3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Bayat aşı ölümün pençesine attı

Zonguldak’ta 7 yaşındaki Doğukan D, kızamık virüsünün beyne ulaşmasıyla oluşan SSPE hastalığına yakalandı. Aile, çocuklarını yatağa bağımlı hale getiren hastalığa bayat aşının neden olduğunu iddia ederek, Sağlık Bakanlığı aleyhine dava açmaya hazırlanıyor. 

Zonguldak’ın Kozlu Beldesi’nde yaşayan Nezir ve Aygül D. çiftinin 7 yaşındaki oğulları Doğukan, geçen yıl kızamık hastalığına yakalandı.

Bir hafta sonra Doğukan’da kusmalar ve kasılmalar yaşandı. Doktora götürülen Doğukan herhangi bir teşhis konulmaması üzerine Ankara Gazi Üniversitesi Hastanesi’ne gönderildi. Burada belinden sıvı alınıp incelendiğinde, Doğukan’ın kızamık virüsünün beyne ulaşmasıyla oluşan Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) hastalığına yakalandığı belirlendi. Birkaç hafta sonra unutkanlık ve hafıza kaybı yaşayan Doğukan, şimdi konuşamıyor, duyamıyor, koşamıyor.

Ankara Dikmen’de oturdukları sırada oğlu Doğukan’a 9 aylıkken sağlık ocağında kızamık aşısı yaptırdığını belirten 30 yaşındaki Aygül D., oğlunu yatağa bağımlı hale getiren hastalığın bayat aşı olduğunu iddia etti. Sağlık Bakanlığı’nı mahkemeye vereceklerini belirten anne şöyle konuştu:

“6 yaşına kadar oğlumda hiçbirşey yoktu. Geçen yıl Kurban Bayramı’ndan önce kızamık hastası olduğu için iğne vurdurduk. Kurban Bayramı’ndan sonra bir akşam kustu, ertesi sabah kahvaltıda ise eli kasıldı ve elindeki içi çay dolu bardak masaya döküldü. Hemen özel bir muayehaneye götürerek doktora tedavi ettirdik. Bir şey anlaşılmayınca Ankara Gazi Üniversitesi Hastanesi’ne sevkettiler. Oğlum burada bir ay boyunca tedavi gördü.

Belinden alınan su numunesinden çıkan sonuca göre doktorlar oğlumun SSPE hastası olduğunu söylediler. 9 aylıkken vurdurduğumuz iğneden sonra beyne yerleşen virüsten SSPE olmuş. Doktorlar kızamık aşısının bayat olduğunu söylediler. O an dünyalar başıma yıkıldı. Şuanda duymuyor, adeta bitkisel hayatta yaşıyor. Benim ne gecem ne de gündüzüm belli. Bu aşı niye araştırılmadan yapıldı ki. Eşim, Sağlık Bakanlığı hakkında dava açması için avukata vekaletname verdi. Sorumlular suçlarını çeksinler.”

Gözüyaşlı anne-oğlunun yaşıtlarını gördüğünde üzüldüğünü söyleyerek, “Keşke bu aşıyı yaptırmasaydım diye kendimi suçluyorum. Oğlumu şu sıralar sıvı yemekler vererek besliyorum. Oğlumun emsalleri okula giderken, gezerken onun haline üzülüyorum. Her gece ağlıyorum. Birkaç kez intihara bile kalkıştım. Oğlum gözümün önünde eriyor” diye konuştu.

Ankara’da bir firmada elektrikçi olarak çalışan 30 yaşındaki Nezir D. ise çocuğunun SSPE hastalığına yakalanmasından dolayı Sağlık Bakanlığı aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açması için avukata vekaletname verdiğini söyledi.
Hürriyet internet
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2006 Pazar 13:53:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ferdi karagel IP: 85.98.233.xxx Tarih : 23.11.2006 12:08:25
Evet iste türk devleti buu benmde yegenim aynı hastalıktan hayatını kaybetti ve simdi bu cocugun asla ve asla KURTULUSU YOK YANİ SONU ÖLÜM burdan SAGLIK BAKANLIGINA SESLENİYORUM yaptıgınızbaska bir sey degil tek yapmanız gereken ASININ DOZAJINI ARTTIRMAK YAPACAGINIZ SADECE BU BEN SİMİDEN BU AİLEYE BASI SAGOLSUN DİYEROUM DEMEK İSTEMEZDİM AMA SONUC BELLİ KESİN ÖLECEK bu görüntüleri yasatanlar utansın :