3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Bayanlara meme kanseri anlatıldı

Sağlık Bakanlığı tarafından Ekim ayının kanser bilinçlendirme ayı olması nedeniyle Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kurulan Kanser Kontrol birimi ekiplerince Meme Kanseri konusunda İl ve ilçelerdeki kadınlara yönelik eğitim çalışmalarına hız verildi.


Sağlık Müdürlüğü Kanser Kontrol Birim Sorumlusu Esin İlhan Koordinatörlüğünde ekipler, bu yıl Atatürk Devlet Hastanesi, Gülüç Belediyesi, İmam Hatip Lisesi, Seher Tekstil, Eko Tekstil ve Merkeze bağlı Tepebaşı mahallesinde olmak üzere 7 ayrı yerde meme kanserinden korunma yollarını anlattı. Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Sorumlu Tabibi Dr. Şeyda Çakmak, her 7 kadından birinin meme kanserine yakalanabileceğini vurgulayarak, kadınların dikkatli olmasını istedi. Çakmak, “ Meme kanseri meme hücrelerinde başlayan kanser türüdür. Meme, süt bezleri ve kanalları döşeyen hücrelerin, kontrol dışı olarak çoğalmaları ve vücudun çeşitli yerlerine giderek çoğalmaya devam etmesine meme kanseri denir. Meme kanseri kadınlarda en sık rastlanan kanserdir. Her 7 kadından birinin hayatının belirli zamanında meme kanserine yakalanacağı bildirilmektedir. Akciğer kanserinden sonra, dünyada görülme sıklığı en yüksek olan kanser türü meme kanseridir” dedi. Çakmak meme kanseri riskini artıran faktörleri de şöyle anlattı:


“50 yaş üzerindeyseniz mutlaka bir hekime gözükmeniz gerekmektedir. Yakın akrabalardan biri meme kanseriyse riskiniz 2-3 kat daha artar. Daha önceden diğer memenizde kanser tespit edilmişse, adet görmeye 12 yaşından önce başlamış iseniz, hiç gebe kalmamışsanız ve emzirmemişseniz, sigara kullanıyorsanız, adet görmeniz 50 yaşından sonra da devam eder ise meme kanserine yakalanabilirsiniz. Bununla birlikte meme kanseri gelişen çoğu kadının risk faktörü veya ailesinde hastalığa ait bir hikaye yoktur.”


Çakmak, ayrıca herhangi bir belirtti bulunmayan kişilerde, kanser gibi hastalıkları bulmak için tarama denilen test ve muayenelerin meme kanserini erken yakalama şansını arttırdığını bununda tedavi şansını yükselttiğini ifade etti. Meme kanseri, yayılmadan önceki erken tespitin hastayı yüzde 96 oranında yaşam şansına imkan verdiğini vurgulayan Dr. Çakmak, her yıl 44 binde bir kadının meme kanserinden öldüğünü de hatırlattı.

İha
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2008 Pazartesi 19:36:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?