3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

CHP doğalgaz kesilmesini sordu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e Rusya'nın doğalgazı kesmesi ile ilgili bir soru önergesi sundu.


Köktürk, soru önergesinde "Geçen yıl ocak ayında, İran'dan alınan gaz akımının neredeyse durma noktasına gelmesi ile yaşanan krizin Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle bu yılda yaşanabileceğini ifade eden uzmanların uyarılarının dikkate alınmamasının AK Parti hükümetinin, 'ulusal bir planlama' ve enerji politikasının bulunmaması olarak görülmektedir" dedi.


Köktürk, Türkiye'nin doğalgazda dışa bağımlılığının sadece Rusya ve İran'dan yüzde 81 civarında gelmesinden de sorumlu olan hükümetin 16 Haziran 2005'te, 5367 sayılı yasa ile 4646 sayılı Kanun'da 'Doğalgaz Piyasası Kanunu' yapılan değişiklikle 'gaz ithalatı yapacak firmaların ihaleye katılabilmesi için gazı veren ülkelerden onay alma şartı getirmesi'nin ülkemizin uluslararası tahkim kıskacına ve ülkemizin enerjide tamamen dışa bağımlı hale getirilmesine sebep olduğunu söyledi.
Hükümet üyelerinin ve BOTAŞ yetkililerinin 'sıkıntı olmaz' açıklamalarının çok yanlış bir yaklaşım olduğunuanlatan Köktürk, "Özellikle bu krizin sanayi bölgelerini şimdiden etkisi içine aldığını ifade eden uzmanlar, hükümetin meselenin önemini hala kavrayamadığını söylemektedirler" dedi.


ÖNEMLİ SORULAR
CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e cevaplaması için verdiği soru önergesinde şu soruları yöneltti: "Her geçen yıl korkulu bir rüyaya dönüşen doğalgaz ve enerji krizi, yerli kaynakların atıl bırakılmalarının ulusal güvenliğimizi ne kadar sıkıntıya sokabileceğinin bir göstergesi değil midir?

Yerli kaynaklarımızın etkin kullanımını, önceliği ve dışa bağımlılığın azaltılması konusunda çalışma yapılacak mıdır? Enerjinin güvenilirliği vesürdürülebilirliği açısından yerli kaynakların ve yenilenebilir enerjinin etkin kullanımında mevzuatımızda bir eksiklik var mıdır? Kamuoyuna yapılan açıklamaların ötesinde, kış koşullarında, halkımız başta olmak üzere enerjiden yararlanarak üretimde bulunan tüm kesimleri rahatlatacak ne gibi somut önlemler almayı düşünüyorsunuz?

Türkiye'nin üretilen elektrik enerjisinin ne kadarı doğalgazdan üretilerek sağlanmaktadır? Ocak 2009 yılı itibarıyla, ülkemizde doğalgazın, toplam enerji tüketimi içindekipayı Bakanlığınızca hesaplanmış mıdır? Doğal Gaz Alım Satım Sözleşmesi Devir İhalesini alan firmalar hangileridir? Bu firmalar hangi ülkelerin doğalgaz kontrat devri ihalesini almışlardır."

İha
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2009 Çarşamba 14:27:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?