3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Bakan Güler Zonguldak'ta

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, kendisine bağlı Genel Müdür ve Genel Müdür yardımcılarıyla geldiği Zonguldak'ta, işadamı, sivil toplum örgütü temsilcileri ve belediye başkanlarına, 'Enerji Politikalarımız ve Yer Altı Zenginlikleri' konulu bir sunum yaparak, enerji kaynakları ve yer altı zenginliklerini anlattı. 

Enerji Bakanı Hilmi Güler, Devlet Su İşleri (DSİ), Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş (BEDAŞ), Elektrik Üretim A.Ş (EÜAŞ), Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), Maden İşletmeleri, Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdür ve yardımcıları ile BOTAŞ yöneticileriyle geldiği Zonguldak'ta, işadamı, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve merkez, ilçe, belde belediye başkanlarına enerji ve yer altı zenginlikleriyle ilgili politikaları anlattı. Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıda dünyadaki ve ülkedeki enerji politikaları konusunda değerlendirmelerde bulunan Bakan Hilmi Güler, işadamlarından yatırım yapmalarını isteyerek, yatırım konusunda her türlü kolaylığı sağlayacaklarını söyledi. Proje bazındaki çalışmalarla ilgili detaylı bilgi vermek amacıyla genel müdür ve yardımcılarını da beraberinde getirdiğini belirten Bakan Güler, "Dünyada enerji sahasında, petrol ve doğalgaz ağırlıklı bir gelişim var. Petrol geçmiş yüzyılın kralıydı. Şimdi, yeni kral petrolle beraber doğalgaz. Türkiye'nin petrol ve doğalgaz üzerinde çok önemli bir rolü var. Ülkemizin jeopolitik konumunda güneyinden kuzeyine inen bir çizgi çizersek ve komşularıyla değerlendirirsek, sağ tarafımızda dünyanın petrol ve doğalgaz kaynaklarının yüzde 70'i var. Türkiye burada bir koridor, bir köprüdür. Böyle bir güzel konumumuz var" dedi. 

Ülkenin jeopolitik konumunu en iyi şekilde değerlendirmeye çalıştıklarını ifade eden Bakan Güler, Bakü-Tiflis-Ceyhan gibi çok önemli bir dünya projesini fazla vakit geçirmeden bitirerek hayata geçirdiklerini söyledi. Hazar Bölgesi'nin petrolünü dağları tepeleri aşarak Türkiye topraklarına getirdiklerini kaydeden Güler, "Kerkük-Yumurtalık hattı geliyor. Samsun-Ceyhan boru hattını da yapacağız. Hem Irak hem Hazar hem de Orta Asya petrolü buraya gelmiş olacak. Dünyada böyle 3 ayrı petrol kaynağının bir araya getirilerek harmanlandığı bir başka saha yok. Bu Türkiye'ye müthiş bir avantaj sağlıyor. Aynı zamanda çeşmenin başında oluyoruz. Doğalgaz hatları da var. İki farklı projeyle ülkemize doğalgaz taşınıyor. Avrupa, Rusya, Norveç ve Cezayir'den doğalgaz alınıyor. Avrupa, kaynakları çeşitlendirmek istediğinden 4. ülke olarak bizden de doğalgaz almak istiyor. Doğu-Batı ekseninde müthiş bir köprüyüz. Biz doğu-batı eksenine, kuzey-güney eksenini de ekliyoruz. Bizim sadece Avrupa Birliği'ne (AB) değil, AB'nin de enerji anlamında bize ihtiyacı var" diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN HEMEN HER YERİNDE KÖMÜR ARIYORUZ" 

Ruslarla yapılan doğalgaz anlaşmalarını gözden geçirmeleri sonucunda pahalıya alınan gazı, daha ucuza ve tek fiyattan almaya başladıklarını belirten Güler, ayrıca kullanılmadığı halde para ödenen 40 milyar metreküplük gazın da sildirildiğini kaydetti. Güler, başarılı enerji politikaları sonucunda bütçede kalan paralarla barajlara ve kömüre ağırlık verdiklerini söyledi. Elektriğe 4 yıldır zam yapılmadığını anlatan Güler, "Şu anda Türkiye, Avrupa'nın en ucuz elektrik ve doğalgazını kullanan ülke konumunda. Konut ve sanayi elektriğinde en pahalılar arasındaydık. Bir yılda en ucuz elektrik kullanan ülke olduk. Doğalgazda için de aynı durum geçerlidir. Yeni stratejik hedefimiz, geçiş coğrafyası olmaktır. Yani bulunduğumuz jeopolitik konumu en iyi şekilde değerlendirmektir" dedi. 

İhtiyaç duyulan bazı yatırımlar olduğuna dikkat çeken Enerji Bakanı Hilmi Güler, 2020 yılına kadar 128 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını, 14 yıl içinde yapılacak olan yatırımın 25 milyar dolarlık kısmınınsa elektrik yatırımı olacağını söyledi. Elektrik üretiminde yüzde 38 olan yerli üretimin yüzde 47'ye ulaştığını belirten Güler, ithal olan yüzde 62'lik oranın da yüzde 53'e düştüğünü ifade etti. Uzanlar Grubu'na ait Çukurova Elektrik A.Ş (ÇEAŞ) ve Kepez konusunu da değerlendiren Güler, "Uzanlar ile ilgili ÇEAŞ-Kepez konusunda 11 barajı ve 43 trafo merkezini geri aldık. Almasaydık, 2058 yılına kadar yasa dışı uygulama devam edecekti. Hiç kimsenin böyle bir kontratı, anlaşması yoktur. Yanlış gidişe dur dedik" diye konuştu. 

Türkiye'nin hemen her yerinde kömür aradıklarını belirten Güler, "19 ayrı sahada kömür arıyoruz, 800 milyon ton ilave ispatlanmış rezerv tespit ettik. Bu seferberlikle her yerde kömür aramayı sürdürüyoruz. Böylece, kömüre bağlı elektrik üretimini doğalgaza karşı yükselteceğiz" dedi. 

Jeotermalin yanı sıra rüzgarda da Türkiye'nin çok zengin potansiyele sahip olduğunu söyleyen Bakan Güler, "Ayrıca yeni sektör oluşuyor, mikro tribünler. 20 milyar dolarlık yatırım potansiyelinden bahsediyoruz. Yaklaşık 135 milyar kilovat/saat elektrik üretilecek. Bu oran Türkiye'nin şu anda elektrik üretiminin yüzde 60-70'i civarındadır. Her yıl 8 milyon dolarlık da ekonomiye katkısı olacak. Akarsuya koyup elektrik üreteceğimiz tribünler yapıyoruz. 7 çeşit tribün ürettik. Bunun için de bir arabanın arkasına koyacağımız küçük, kamyonun da arkasına konulacak büyük olanları var" dedi. 

Bakan Güler, doğalgaz verilen il sayısının 40'ı geçtiğini söyleyerek, "Önümüzdeki yıl doğalgaza kavuşan il sayısı 75 olacak. Temiz havayı soluyan bir sistemi oluşturuyoruz. Kentin borularının ihalesi yapıldı. Güzergah çalışmaları da projelendirildi. BOTAŞ'ın, şu anda 40 yerde şantiyesi mevcut. Dünyanın sayılı şirketlerinden biridir'' diye konuştu. 

Bakan Güler ayrıca, 4 milyon 500 bin ton kömürü fakirlere dağıttıklarını söyledi. Enerji Bakanı Hilmi Güler, sunumun ardından Türkiye Taşkömürü Kurumu İş güvenliği Daire Başkanlığı konferans salonunda düzenlenen iş güvenliği seminerine katılanlara sertifika verilmesi nedeniyle düzenlenen törene katıldı.
İHA
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2006 Cuma 21:25:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?