3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Baz istasyonları zararlı mı?

Çevre Koruma Derneği Zonguldak Şubesi Başkanı Meltem Çetinkaya, baz istasyonlarının insanlar üzerindeki olumsuz etkileri hakkında bilgi verdi.


Çevre Koruma Derneği Zonguldak Şubesi Başkanı Meltem Çetinkaya, insan sağlığına zararları olan baz istasyonları hakkında yaptığı açıklamada, baz istasyonlarının yerleşim yerlerinden dört kilometre uzağa kurulması gerektiğini söyledi. Çetinkaya, günlük hayatta kullanılan teknolojik aletlerin de baz istasyonları kadar insanlara zarar verdiğini ifade etti.

Baz istasyonlarının insanlarda unutkanlık, sakat doğum gibi olumsuz etkiler bıraktığını anlatan Çetinkaya, sözlerine şöyle devam etti: "Baz istasyonları,
elektromanyetik alan oluşturması sebebiyle insan açısından zararlı. Yerleşim yerlerinden dört kilometre uzağa kurulmalıdır. Bilgisayar, cep telefonu, bulaşık makinesi, televizyon, saç kurutma makinesi gibi günlük hayatımızda kullandığımız bu araçlar baz istasyonu kadar bizlere zarar veriyor.

Bunların sağlık açısından bize verdiği zararlar kısırlık, unutkanlık, baş ağrısı, uyku bozuklukları, sakat doğumlar."
 

Meltem Çetinkaya, bu manyetik alanların insan vücuduna zararlı etkilerinin yanında kansere karşı bağışıklık sisteminden sorumlu P53 genine hasar verdiğinin bilindiğini söyledi. Mikrodalgaların uzun süre düşük doz yayması, mesafeye göre insan sağlığı açısından riskler taşıdığını anlatan Çetinkaya, şunları söyledi: "Çatılara kurulan ve 365 gün durmaksızın çalışan cep telefon aletleri uzun süre tehlike sınırları altında mikrodalga verebilir, ancak bu durum risk düzeyini artırır.

Başıboş dalgalar, beynimizitahrip ediyor. Cep telefonları çocuklardan uzak tutulmalı. Baz istasyonları okul bahçesi, kreşler, hastaneler, parklar gibi toplu yaşama ve kullanım alanlarına kesinlikle kurulmamalı. Cep telefonunun en çok radyasyon yaydığı zamanlar telefon çaldığı ve çevirdiğiniz numaranın bağlandığı anlardır. Bu sırada telefon, baş bölgesinden uzak tutulmalıdır. Cep telefonu hamilelik süresinde acil durumlar dışında kullanılmamalı."


Çatılara kurulan baz istasyonlarının cep telefonlarının birbiriyle iletişimi sağlamak için kurulmuş alıcı verici santraller olduğunu anlatan Meltem Çetinkaya, sözlerine şöyle devam etti: "Yapılan araştırmalarda bir binanın çatısında baz istasyonu olmasının binada bulunanları, bina çevresinde bulunanlara göre daha fazla etkilediğini göstermektedir. Elektromanyetik alan oluşturarak mikrodalga yayan ve sıfırlama mesafesi uzun olan bu alıcı verici baz istasyonları hakkında ne yazık ki fazlabilgilendirilmemişiz."
Çetinkaya, belediye başkan adaylarından, Zonguldak'ta kömürün dışında güneş ve rüzgar enerjisine yönelmek gerektiğini söyledi. Yerel yönetimlerin şehir plancılığına önem vermesi gerektiğini ifade eden Meltem Çetinkaya, sözlerini şöyle tamamladı: "Yerel yönetimlerin termik santrallerin kurulmamasına izin vermemesi gerekir. Yerel yönetimlerin şehir plancılığına dikkat etmesi ve kanalizasyon sistemlerinin yapılması gerekir. Ayrıca kağıtların, camların ve tıbbi malzemelerin geri dönüşümünün yapılması
gereklidir."

İha
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2009 Perşembe 12:32:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?