3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Boşaltılan binada deney

Zonguldak'ta tabanında kayma meydana geldiği için boşaltılan 4 katlı binada, yaklaşık bir sene sürecek bir deneye başlandı. Ölçümler için gerekli aletlerin monte edildiği binanın bir sene içerisinde oturma yönünün tespit edilmesi ve zemine enjekte edilecek betonla kaymanın önlenmesi için çalışma başlatıldı. 

Zonguldak'ta ilk olarak resmi ve özel kurumların ortaklığıyla kurulan Gelişim A.Ş.'nin, daha sonra Fatih Halk Eğitim Merkezi'nin kullandığı ve son olarak da kız öğrenci yurdu olarak kullanılan 4 katlı bina, tabanında kayma meydana gelmesi nedeniyle 2 sene önce boşaltıldı. Yapılan çalışmalar sonrasında, atıl vaziyette bekleyen binada 2005 yılında hazırlanan 45 bin YTL'lik proje kapsamında deney yapılması kararlaştırıldı. Bir sene de deney yapımı için bekleyen binada, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Teknik Daire Başkanlığı'ndan gelen heyetin incelemelerini tamamlamasının ardından deneye başlandı. 

Zonguldak Bayındırlık ve İskan İl Müdürü Kemal Memiş, bakanlıktan gelen heyetin "oturulmasında sakınca yoktur" dediği binanın İl Özel İdaresi tarafından özel bir şirkete kiralandığını söyleyerek, "Binada aynı zamanda deney yapılacak. Deney için gerekli ihale tamamlandı. Kazanan firma tarafından deneye başlandı. Yerin altına yerleştirilen elektronik aletler sayesinde, binanın kayma yönü ve miktarı 1 yıl boyunca belirli periyotlarda ölçülecek. Deney raporlarına göre bina temelinde gerekli güçlendirme çalışmalarına başlayacağız. Oturma yönünü tespit ederek, bina zarar görmeden kayma ve temeldeki oturmayı, sonuçlara göre yapılacak olan zemine beton enjekte çalışmasıyla önlemeyi hedefliyoruz" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2006 Perşembe 14:43:17
Güncelleme :26 Ekim 2006 Perşembe 14:47:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?