3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Çaycuma'dan erik ihracatı

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde yetiştirilen Japon Erikleri İstanbul'a pazarlanıyor. Eriklerin kurulacak paketleme tesisiyle de yurt dışına ihraç edilmesi hedeflendiği kaydedildi. 

Çaycuma Tarım Şirketinde yetişen bin erik ağacından çeşide göre olgunlaşma tarihi gelen 250 ağaçtan toplanan ürünler İstanbul Hali'ne gönderildi. Ortalama 2,5 ton Japon eriği kasalara yüklenerek İstanbul Hali'ne gitmek üzere yola çıktı. 38 meyve bahçesiyle kurulan Çaycuma Tarım Şirketi Sorumlusu Nusret Dereli, “Çaycuma'da yetiştirdiğimiz beş çeşit Japon eriğinden 'Beatsun' çeşidinin olgunlaşma tarihi geldi. Bu erikleri toplayıp kasalara koyarak İstanbul haline gönderiyoruz. Bu yıl Çaycuma'dan ortalama 12-13 ton erik çıkacak. Önümüzdeki yıllarda tesislerimizi de kurarsak yetiştirdiğimiz ürünleri yurt dışına da göndermeyi hedefliyoruz” diye konuştu. 

Yetiştirdikleri iri Japon eriklerinin kayısı tadında olduğunu söyleyen Dereli, erikler için soğuk hava deposu kiraladıklarını ifade etti. Eriklerin İstanbul haline girdiğinde hemen alıcı bulunduğunu belirten Dereli, eriklerden memnun olunduğu söyledi. Paketleme ve ambalaj tesisi konusunda proje hazırlayıp kısa sürede çalışmalara başlamayı düşündüklerini ifade eden Dereli, “Erikler için soğuk hava deposu kiraladık. Paketleme ve ambalaj tesis konusunda proje hazırlayıp en kısa sürede çalışmalara başlayacağız. Üretim alanını büyüteceğiz. Üretimde kaliteden ödün vermeden önümüzdeki yıllarda kurulacak bahçelerimizle ortalama beş yıl içerisinde iki bin dönüme çıkacağımızı tahmin ediyorum. Bu da yıllık 5 trilyonluk bir ciro demektir” dedi. 

Nusret Dereli ayrıca, armut, ahududu, böğürtlen ve bir çok bodur meyve ürününün de pazarlanacağını belertti.

...
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2008 Pazartesi 15:13:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?