3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Bodur meyvecilik kursu

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde, Çaycuma Hükümet Konağı Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen AB Destekli Bodur Meyve Yetiştirme Teknik bilgiler hakkında Zonguldak İl Tarım Müdürü Yusuf Akın tarafından kursiyerlere anlatıldı.


Çaycuma ilçesinde, Hükümet Konağı Toplantı Salonu’nda AB Destekli Bodur Meyve Yetiştirme Tekniği Zonguldak İl Tarım Müdürü Yusuf Akın tarafından slayt gösterimi ile kursiyerlere meyve yetiştirme ve bakımı hakkında teorik olarak bilgiler verildi. İl Tarım Müdürü yaptığı toplantıyı şu şekilde değerlendirdi:
”Öncellikle şunu belirtmekte yarar var. Bizim şuanda yürütmüş olduğumuz projenin bir parçası. Proje faaliyet planı içerisinde gerçekleştirilmesi öngörülen faaliyetler içerisinde 4 ayrı meyve gurubunun erik, kiraz, elma ve armut meyvelerinin yetiştiriciliği bakım, gübrelenmesi ve bitki hastalıklara karşı mücadele edilmesi bunlarla modern meyve bahçelerinin tesisini ayrıca bunun gibi bilgileri aktararak oluşturmuş olduğumuz bir bilgilendirme toplantısı yapıyoruz.100 kursiyerimiz var. Bu 100 kursiyerimiz 25’erlik küçük guruplara bölünmüş vaziyette. Ayrıca Eğirdir Bahçe Bitkileri Araştırma Enstitüsü’nden gelen konunun uzmanlarıyla bugüne kadar yetiştirme teknikleri ile ilgili genel bilgiler verildi. Diğer toplantımız ise bitki beslenmesi ve sulama ile ilgili bilgilendirme yapılıyor. Şu anda yaptığımız toplantı ise 4 ana meyve gurubuna ise hasta ve arıza olan meyvelere genel bir bilgilendirme yapıyoruz. Tabi ki bizim hedefimiz Zonguldak’ta tarımsal faaliyetler içerisinde meyveciliğin karlı bir iş olması için devreye sokuyoruz ve hiçbir yanlışlık yapmadan sürdürmek istiyoruz.

Bunu yapabilmemiz için 2005 yılında hazırlamış olduğumuz bir proje vardı. Avrupa Birliği’nden hibe almak kaydıyla geniş çiftçi kitlesine erişmek için sağlanan proje idi. Bunu başarı ile sonuçlandırdık. Onun için Çaycuma ilçesi tarım bakımından en büyük potansiyele sahip bir ilçemiz. Buradan başlayarak ilçemizde modern meyve bahçesi kurmayı hedefliyoruz. Bilindiği gibi tarım alanlarının belirli bir kısmı boş veya gereği gibi değerlendirilemiyor. İşte bu boş ve gereği gibi kullanılamayan arazileri şuanda yapılmakta olan kurs ile değerlendirerek büyük bir istihdam oluşturmayı düşünüyoruz. Şuanda ise 24 günlük yoğun bir tempo ile hem teorik olarak hem de arazi uygulaması yaparak kurslarımız devam ediyor. Bu 1 sene içerisinde iki gün salonlarda bir gün ise arazilerde uygulamalı olarak bodur meyve yetiştiriciliği çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

iha
Yayın Tarihi : 5 Mart 2009 Perşembe 18:38:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?