7
Mayıs
2024
Salı
ZONGULDAK

Çatlak evde yaşam mücadelesi

YIKILMA TEHLİKESİ İÇİNDE OLAN EVDE YAŞAM MÜCADELESİ

Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Topallı köyünde ikamet eden Turan ailesinin yaşadığı evin içinde ve dışında meydana gelen ve özellikle son zamanlarda artış gösteren çatlaklar, endişeye neden olurken, yetkililerden yardım bekleniyor.

Karadeniz Ereğli ilçesine bağlı Topallı köyünde ikamet eden Cevdet Turan, evlerinin içinde ve dışında meydana gelen ve özellikle son zamanlarda artış gösteren çatlaklar, nedeniyle korku ile yaşadıklarını söyledi. Köy Muhtarı Recep Coşkun birlikte durumu yetkililere bildirdiğini ancak hiçbir sonuç alamadıklarını kaydeden Turan, yardım beklediğini kaydetti.

Evde eşi Altun Turan (50) kızları Selda Turan (23), Esra Turan (18) ve 2 yaşındaki torunu Eda ile yaşayan Cevdet Turan, evinin zemininde kaymadan dolayı meyil, duvarların iç ve dış taraflarında da gittikçe yayılan çatlaklardan dolayı evin yıkılma tehlikesinin bulunduğu söyledi. 1989 yılından beri aynı evde ikamet eden Turan ailesinin başlarını soktukları yuvaları 17 Ağustos Kocaeli ve 12 Kasım Düzce depremlerinde hasara maruz kaldı.

Sarsıntılar nedeniyle evin çevresinde meydana gelen küçük çaplı çatlakların ilerleyen yıllarda çok arttığını ve evin her odasında içli ve dışlı olarak derin çatlakların meydana geldiğini belirten Turan, “Özellikle son 2 yılda ev zemininde de kayma meydana gelmesiyle çatlaklar dört bir yana yayıldı ve bu çatlaklar artmaya devam ediyor. Evin zemininde kayma olduğu için sobamızda yamulmuştu. Bu nedenle sobanın altına tahta koyarak eğriliyi engellemeye çalıştım. Her çatırtı sesinde evin göçeceği korkusuyla yaşıyoruz. Uzaktan bir aracın geçişi bile evi sallar hale geldi. Zaten her yağış olduğunda çatıda akmada meydana geliyor. Ne yapacağımızı şaşırdık. Muhtarımıza durumu bildirdim. Kaymakamlığa resmi başvuruda bulunduk. Ancak 'red' yanıtını aldık. En son üç ay önce başvurduk. Ancak ondanda bir yanıt gelmedi” dedi.

Son zamanlarda evdeki kayma ve çatlama oranlarında belirgin artışların olduğuna dikkat çeken Turan, evin zemininde oynama olduğunu girişteki duvardan da rahatlıkla gözlendiğini söyledi. Evin girişindeki duvarın kayma nedeniyle 8-10 santim aralanmış durumda olduğunu belirten Turan, sağlık durumunun bozuk olduğunu ve babadan kalma küçük bir yer dışında hiçbir gelirinin ve sosyal güvencesinin olmadığını belirtti. Turan, “Bu evde bu kışı kazasız belasız geçirmek için dua ediyorum. Çatırtılar son 2 ayda çok arttı. Evin tabanında da kaymadan dolayı meyil oluştu. Her an çökecek gibi duruyor” diye konuştu.

Malzeme temin edilerek evin sağlamlaştırılmasının mümkün olması halinde elbirliği ile yardımcı olmaya hazır olduklarını belirten Topallı Köyü Muhtarı Recep Coşkun, Ereğli Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) müracaatından bir sonuç çıkmadığını bildirdi. Ailenin yaşadığı evin toprak zeminde kaldığını düşünen muhtar Coşkun, “Üzücü bir olay gerçekleşmeden ailenin güvenliğinin sağlanması gerekiyor. En azından gelip inceleseler evin ne kadar güvensiz olduğunu görürler. Tehlikeyi anlamak için illa inşaat mühendisi olmaya gerek yok. Görünen köy kılavuz istemez. Evin içinde, dışında oluşan çatlaklara her ay yenisi ekleniyor ve olan çatlaklar genişliyor” dedi. Turan ailesinin komşusu Mehmet Cebeci de, ailenin durumundan yıllarıdır haberdar olduğunu dile getirerek şöyle konuştu:

“Ben de durumu yakından takip ediyorum. Cevdet Turan bana sürekli çaresiz olduğunu ve ne yapılması gerektiğini soruyor. Kaymakamlığa muhtarımızla birlikte aile adına dilekçe ile müracaat ettik. Durumu aktardık ama sonuç alamadık.”

YIKILMA TEHLİKESİ İÇİNDE OLAN EVDE YAŞAM MÜCADELESİ
YIKILMA TEHLİKESİ İÇİNDE OLAN EVDE YAŞAM MÜCADELESİ
İHA
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2010 Salı 13:31:02
Güncelleme :16 Aralık 2010 Perşembe 13:36:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?