3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

'Cami yeter, biraz da okul açın'

Türk Tarih Kurumu eski Başkanı ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yusuf Halaçoğlu, mantar biter gibi üniversite açıldığını belirterek "130 tane falan oldu sanırım. Genç nüfusumuz çok fazla. Elbette eğitmemiz lazım. Ama kaliteli öğretim üyeniz olmazsa kurduğunuz üniversite ne işe yarar" dedi.

Halaçoğlu, Zonguldak'ta düzenlenen "Kafkasya ve Ortadoğu gelişmelerinde Türkiye" konulu bir seminere katıldı.

Türk Tarih Kurumu eski Başkanı Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yusuf Halaçoğlu, 2.5 milyon Türk'ün yaşadığı Almanya'da 2 bin 900 cami yapılırken sadece 15 okul bulunduğunu belirterek "Oradaki çeşitli dernek ve akademisyenlere, 'cami yeter biraz da okul açın' dedim. Bana, 'bu dinsiz mi' derler diye korkmuyorum. Ama ben caminin dışında da namaz kılarım be mübarek. Okul açar bir çocuğu yetiştirirseniz o çocuğun 100 çocuğa faydası olur" dedi.

Türk Ocakları Zonguldak Şubesi'nin Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlediği, "Kafkasya ve Ortadoğu Gelişmelerinde Türkiye" konulu konferansta konuşan Prof.Dr. Halaçoğlu, Osmanlı döneminden itibaren Ortadoğu ve Kafkasya'daki gelişmeleri anlattı.

Türkiye'nin Ortadoğu'da güçlü olabilmesi ve ayakta kalabilmesinin yolunun kaliteli eğitimden geçtiğini anlatan Halaçoğlu, yakın zamanda Almanya'ya yaptığı bir ziyarette Türklerin 2 bin 900 cami kurduğunu, buna karşın sadece 15 okul yaptıklarını öğrendiğini belirterek şöyle konuştu: "Oradaki çeşitli dernek ve Türk akademisyenlerle konuşurken 2 bin 900 cami olduğunu söylediler. 'Kaç okul var?' diye sordum. '15 okulumuz var' dediler. Bizim oradaki nüfusumuz 2.5 milyon. Ermeni nüfusu ise 5 bin. Peki kaç okulları var? 50 okulları var. Onlara, 'cami yeter biraz da okul açın' dedim."

Okul açılır ve eğitim yapılırsa buradan yetişen bir çocuğun 100 çocuğa faydası olacağını anlatan Halaçoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Ben caminin dışında da namaz kılarım. Ben her yerde namaz kılarım. Cami elbette insanları birleştiren bir yerdir. Ama bir şeyleri yanlış yapıyoruz. Bana, 'bu dinsiz mi' derler diye korkmuyorum. Elhamdülillah Müslümanım. Kişilerin de benim inancımla ilgili konuşmaya hakkı yok zaten. Ben Atatürk'ün kurduğu kurumun başkanlığını yaptım. Ben bilim adamı olarak korkarsam sizin korkmamanız mümkün mü? Ben korkmadan bunları söylüyorum. Hepimizin korkmaması lazım."

Konuşmasında kurulan üniversiteleri de eleştiren Prof.Dr. Halaçoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mantar biter gibi üniversite açtık.130 tane falan oldu sanırım. Onun içini dolduramazsanız, öğretim üyesi yetiştirmezseniz, kaliteli öğretim üyeniz olmazsa kurduğunuz üniversite ne işe yarar? Bu tam tersi ülkeyi kötüye doğru götürür. Açılmasın demiyorum. 70 milyon dinamik bir nüfusumuz var. Genç nüfusumuz çok fazla. Elbette yol göstermemiz ve eğitmemiz lazım. Ama onun da yolları var."

Önceki gün bir Amerikalı yöneticinin, "Türkiye artık müttefikimiz değil" dediğini hatırlatan Prof.Dr. Halaçoğlu, bunun nedenini şöyle açıkladı: "Türkiye, Ortadoğu'daki stratejisini değiştirdi. Türkiye, Suriye ile askeri anlaşma imzalamıştır. Antakya bölgesinden vazgeçmiştir. Lübnan'a asker göndermiştir. İsrail ve Filistin arasında ara buluculuk yapıyor. İran ile yakınlaşıyor. Düne kadar ulaşılmaz bir ülkeydi İran Türkiye için. Aslında laik Türkiye, İran için büyük bir tehlikeydi. Ama şimdi geldiğimiz
noktaya bakın. Esasen laiklik İslam'ın temelinde de var. İnsanları zorla müslüman yapamazsınız. Dinde zorlama yok. Biz İran ile ilişki kurarız."

iha
Yayın Tarihi : 2 Kasım 2008 Pazar 15:53:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?