3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

ÇATES'in külü Karadeniz'e akıyor

Zonguldak'ın Çatalağzı beldesinde kurulu bulunan ve 1948 yılında yapılan Çatalağzı Termik Santrali'nin (ÇATES) denizde yarattığı çevre kirliliği ürkütücü boyutlara ulaştı. 

Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun kullanmadığı taşkömürü atığı kömürleri yakıt olarak kullanan santralde elektrik üretimi sırasında açığa çıkan atık kül, borular aracılığıyla denize boşaltılıyor. Santralden her gün boşaltılan yaklaşık 2 bin 500 ton külün denizde ortaya çıkardığı kirlilik çevre halkının tepkisine neden oluyor. Zonguldak'ta kentin en gözde plajlarından olan Kapuz Plajı'nda görünen ve denizin üzerini kaplayan kül tabakası denize girmek isteyenlere engel teşkil ediyor. Tatilcilerin birçoğu yağ tabakası gibi görünen kül nedeniyle denize girmek yerine güneşlenmeyi tercih ediyor. 

25 Temmuz 2002'de yapımına başlanan kül barajı inşaatının 2005'te bitmesi gerektiğini, ancak ödenek yetersizliği nedeniyle bu inşaatın tamamlanmadığına dikkat çeken yetkililer, "İnşaat yüzde 90-95 seviyesinde tamamlanmış durumda. Bu yıl sonuna doğru baraj devreye girecek. Böylece külün de denize boşaltılmasına son verilecek" diye konuştu. 

İl Çevre Müdürlüğü yetkilileri ise geçen yıl aynı santrale çevreye yaptığı diğer tahribatlar nedeniyle 200 bin YTL ceza uygulandığını, ancak denize boşaltılan kül için yapılan kül barajı inşaatının devam ettiğini, bu nedenle de 5491 sayılı kanun ile bazı maddeleri değiştirilen ve 13 Mayıs 2006'da yürürlüğe giren Çevre Kanunu'nun geçici 4'üncü maddesi gereği, baraj inşaatı bitinceye kadar denize kül boşaltan santral hakkında bir işlem yapılamayacağını söylediler. 

Çatalağzı Belediye Başkanı Mehmet Alim, "Sıkıntı oluyor ama bizim için üretim ve enerji önemli" dedi. 

Plaja günlük 2 bin 500 civarında insan geldiğini hafta sonlarında ise bu sayının 5 bine çıktığını belirten Zonguldak Belediyesi Kapuz Plaj Müdürü Mehmet Yalçın, imza toplayıp tepki eylemleri gerçekleştirmelerine rağmen, sorunun sürdüğünü kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2008 Cuma 15:39:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?