3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Bayramda tatlı ve şeker uyarısı

Zonguldak İl Sağlık Müdürü Öner Güner, Ramazan ayında değişen beslenme düzeni ve biçimi nedeniyle bayram sonrasında beslenmeye çok daha fazla dikkat edilmesini istedi.

Güner, bayramda dağıtılan şekerlerin özellikle çocuk ve yaşlılardan uzak tutulmasını tavsiye etti.


Zonguldak İl Sağlık Müdürü Öner Güner, yeme ve içmenin kısıtlandığı Ramazan ayı sonrasında gelen bayram ile birlikte bireylerin psikolojik olarak gereğinden fazla yeme ve içme ihtiyacı hissettiğini belirterek beslenme konusuna dikkat edilmediğini söyledi. Bayram ziyaretleri ve evlerde hazırlanan çeşitli yemek ve tatlılar nedeniyle bireylerin kontrolsüz ve ölçüsüz beslenmeye başlayabildiğini hatırlatan Güner, şöyle konuştu: "Ramazan ayında diğer zamanlardan farklı olarak beslenme düzenimiz ve beslenme
biçimimiz değiştiği için vücudumuzda da bazı değişimler olmakta ve sağlıksız beslenme hipertansiyon, şeker, kalp damar hastalıkları gibi bazı hastalıklar için tetikleyici rol oynamaktadır.

Oruçla birlikte günlük öğün sayısının azalması nedeniyle uzun süren açlıktan sonra bütün gün rahat olan metabolizma iftarda kontrolsüz aşırı tüketilen besini sindirmekte zorlanır ve bu da mide ve bağırsakta şişkinliği, hazımsızlık, kabızlık ve tansiyon yükselmesi gibi rahatsızlıklara neden olur."

Güner, bayramda ise, bir aylık oruç dönemi sonrası yeme içme özgürlüğüne hiçbir sınırlama olmaksızın yeniden kavuşmuş olduğunu düşünen bireylerin psikolojik olarak normalden fazla besin tüketimine meyilli olduğunu söyledi. Bayram ziyaretleri sırasında normal zamanlarda olduğundan daha fazla yemek, hamurlu yiyecekler, tatlı, kola türü gazlı içecekler, çay-kahve kuruyemiş gibi besinlerin kontrolsüz ve ölçüsüz alınmasının yeni sorunların yaşanmasına neden olabildiğini anlatan Güner, "İkram edilen her şeyi bitirmek yerine tadına bakmanız sağlığınız açısından sizi de ev sahibini de mutlu edecektir" dedi.


Güner, bayram esnasında tüketilen aşırı şekerin, dişlerin yanı sıra başta çocuklar olmak üzere kalp, tansiyon gibi kronik rahatsızlıkları olan yaşlılara da zarar verdiğini hatırlattı. Bayramda çikolata ve şeker tüketimlerinin diyeti bozduğunu da ifade eden Güner, bayram öncesi yapılan diyetin bayramda da sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile kronik hastaların sürdürdükleri diyete bayram süresince de özen göstermeleri gerektiğini anlatan Güner, şöyle konuştu:
"Özellikle 0-12 yaş grubu bebek ve çocukların, büyüme ve gelişime katkısı olmayan, boş kalori kaynağı şeker ve şekerli ürünlerden uzak tutulmaları önem arz etmektedir. Çikolata ve şeker tüketimi çocuklarda aşırı tüketim nedeniyle karın ağrısı, bulantı, kusma ve ishallere neden olabileceği için bunların tüketimine sınırlama getirilmesi gerekir."


Güner, ayrıca, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan izinli, son kullanma tarihi geçmemiş ve ambalajı bozulmamış çikolata, şeker ve diğer mamullerin satın alınması sağlığın korunması açısından önemli olduğunu sözlerine ekledi.

İha
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2008 Perşembe 16:52:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?