı, bebeklerin hastane morglarda rehin tutulduğu, acillerinden geri çevrildiği, ambulansa hastamızı koyarken bile para istendiği o sistemleşmiş çarpık yapıyı dönüştürüyoruz. Ülkenin eşit ve onurlu insanları olarak tüm vatandaşlarımız, kamu hastanelerine rahatça müracaat edebiliyorlar" dedi. 

Bakan Akdağ, tepki ve eleştirilerin yapıldığı Genel Sağlık Sigortası(GSS) konusunda, bu sigorta sistemiyle tüm vatandaşların eşit oranda sağlık hizmetlerinden faydalanacağını kaydetti. 2007 yılında başlayacak olan GSS ile hizmetteki farklılıkların ortadan kalkacağını vurgulayan Bakan Akdağ, "Genel Sağlık Sigortası ile 2007 yılından başlamak üzere vatandaşların sağlık hizmeti alma konusundaki hakları da eşitlenmiş olacaktır. Bağ-Kur'lu, sigortalı, yeşil kartlı, emekli memur anlamında alınan hizmette farklılıklar var. Bunların hepsini ortadan kaldırmış olacağız" diye konuştu. İl merkezine 200 kilometre gibi çok uzakta olan ilçeler nedeniyle bazı illerde sağlık hizmetlerinin tam anlamıyla verilemediğinden yakınan Bakan Akdağ, sağlık alanında en büyük problem olan doktor sayısı konusunda YÖK'e görev düştüğünü ve üniversitelerin öğrenci sayılarını arttırması gerektiğini söyledi. 

Zonguldak Valilik binası önünde gazeteci ordusunu görünce çok şaşıran Akdağ, basın mensupları ve Vali Yavuz Erkmen'den ilginç bir ricada bulundu. Akdağ, gazetecilerden ve Vali Yavuz Erkmen'den hastane ziyaretlerinin az sayıda temsilci ve bürokratla takip edilmesini istedi. Hastane ziyaretinde 3-4 kişiye müsaade edebileceğini ifade eden Akdağ, "Özellikle hastane ziyaretlerinde vatandaşlarımızdan, bizimle birlikte olacak ildeki yöneticilerden ve basınımızdan ricam olacak. Hastanelerde çok kalabalık halde polikliniklere girmeye çalışıyoruz. Hem polikliniklerdeki insanları, hem de yatak katlarındaki hastaları rahatsız etme riskimiz oluşuyor. Valimizden rica edeceğiz, bürokratlar ve çalışanlarımız konusunda gerekenleri yapacaktır. Basınımızdan da rica edeceğiz. Aranızda alışveriş yapma alışkanlığı varsa temsilciler seçeriz, onlarla gireriz. Onlar çektikleri foto ve görüntüleri size verebilirler. Yada aranızda hastane hastane paylaşabilirsiniz" dedi. 

Daha önce bir GSM firmasına ait baz istasyonunu kurdurmak istemeyen mahalleli ve baz istasyonunun kurulmasına izin veren ev sahibi arasındaki arbede görüntülerinin ulusal basına yansıdığı Karalmas Mahallesi'ndeki bir grup vatandaş ve mahallenin Muhtarı Recep Şen, Valilik binası çıkışında yakaladığı Bakan Akdağ'dan baz istasyonunun mahallelinin psikolojisini ve sağlığını bozduğunu söylerek yardım istedi. Bakan'a hazırladıkları dosyayı veren Muhtar Şen, "Psikolojimiz bozuldu. Her akşam mahallemizden biri gözaltına alınıyor. İnsanlarımızın sağlığı da bozulacak" diyerek yardım beklediklerini iletti. Dosyayı inceleyeceğini söyleyen Bakan Akdağ, "Konun detayını bilmem, hukuk neyse onun yerine gelmesi lazımdır. Sağlık Bakanı, sen de, hepimiz hukuka tabiiyiz. Hukuk devletindeyiz" dedi. 

Daha sonra Zonguldak Belediye Başkanlığı'nı ziyaret eden Bakan Akdağ, burada yaptığı açıklamada, halkın su ile ilgili hastalıklardan kurtulacağını ifade etti. Bu hastalıklarla ilgili başlatılan mücadelede belediyelere de büyük görev düştüğünü anlatan Akdağ, "Halkımız artık sudan hastalıklardan kurtuluyor. Görevi devir aldığımız 2002 yılında ülkemizde tifo ve dizanteri gibi suyun neden olduğu hastalıkları geçiren vatandaşımızın sayısı 52 bin civarındaydı. Bu sayıyı 2006 yılında 9 bin rakamına kadar indirdik. Bu büyük başarıyı yeterli görmedik. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde tifo ve dizanteri gibi hastalıkları en alta çekerek vatandaşımızı bu hastalıklardan kurtarmak istiyoruz. Burada belediyelerimize çok büyük bir iş düşüyor. Temiz su vermeleri ve atık suların yere yakın yetişen sebzelere ulaşmasını engellemeleri gerekmektedir. İnsanlarla belediyecilik hizmetlerin buluştuğu bir çok alanda sağlığa uygun düzenlemeler yapmamız gerekiyor" diye konuştu. 

Başkan Vekili İsmail Toptan'ın karşıladığı Bakan Akdağ, ziyaretinin ardından da basına kapalı meslek odaları temsilcileri ile birlikte yapacağı toplantı için Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası'na hareket etti. Geceyi Zonguldak'ta geçirecek olan Bakan Akdağ, Cuma günü yapacağı, ziyaret, inceleme ve toplantıların ardından akşam saatlerinde ilden ayrılacak.
iha
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2006 Cuma 09:09:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?