3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Beş ülkeden 45 genç Çaycuma'da

Değişik ülkelerden gelen 45 genç, Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde ülkelerinin çevre ve doğa sorunlarını birbirleriyle paylaştı.


"Doğadan gelen genç sesler" projesi kapsamında bir araya gelen gençler, Çaycuma Süt Fabrikası'nı da ziyaret edip çevrenin nasıl korunduğunu yerinde gördüler. Çaycuma Süt Fabrikalarının Sahibi Hüsnü Sami Alpan'a, Ankara TUFAK Gençlik Kulübü Başkanı Melih Aras, projeye katkılarından dolayı plaket verirken yabancı gençler de ülkelerini simgeleyen çeşitli hediyeler verdi. Litvanya, Polonya, Bulgaristan, Romanya ve Kazakistan'dan gelen gençler "Doğadan gelen genç sesler" projesiyle birer saat kendi ülkelerinin çevre ve doğa sorunlarını diğer ülke gençleriyle paylaşacak.


Gençleri Çaycuma'da ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Hüsnü Sami Alpan, çevre bilincinin yerleşmesinde gençlere büyük görev düştüğünü belirterek çalışmalarında başarılar diledi.
Ankara TUFAK Gençlik Kulübü Başkanı Melih Aras, AB Gençlik Değişim Projesi kapsamında beş ülkeden 45 gencin Türkiye'ye geldiğini ve 9 gün Çaycuma'da kalacaklarını belirtti.


Melih Aras, bununla birlikte Çaycuma ve çevresinin de gözlemleneceğini belirterek şunları söyledi: "Projemiz Turizm Folklor Araştırma Kurumu (TFK) tarafından organize ediliyor. 2005 yılından beri gençlik projeleri yapıyoruz. AB değişik projeleri Türkiye'de 2005 yılından itibaren yapılmaya başlandı. Biz de TFK derneği olarak o tarihten bu yana her sene ciddi projeler yapıyoruz. Bunu da ülkemizin çok farklı yerlerinde yapmaya çalışıyoruz."


Özellikle küçük yerleşim birimlerinde, gerçekten Anadolu'yu gösterebilecekleri yerlerde yapmaya çalıştıklarını anlatan Aras, sözlerine şöyle devam etti: "Bu sene projemizi de Çaycuma'da yapmayı planladık. Beş ülkeden 45 genç ülkemize geldi. Konu çevre ve çevre sorunları. Her ülke çevre sorunlarına ve çözümlerine yönelik birer İngilizce sunumla geldi. Sunumlarımızı yaptık, iki gün boyunca bugün konusunu işleyen bir drama ve tiyatro çalışmasını hep beraber yapacağız. Öğretici arkadaşlarımızla beraber drama ve tiyatro konusunda, çevre eğitimi konusunda eğitmen arkadaşlarımız var, onlar liderlik yapacaklar guruba. Ondan sonra da final Cuma günü Çaycuma'da bütün gençlerin birlikte katıldığı müzik ve dans eşliğinde olacak. Çevre duyarlılığını konu alan bir drama gösterisi Çaycuma gençlerine ve halkına sunulacak."


ÖNEMLİ BİR PROJE
Ülkemizin Avrupa'da birçok konuda yanlış tanındığını bildiklerini anlatan Aras, şunları söyledi: "Özellikle bir önyargı var diye kabul ediyoruz. Biz bu projelerle önyargıyı kırıyoruz. Türkiye'mizi gerçek Anadolu kültürüyle tanıtıyoruz. Büyük şehirlere götürerek değil. Türk gençlerini aynı zamanda bu projenin içerisinde bu yabancılarla birlikte buluşturuyoruz. Irkçılığa karşı bir yatırım olurken aynı zamanda kültürümüzü tanıtıyoruz. Her yönüyle ülke geceleri yapıyoruz. Her ülke kendini tanıtıyor.


Yiyeceğini, içeceğini, müziğini tanıtıyor. Çaycuma ve civarını bizim özellikle seçmemizin bir nedeni de; çevre duyarlılığı konusunda çevre zenginliği konusunda ülkemiz açısından cazip bir bölge. Her şeyi devletten hiç olmazsa bundan sonra beklememek gerekir diye düşünüyoruz. Çünkü medeni toplumlarda, sivil toplum kuruluşları özellikle bu tür konularda lokomotif görevi görmesi lazım. Biz de amatörce herkesin işi gücü var. Ankara'da hepimiz çalışıyoruz ama bu konuyla ilgili projede amatörce görev aldık.


Biliyoruz ki bu proje sonunda yabancı gençler, ülkelerine Türkiye'yi doğru tanıyarak dönecekler ve bundan sonra da iş birliğimiz devam edecek. Bu konuda bize destek veren sponsorlarımız oldu."
Bunlardan birinin Çaycuma süt fabrikasının sahibi Hüsnü bey olduğunu anlatan Aras, sözlerine şöyle devam etti: "Kendisine bir teşekkür ziyaretinde bulunmak için buradayız. Onların destekleri bizim burada projeyi gerçekleştirmemiz için gerçekten hayati önem taşıyor. Zonguldak Valiliği, Çaycuma Kaymakamlığı, Çaycuma Belediye Başkanlığımız, 100. Yıl Atatürk hizmet evi hepsi bize destek oluyor. Bu konuda onların hepsine candan teşekkür ediyoruz."


TÜRK İNSANI HOŞGÖRÜLÜ
Litvanyalı bir genç ise, çevreyle ilgili küresel ısınma, kirlenmeyle ilgili proje için geldiklerini ve bütün katılımcıların iyi bir şekilde projeyi sürdürdüğünü belirtti. Litvanyalı genç, çevreyle ilgili projeler hazırlayacaklarını belirterek "Türkiye çok büyük. Daha önce de Antalya'ya geldim ve çok Avrupalı bir şehir olduğunu gördüm. Burası çok eşsiz bir yer, Litvanya'dan çok farklı bir yer. Litvanya'da insanlar daha soğuk, buradaki insanlar ise çok dostça, hoşgörülü" dedi.

İha
Yayın Tarihi : 22 Haziran 2009 Pazartesi 19:21:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?