4
Mayıs
2024
Cumartesi
ZONGULDAK

Basında sansürün kaldırılışının 98. yılı

Zonguldak'ta basında sansürün kaldırılışının 98. yıldönümü ve 24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla düzenlenen törende, Karaelmas Gazeteciler Derneği (KGD) üyeleri Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. 

Valilik önündeki anıta çelenk koyan KGD üyeleri, her kesimi sorumlu davranmaya davet etti. Burada yapılan açıklamada gazetecilere düşen görevler de hatırlatılarak, "Basın özgürlüğü kavramının geliştirilebilmesi, öncelikle biz gazetecilerin mücadeleyi doğru ve ilkeli olarak yapabilmemize bağlıdır. 

Basınımızın yayımlarında sorumluluk duygusu içinde hareket etmesi, özel yaşama, kişilik haklarına ve kişi onuruna saygılı olmaya özen göstermesi, iletişim etik ve kurallarını eksiksiz öğrenmesi ve uygulaması temel koşuldur. 'Ben gazeteciyim' diyen ve kamusal sorumluluk gerektiren mesleği icra edenler, basın ahlak kurallarına eksiksiz uymayı ve uygulamayı kendilerine vazgeçilmez ilke edinmelidirler. Basın meslek ilkelerine ve iletişim etiğine uygun olmayan yayınlar yapanlar, öncelikle kendilerine, sonra görev yaptıkları basın-yayın kuruluşlarına ve genelde gazetecilik mesleğine zarar verdiklerini ve vereceklerini asla unutmamalıdırlar" denildi. 

Açıklamada kamuoyuna düşen görevlere de değinilerek, "Gazetecilik görev ve sorumluluklarını üstlenmeden ve yerine getirmeden, bu önemli kamu görevini yürüten mesleğe zarar verenlere karşı, kamu yönetiminde bulunanlara da görev düşmektedir. Mevkisi, makamı ve görevi ne olursa olsun kamu yönetiminde ve temsilinde bulunanlar, basın meslek ilkeleri ve iletişim etiğinden uzak yayın yapan ve gazeteciliği kendileri için bir araç olarak kullanmaya kalkışanlarla, gazeteciliği tüm kurallarıyla ve özümseyerek kamu yararı doğrultusunda yapanların ayrımına da dikkat etmelidirler" ifadeleri kullanıldı.
 
Törenin ardından Vali Yavuz Erkmen'i ziyaret eden KGD yönetimi ve üyeler, bir süre Vali Erkmen'le sohbet etti. Basın özgürlüğü ve sansürlerin kaldırılmasında gösterdiği duyarlılıktan dolayı Vali Erkmen'e teşekkür eden Dernek Başkanı Osman Sav, Karaelmas Gazeteciler Derneği olarak ilkeli davranışlarıyla mesleğe saygınlık kazandırmayı ve akabinde Zonguldak ve bölgeye daha çok hizmet etmeyi hedeflediklerini vurguladı.
 
Vali Erkmen, basın mensuplarının bayramını kutlayarak, "Zonguldak genelinde bugüne kadar baktığımızda, biz her zaman arkadaşlarımızla iyi diyaloglar içerisinde olduk. Ben hiçbir arkadaşımızın art niyetli olduğunu düşünmüyorum. Hepimizin ve gazetecilerin de amacı Zonguldak'a hizmet gelmesi yönünde. Zonguldak aslında güzel bir çıkış da yakaladı. 2006-2007 Zonguldak'ın artık altyapısını tamamladığı, bir takım olayların meyvelerinin toplandığı yıllar olacaktır. Bunların örneklerini de hep birlikte görüyoruz" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2006 Pazartesi 17:48:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?