4
Mayıs
2024
Cumartesi
ZONGULDAK

Bölge Birliği toplandı

Zonguldak-Karabük-Bartın illerinden temsilcilerin bölgenin sorunlarının tespiti ve çözümü konusunda çözüm arayışlarının sağlanması amacıyla biraraya geldiği bölge toplantılarının 4.'sü Ankara Dedeman Otel'de yapıldı. 

Toplantıya Bartın Valisi İsa Küçük, Karabük Valisi Can Direkçi, Zonguldak Milletvekilleri Köksal Toptan, Fazlı Erdoğan, Polat Türkmen, Nadir Saraç, Harun Akın, Karabük Milletvekilleri Hasan Bilir, Mehmet Ceylan, Ali Öğüten ve Bartın Milletvekili Asım Kulak, Bartın Gazeteciler Derneği Başkanı Mustafa Ahmet Oktay, Zonguldak Karaelmas Gazeteciler Derneği Başkanı Osman Sav Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Derya Akbıyık, 3 ilin demokratik kitle örgütleri, meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. Yaklaşık 3 saat süren toplantıda yapılan konuşmalarda, tüm konuşmacılar bölge toplantılarının, bölge sorunlarının çözümünü sağlamak adına, dar gündemle ve somut hedefler belirlenerek devam ettirilmesi görüş birliğine vardı. 

Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Çetin Altun, kömür ve demir-çelik sektörüne bağımlı olarak gelişen bölgenin, son yıllarda izlenen ekonomik politikalar sonucu, bu sektörlerin küçülmesiyle birlikte göç vermeye başladıklarını ifade etti. Altun, işsizlik sorununun çözümü için bölgedeki kaynakların değerlendirilmesi konusunda görüş alışverişinde bulunmak amacıyla bu toplantılara devam edeceklerini kaydetti.

"BİRLİKTE MÜCADELE HEYECANI OLMALI" 

Toplantıda söz alan Bartın Belediye Başkanı Rıza Yalçınkaya, hür gün kapısına 50 kişinin gelerek şahsen iş istediğini, 3 ilin birbirinden ayrılmasının mümkün olmadığını ve sorunların ortak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Başkan Yalçınkaya, "Bölgenin kalkınması için birlikte mücadele heyecanı olmalıdır. Bu toplantıların devamını arzuluyorum. Bizlere düşen görev ne olursa yerine getirmeye hazırız. Valilerimizin ve milletvekillerimizin destek ve katılımlarıyla bu sorunların çözümleneceğine inanıyorum" dedi. 

Bartın Valisi İsa Küçük, bir sonraki toplantı için çeşitli önerilerde bulunarak, 3 ilin milletvekillerinin birlikte çalışma yapmasının bölgeye katkıda bulunacağını ifade etti. Bölge Kalkınma Ajansı için AB fonları açılması, proje bürolarının oluşturulması ve Bölge Kalkınma Ajansı için Bartın'ın daha uygun olacağı, özel sektör projelerinin desteklenmesi havaalanı için şirketin yeni katılımlarla güçlendirilmesi, bölge gelişim planının yapılması gibi önerilerde bulunan Bartın Valisi İsa Küçük, Bartın Limanı'nın genişletilmesi, Bartın-Saltukova demir yolunun yapılması, bölge çevre düzeninin oluşturulması, Termik Santralin Filyos ya da Bartın için tespit edilmesi, işçi emeklileri için Bartın'da sosyal tesis yapılması konularında çalışma yapılmasını önerdi. 

Toplantı sonrasında iftar yemeğinde biraraya gelen Bartın-Karabük-Zonguldak Bölge Birliği, valiler, milletvekilleri ve bölge belediye başkanları bölge sorunları üzerine sohbete devam etti.
iha
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2006 Pazartesi 16:37:18
Güncelleme :16 Ekim 2006 Pazartesi 20:07:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?