3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Çaycuma'nın nabzını tuttular

rıfat sarsıkZonguldak'ın Çaycuma İlçesi'nde Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) tarafından, yerel basın, yerel yönetim, ilçe kalkınması, işsizlik düzeyi, göç, SEKA arazilerinin devri ve sosyal tesislerin kullanımı konularını kapsayan anket yapıldı. 

ÇTSO Başkanı Rıfat Sarsık, Mayıs ayı içerisinde yapılan anketin sonuçlarının belli olduğunu belirterek, ortaya ilginç sonuçların ortaya çıktığını belirtti. Anket sonuçları doğrultusunda bölge yararına çalışmalarına hız vereceklerini kaydeden Rıfak Sarsık, "Anket sonuçlarına göre ilçe nüfusunun yüzde 29.8'i yerel basını takip ediyor. Yüzde 63'ü yerel gazetelerden haberdar ve yüzde 31'i bu gazeteleri okuyor" dedi. 

Ankete göre, Çaycumalılar'ın yüzde 45'inin belediye başkanının vaatlerini kısmen yerine getirdiğini düşündüğünün ortaya çıktığını söyleyen Sarsık, "Yüzde 29'u vaatlerin yerine getirilmediğini kaydetti. Yüzde 47'si yol konusundaki vaatlerin yerine getirilmediğini, yüzde 47.9'u şebeke suyundan memnun olmadığını, yüzde 42'si kanalizasyon ve atıklara çözüm bulunamadığını, yüzde 55'i hava kirliliği sorunu olduğunu, yüzde 40'ı sağlık hizmeti verilmediğini, yüzde 30'u halka açık alanların kullanımı ve denetimin uygunsuz olduğunu dile getirirken, yüzde 19'u SEKA arazilerinin halka açık sosyal tesisler, spor tesisleri, yüzme havuzu, yürüyüş yolu, bisiklet yolu olarak değerlendirilmesini istiyor. Yüzde 40.9'u çevre düzenlemelerini yetersiz bulurken, yüzde 21.8'i ise yolların düzenlenmesini istiyor" şeklinde konuştu. Sarsık, açıklamasına şöyle devam etti:
"Aynı ankete göre kalkınma konusunda, yüzde 74.1'i üniversitenin Çaycuma'ya taşınmamasının kalkınmayı ekonomik açıdan etkilediğini düşünüyor. Yüzde 49.6'sının Filyos Projesi hakkında bilgisi var. Yüzde 74.9'u Fiyos Projesi'nin hayata geçtiğinde iş olanaklarının artacağını, yüzde 67.5'i hayvancılık yatırımlarının kalkınmayı sağlayacağını düşünürken, yüzde 67'si siyasilerden Filyos Projesi'ne sahip çıkmasını ve çaba sarf etmesini istiyor. Çaycuma halkının yüzde 49.9'unun ÇTSO'dan beklentisi var. Bu beklentinin yüzde 20.1'i işsizliğin ortadan kaldırılması için yeni iş alanları açılması şeklinde. Yüzde 83.8'i iş adamlarının sanayi yatırımı yapmasını bekliyor". 

İşsizlik ve göç konusundaki yöneltilen soruların sonucunda ise Çaycumalılar'ın yüzde 55'inin iş sahibi göründüğünü kaydeden Sarsık, "Yüzde 64'lük bir oran çalışma koşullarından memnun. Yüzde 48'i aldığı ücretten memnun değil. Çalışmayanların 27.2'si iş arıyor. Yüzde 56.6'sı eş, dost aracılığıyla iş arıyor. Yüzde 88.9'u Çaycuma'da işsizlik sorununun yaşandığını düşünüyor. Bunun nedeni olarak da yüzde 85.7'lik yatırım yetersizliğini görüyor. Yüzde 73.5'i yatırım olanaklarını yetersiz buluyor ve yatırım olanaklarını arttırmak için yüzde 79'u sanayi sitelerinin kurulması gerektiğini düşünüyor. İş olanakları konusunda siyasilerden beklentilerin yüzde 30'u yeni projeler üretilmeli, yeni yatırım yapılmalı şeklinde iken yerel yönetimlerden beklentilerin yüzde 18'i daha çok iş imkanı şeklinde gözüküyor. Yüzde 86.9'u göç sorunu yaşandığını düşünüyor. Göç sebebi olarak da yüzde 78.7'si TTK'nın küçülmesiyle baş gösteren işsizlik görülüyor. Yüzde 70.4'ü Çaycuma'dan ayrılmayı düşünmüyor. Çaycuma'dan ayrılmayı düşünenlerden yüzde 69.8'i iş nedeniyle ayrılacağını kaydetti. SEKA arazilerinin devri ve sosyal tesislerin kullanılması konusundaki anket sonuçlarında yüzde 86.8'i SEKA arazilerinin iyi ve yararlı olacak şekilde değerlendirilirse belediyeye devrini olumlu buluyor, yüzde 69.3'ü SEKA arazisindeki çalışmalardan haberdar değil, yüzde 81.5'i lojmanların öğrenci evi olarak kullanılabileceğini düşünürken, bunu istemeyenlerin yüzde 26.5'i gerekçe olarak öğrencilerin ahlak yönünden olumsuz davranışlarının kültürel yozlaşmaya neden olabileceğini gösteriyor" şeklinde açıklamada bulundu.
.
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2006 Perşembe 14:59:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?