3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Çalışanlar yüzde 70 haklı çıktı

Zonguldak Bölge Çalışma Müdürü Gönül Demirsu, işçilerin kurumlarıyla ilgili yapmış olduğu şikayetler sonrası yüzde 70 haklı olduklarını ortaya çıktığını söyledi.


Zonguldak Bölge Çalışma Müdürü Gönül Demirsu, sebepsiz yere işten çıkarılma, sigortalarının ödenmemesi, fazla mesai yaptırılması gibi konularda yapılan şikayetlerin yüzde 70'inde çalışan yüzde 30'unda işveren haklı çıktığını kaydetti. Gönül Demirsu işverenleri uyardı. Demirsu, işçilerin ve işverenin haklarını savunma adına müfettişler ve gerekli kurumlarla birlikte sıkı bir çalışma yaptıklarını belirterek, işçi veya işveren şikâyetlerinin muhakkak değerlendirildiğini belirtti. İşçi ve işveren şikâyetleri konusunda ne gibi şikâyetler geldiğini ve kurumlarının bu konuda nasıl bir çalışma yaptıklarını anlatan Demirsu, konuşmasına şöyle devam etti:


“İşçi şikâyetleri ortalama aylık 30-40 arasında müdürlüğümüze şikâyet ulaşıyor. Biz bu şikâyetleri iş teftiş şikâyet kuruluna göndeririz. Onlar müfettişlerini görevlendirirler ve bizde iş yerinde denetim yaptırırız. İşçinin varsa yasal haklar tespit edilir ve işçiye bilgi verip işverenlerden bu yasal hakları talep ederiz. İşçinin en önemli şikâyeti işten çıkarılma durumu oluyor. İşten çıkarıldığı zaman işçinin bir takım haklarının ödenmesi gerekiyor. İhbar tazminatı, kıdem tazminatı ya da yıllık izni kullandırılmamıştır, 7,5 saattin üzerinde çalıştırılmıştır ama fazla mesai ödememiştir, genel tatillerde çalıştırılmıştır ücretini alamamıştır, asgari ücretle çalıştırılıyordur, sigortalık işlemleri yaptırılmamıştır. Bu gibi şikayetleri denetlemeye alıyoruz. İşçi şikâyetlerinde haklı olan taraf değişiyor. Ama yüzde 70 işçi hakları tespit ediliyor. Bunlar daha çok işten çıkarılış sebebine bağlı oluyor.

Bu tip konular incelenir. Ama sadece işçinin şikâyeti anlamında değil diğer işçilerin durumları nasıl diye işyeri denetlemeleri de yapılır. İş yerinde ücret bordoları düzenlenmiş mi, yıllık izin çizelgeleri düzenlenmiş mi gibi sosyal yönden her şey denetlenir. Ama müfettiş sayımız yeterli olmadığı için genel denetim çok fazla yapılamıyor. Fakat işçi şikâyetleri mutlaka değerlendiriliyor. Bunların yanında işletme belgesiyle ilgili denetimlerimiz oluyor. İş sağlığı ve iş güvenliği yönünden bu çalışmaları yürütüyoruz. Onu da yine teftiş müfettişleri yapar. Raporlar gelir, bizde sonuçlarını değerlendiririz.”

İha
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2008 Cuma 14:49:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?