3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Bakkallardan güç birliği

Rekabete imkan tanımayarak küçük marketlerin kepenk kapatmasına neden olan Diskont marketlere karşı küçük esnaf işbirliğine gitme kararı aldı.


Zonguldak’ın Kilimli beldesi’nde, Kilimli, Çatalağzı Zonguldak merkez ve Kozlu bölgelerinden çok sayıda esnaf bir araya geldi.

Toplantı hakkında bilgi veren esnaf İsmail Kocabacak, Diskont marketler yüzünden 1995 yılına kadar Ereğli ve Zonguldak merkezde 400 yakın küçük esnafın kepenk kapatmak zorunda kaldığını ifade etti. Bu toplantıyı ilk olarak kendi aralarında daha sonra ise tüm sivil toplum kuruluşlarını ve belediye başkanlarını çağırarak geniş kapsamlı şekilde yapacaklarını kaydeden İsmail Kocabacak, yaptığı konuşmada şunları kaydetti.


“Bizim sektörde faaliyet gösteren meslektaşlarımızın aynı çatı altında zaman, zaman bir araya gelip fikir alışverişinde bulunmaları için ilk defa böyle bir toplantı düzenledik. Buraya Kozlu, Zonguldak Merkez, Kilimli, Çatalağzı, Gelik, Filyos’ta ki bakkal ve marketçileri çağırdık. Beraber oturup görüş alış verişi yapmak için, sektördeki gelişmeler bunların karşısında birbirimizi bilgilendirme noktasında bundan sonra da daha neler yapabiliriz, ülkemizde son yıllarda Diskont Mağazaların çoğalmasından dolayı meslektaşlarımızın çoğu kan kaybetmeye başladı.

Bir bölgede bir diskont mağaza açıldığı zaman kaç tane bakkal kapanıyor göz altına almaları gerekiyor. Örneğin, Ereğli bölgesine böyle mağazalar girdikten sonra 2009 yılına kadar kapanan bakkal sayısı 217’dir. Bunların yarattığı istihdam, verdiği zarar kimsenin göz ardı edemeyeceği rakamdır. Mesela bizim sosyal noktada bilgi alışverişimizde eksikliğimiz var. Bu noktada Bakkallar Odası bilhassa bu konuda daha çok aktif hale gelmek durumdadır. Bu gün yaptığımız ilk toplantımızı yapıyoruz, ileriki günlerde daha geniş kapsamlı, farklı meslek kollarını da katıp bölgemizin kalkınması istihdamın arttırılması için çalışmalarımızı yapacağız. Rekabet edilebilecek hiçbir markete karşı değiliz.

Biz kalitesiz malı ucuza satan Diskont Marketlere karşıyız. İnsanları kandırıyorlar. Halkı bu konuda bilgilendireceğiz. Paraya sıkışsan bakkallardan alabilirsin ama bunlardan 10 kuruş bile alamazsın. Tanınmadık, bilmedik malları ucuza satıyorlar. Ereğli’nin üzerinde de 200’ün üzerinde bakkal kapandı. Bizim en büyük eksikliğimiz bu meslek kolunda faaliyet gösteren meslektaşlarımızın örgütlü olmamasıdır. Hiçbir şekilde bir araya gelemeyip ortak akılla bir şey yapamamamızdır. Biz rakibiz, düşman değiliz. Aynı işi yapan rakipleriz, asla düşman değiliz. Biz bundan sonra birlikte hareket edeceğiz, her noktada. Diskont mağazalara karşı birlikte sağlam adımlar atarak hareket edeceğiz. Bunu da halkımıza anlatacağız.”

İha
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2009 Cumartesi 11:45:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?