3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Başhekim Erdem'den mantar uyarısı

Zonguldak'ın Ereğli Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Muharrem Erdem, mantar zehirlenmelerinin ölümle sonuçlanabilen ciddi zehirlenme olduğunu bildirdi.


Ereğli Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Muharrem Erdem, son günlerde hastaneye mantar zehirlenmesi vakasıyla çok sayıda başvuru olduğunu belirtti.


Yağmur sonrası daha çok ortaya çıkan mantarın halk tarafından tüketildiğini ifade eden Erdem, "Mantarların zehirli olup olmadıkları renginden, şeklinde, yetiştiği yerden anlamak mümkün değildir. Mantarın zehirli olup olmadığı, ileri tahliller dışında anlamanın olanağı yoktur. Daha önce yenilip zehirsiz olan bir tür mantarın tohumu karışması ile zehirli hale gelebilir.

Aynı tür, aynı şekilde, aynı yerden toplanan mantarların biri zehirli, diğeri zehirsiz olabilir. 'Dün yedik, bir şey olmadı' diyerek tüketmeye devam etmek yanlıştır. Belirtileri 1 saat ile 20 günde ortaya çıkabilen mantar zehirlenmelerinin çoğunun tedavisi yoktur. Bu yüzden yıllardır aynı yerden toplanmış aynı türden mantar yiyen kişiler zehirlenip, hayatlarını kaybedebilmektedir. Halkımızın yabani mantarlardan uzak durması ve yememesi gerekmektedir" dedi.

İha
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2008 Çarşamba 19:39:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?