3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Çaycuma'da meyvecilik atağı

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde Bodur Meyve Yetiştiriciliği için Zonguldak İl Tarım Müdürlüğü ve Çaycuma İlçesi Köylere Hizmet Götürme Birliğince hazırlanan ihale için toplam 133 bin 523 EURO'luk bütçe tanzim edildi

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde Zonguldak İl Tarım Müdürlüğü ve Çaycuma Köylere Hizmet Götürme Birliği'nce hazırlanan 133 bin 523 EURO'luk bütçe Çaycuma ilçesinde Bodur Meyve Yetiştiriciliği Eğitim Projesi ile ilgili kaymakamlık binasında toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıya, Çaycuma Kaymakamı İsmail Kaygısız, Tarım İl Müdürü Yusuf Akın, Çaycuma İlçe Tarım Müdürü Aydın Çelik, Gökçebey İlçe Tarım Müdürü İrfan Soysal, Zonguldak Proje İstatistik Şube Müdürü Uğur Mert Güçlü katıldı. Çaycuma İlçe Tarım Müdürü Aydın Çelik, proje kapsamında 15-29 yaş arası 50 erkek ve yaş sınırı olmaksızın 50 kadın olmak üzere toplam 100 çiftçiye eğitim verileceğini belirtti.

Proje uygulaması aşamasında eğitim amaçlı birer dekar kiraz, elma, armut ve erik bahçesi tesis edilip uygulamalı eğitimlerin bu bahçede verileceğini belirten Çelik, 1 yıl süre ile devam edecek projenin ilk ayında Isparta-Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nden gelecek uzman eğiticilerin yoğun teorik eğitim vereceğini kaydeden Çelik, “Sonraki aylarda İl Tarım Müdürlüğü teknik elemanları tarafından eğitim bahçesinde pratik eğitimler verilecek. Verilecek eğitimlerde kursiyerlere bodur meyve yetiştiriciliğinin avantajları, bahçe tesisi, bakım, sulama, budama, hastalık ve zararlılarla mücadele ve hasat konularında teorik ve uygulamalı eğitimler verilip, meyveciliğin gelişmiş olduğu bölgelere eğitime katılan çiftçilerin modern meyve bahçelerini yerinde görmeleri sağlanacak. Eğitim sonunda sınav düzenlenerek başarılı olanlara sertifika verilecek. Sınavda dereceye giren 3 kursiyere birer dekarlık bodur meyve bahçesi tesis edilecek. Ayrıca eğitim sonunda, başarılı olan kursiyerlere Çaycuma Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafınca belirlenecek sayıda bodur meyve bahçesi kurmalarında destek verilecek” dedi.

ÇAYCUMA, DEVREK VE GÖKÇEBEY İLÇELERİ ZİRAAT ODALARINA KAYITLI 11 BİN 304 ÇİFTÇİ VAR”

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Çiftçi Kayıt Sistemi'ne giren ve desteklemelerden yararlanan bin 578 çiftçi bulunduğunu belirten Çaycuma İlçe Tarım Müdürü Aydın Çelik, “2000 yılı nüfus sayımı sonuçlarına göre Zonguldak İl Nüfusu 615 bin 599'dur. İl genelinde 62 bin erkek ve 105 bin kadının tarım sektöründe istihdam edildiği görülmektedir. İlimizde tarım potansiyelinin en yüksek olduğu Çaycuma, Devrek ve Gökçebey ilçeleri Ziraat Odalarına kayıtlı 788'i kadın olmak üzere 11 bin 304 çiftçi bulunmaktadır. Buna rağmen üretim yaptığını beyan ederek Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Çiftçi Kayıt Sistemi'ne giren ve desteklemelerden yararlanan bin 578 çiftçi bulunmaktadır. Bu rakamlar, tarımsal potansiyeli yüksek olan hedef bölge insanının bu sektörde olması gereken düzeyde istihdam edilemediğini göstermektedir.

Çaycuma, Devrek ve Gökçebey ilçelerinde 15-29 yaş arası 22 bin 891 erkek bulunmaktadır. Aynı bölgedeki tüm kadınların sayısı ise 75 bin 235'dir. Bölgede yürütülen tarımsal faaliyetlerde ağırlıklı olarak aile içi ücretsiz işçi konumundaki kadınlar çalışmaktadır. Ziraat Odası kayıtlarında kadın çiftçi sayısı düşük görünmesine rağmen bölgedeki tarımsal faaliyetlerin tamamına yakını kadınlar tarafından geleneksel yöntemlerle yürütülmektedir. Halen uygulanmakta olan tarım teknikleri ve ekonomik getirisi düşük ürünlerin yetiştiriliyor olması, tarımsal gelirin artmasına engel teşkil etmekte, bu da tarımın bölge gençleri tarafından geçim kaynağı olabilecek bir sektör olarak görülmemesine neden olmaktadır.

Diğer sektörlerde istihdam olanaklarının azalmış olması ve son yıllarda bölgede az sayıda da olsa bodur meyve yetiştiriciliği yaparak yüksek kazanç elde eden işletmelerin varlığı bu sektöre ilgiyi artırmıştır. Eğitim sonunda kendi başına birer uygulayıcı durumuna gelen kursiyerlerin, en az yüzde 50'sinin bodur meyve bahçesi tesis edeceği, geriye kalanların da girişimcilerce yeni kurulacak bahçelerde kalifiye eleman olarak istihdam edileceği öngörülmektedir. Eğitime alınan kursiyerlere örnek çiftçi statüsü kazandırılacak ve 5 yılda yaklaşık bin 500 nihai faydalanıcının 'işsiz ve çiftçi' etkilenmesine katkıda bulunulacaktır.

Ayrıca tarımsal girdi üretici ve pazarlamacıları, hal ve pazar esnafı, tüketiciler ve ihracatçılar olumlu yönde etkilenecektir. Projeyle çözülmesi hedeflenen özel sorunlar, tarımdan beklenti içerisine girmiş bölge halkının istihdamı ve istihdam edilebilirliğini artırmak, girişimcilik ruhunu geliştirmek, getirisi yüksek ürünlerin tarımını yaygınlaştırmak, atıl tarım alanlarının ekonomiye kazandırılmasını sağlamak, göçü azaltmak, kalıntıdan ari güvenilir ürün yetiştiriciliğini sağlamak şeklinde özetlenebilir” dedi.

Filyos Vadisi'nin toprak yapısı ve iklim yönüyle bodur meyve yetiştiriciliğine uygun olduğunu belirten Çelik şunları söyledi: “Proje ile bölge insanının önüne, ekonomik ömrü 20-25 yıl olan ve birim alandan yüksek kazanç sağlayan bodur meyve yetiştiriciliği, istihdam oluşturacak bir sektör olarak konulacaktır.

Filyos Havzası'nda bulunan 48 yerleşim biriminde 100 kursiyerle başlatılacak olan çalışmanın, Zonguldak-Bartın uzantısında bulunan agroekolojik zon üzerinde yaygınlaşmasıyla geniş bir istihdam alanı oluşacak, oluşturulan ekonomik değer, sürdürülebilirliğin sağlanmasında etkili olacaktır. Filyos Vadisi, toprak yapısı ve iklim yönüyle bodur meyve yetiştiriciliğine uygundur. İşletme büyüklüğü ortalama 20-25 dekardır.

Eğitim alan 100 kişiden en az 50 kursiyerin toplam 500 dekar veya üzeri büyüklükte bahçe kurması sağlanacaktır. Bodur meyveciliğin 4-5. yılda yatırım ve işletme giderlerini amorti etmesi nedeniyle kısa sürede girişimci sayısı artacaktır. Tesis kurmak için ihtiyaç duyulan kaynakların, Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen düşük faizli tarımsal krediler, İl Özel İdaresi ve Sosyal Yardımlaşma Vakıflarınca sağlanan imkanlardan karşılanması mümkündür. Sosyal Riski Azaltma Projeleri kapsamında,

Çaycuma ilçesinde hayata geçirilen bitkisel ve hayvancılık projelerinde kullanılan kaynakların geri dönüşümlerinden oluşan 150 bin YTL'lik rezerv, öncelikle kursiyerlerin tesis kurmasında kullandırılacaktır. Yetiştiriciliğin yaygınlaşması neticesinde bu işkoluna bağlı yan sektörler oluşacaktır. Soğuk hava depoları, nakliyecilik, meyve işleme fabrikaları, pazarlamacılık bu sektörlerin en başında gelenlerdir. Bölge halkı doğrudan ya da dolaylı olarak proje sonuçlarından olumlu yönde etkilenecektir.”

iha
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2008 Çarşamba 16:13:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?