3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Çevre yolu trafiği rahatlattı

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının ardından ilk resmi vilayet unvanını taşıyan ve ‘kara elmas’ diyarı olarak bilinen Zonguldak, 85 yıl sonra ilk çevre yoluna kavuştu. Çevre yolu ile yıllardır süregelen trafik sorununda da önemli derecede çözüme ulaşıldı

1 Nisan 1924 tarih ve 491 sayılı Teşkilat- ı Esasiye Kanunu’ nun 60. maddesine göre Cumhuriyetin ilk vilayeti ilan edilen Zonguldak’ta ilk dönemlerde demir yolu nedeniyle ulaşım zorluğu yaşanmazken, gelişen teknoloji ve karayollarına artan rağbetle birlikte ulaşım sorunu baş göstermeye başladı.

Son yıllarda artan araç ve insan sayısı ile birlikte yetersiz kalan yollar nedeniyle trafik sorunun zirveye ulaştığı Zonguldak’ta, bu sorunu önemli derecede çözmesi beklenen çevre yolu hayaline 85 yıl sonra kavuşuldu. Ankara veya İstanbul'dan gelen TIR, kamyon veya şehirlerarası otobüslerin, çevre yolu olmadığı için kent merkezindeki Gazipaşa Caddesi'nden geçmek zorunda kalması, 100 bin nüfuslu şehirde büyük trafik kargaşasına neden oluyordu.

Projesi 2 yıl önce yapılan, geçtiğimiz yıl eski Vali Yavuz Erkmen zamanında da kaba yolu gerçekleştirilen çevre yolu, yeni Vali Erdal Ata'nın talimatıyla asfaltlanarak hayata geçirildi. Transit geçiş yapan büyük araçların, kent merkezine girmeden eski Devrek duraklarından başlayan ve Kozlu duraklarından İstanbul karayoluna bağlanan çevre yolu hattını kullanması ile merkezdeki trafik yoğunluğu rahatlamaya başladı.

Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca, ciddi bir şekilde çevre yolu projesinin kendi döneminde hazırlanıp, yine kendi döneminde uygulamaya konulduğunu ifade etti.

Başkan Gonca, "Zonguldak'ta çevre yolunu açana kadar göbeğimiz çatladı. Kentimiz plansız. Mesela, yolun ortasına dükkan yapılmış. Bir yandan da kentsel dönüşüme yöneliyoruz. Çevre yolu çalışmaları da tamamlanarak, kısmen trafiğe açıldı. Aydınlatma sistemine başladık. Peyzaj düzenlemesine de en kısa zaman içerisinde başlayacağız. Burası şehrin çehresini değiştirecek" dedi.

Yıllardır hayali kurulan, oldu-olacak denilen çevre yolu projesinin hayata geçirilmesinin herkesi mutlu ettiğini anlatan Başkan Gonca, şöyle devam etti:
"Bu proje bizden önce konuşulmuş, gündeme gelmiş, ancak biz göreve geldiğimizde bunu hayata geçirdik. İnsanların bu projeye bakışı çok olumlu. Birincisi yol kısaldı, ikincisi de zaman tasarrufu sağlandı. Ankara veya İstanbul'dan gelen büyük araçlar şehir merkezinde trafiğe takılmadan geçme imkanına sahip oldular. Yıllardır şehir merkezine yapılması hayal edilen çevre yolunun gerçekten açılmış olması bütün vatandaşları sevindirmiştir.

Çevre yolunu iki yıl gibi uzun bir sürede tamamlayabildiklerini anlatan Başkan Gonca, şöyle konuştu: "Burası boş bir alan olsaydı, Karayolları ile birlikte daha kısa sürede hizmete açabilirdik. Günü kurtarma politikaları ile bugüne gelinmiş. Biz, günü kurtarma yerine, geleceğe yatırım yapıyoruz. Karayolları ile birlikte kaldırım yapıldı. Bazı eksikler var. Karayolları ile birlikte onları tespit edip tamamlamaya çalışıyoruz. Son rötuşları yapıyoruz. Burada halkımıza düşen görevler de var. Çevre yolu kenarlarına araçlarını park etmesinler. Buraya kesinlikle park ettirmeyeceğiz. Burada yürüyen vatandaşlarımız, karayollarını değil, yaya geçitlerini kullanırlarsa Gazipaşa'daki trafik sıkışıklığı rahatlar."

Araç sürücüleri de çevre yolunun açılması ile birlikte her yıl Ramazan ayında yaşanan ve işgenceye dönüşen trafik sorunun bu yıl yaşanmadığını ifade etti.

iha
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2008 Pazar 16:52:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?