3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Çaycuma'da ayçiçeği tarla günü

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde ayçiçeği verimini artırmak için tarla günü düzenlendi.

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesi Kayıkçılar Köyünde ayçiçeği verimini artırmak için Aytekin Katırcı’ya ait tarlada ayçiçeği çeşit denemesi için tarla günü düzenlendi. Uygulamada tarlaya ekilen Meriç 2002, Tarsan 1018 ve TR 3080 cinsi ayçiçeği bölgeye uyum sağlayarak yüksek verim gösterdi.

Tarla gününe İl Tarım Müdür Vekili Yaşar Errdoğan, İlçe Tarım Müdür Vekili Coşkun Ulutaş, Kayıkçılar Köyü Kalkındırma Kooperatifi Başkanı Bayram Cura, Köy Muhtarı Mehmet Durguncu, Tarım Danışmanı Suna Güncan ve üreticiler katıldı.

xwTarım Danışmanı Suna Güncan yaptığı konuşmada bölgede ayçiçeğinin uygun çeşidinin belirlenmesi için 14 Nisan’da tarlada ekim yaptıklarını ve amaçlarının daha uygun çeşidi bulup verimli ve kaliteli ürün elde etmek olduğunu söyledi.

Kayıkçılar Köyü Muhtarı Mehmet Durguncu ise köy olarak ilkleri ve doğruları yapmayı sevdiklerini söyleyerek, “Köyümüzdeki çalışmalar herkes tarafından takip ediliyor. İnsanlarımız çok duyarlı olup yetkililerin anlattıklarını çok çabuk hayata geçiriyorlar. 2007’de sebze ve meyvecilikte büyük başarı sağladık. Bize bu imkanları sağlayan kişi ve kurumlara teşekkür ediyorum. Ayrıca köyümüze layık olan damla sulama projesini de İl Tarım Müdürlüğü’nden talep ettik” diye konuştu.

İl Tarım Müdür Vekili Yaşar Erdoğan, “Bölgemiz ayçiçeği yapılan ve son yıllarda unutulan bir bölge. Ülkemizde çok önemli ayçiçeği açığı var. Bizim hedefimiz beş yılda bu açığı kapatmak. Bu nedenle Trakya Tarımsal Araştırma Müdürlüğü ile birlikte tarım denemelerine başladık. Bölgemizde üç dört çeşidin verimli olduğunu gördük. Ayçiçeği yemeklik yağda ilk sırada olduğu için üzerinde fazla duruyoruz. Açığımız olduğu için yurtdışından ham yağ ithal ediyoruz. Niye paramız dışarıya veriyoruz? Ayrıca ayçiçeği küspesi ve sapıda hayvan beslenmesinde kullanıyor” dedi.

Kayıkçılar Köyü Kalkındırma Kooperatifi Başkanı Bayram Cura ise tarım yaparken gelişen teknolojiye ayak uydurmak zorunda olduklarını söyledi. Cura, “Teknolojiye ayak uydurmazsak ekmek yiyemez duruma geliriz. Bizim gibi küçük üreticilerin makine ekipmanların karşılaması çok zor. Bu nedenle kooperatifimize sizlerin desteğiyle aldığımız ekipmanlarımız hizmete sunuldu. İki tane tamburlu ot biçme ve iki tane silaj makinemiz var. Kooperatifimize yani aldığımız 2009 model traktörde önümüzde hafta içinde hizmete girecektir” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2008 Pazar 16:38:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?