3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

CHP'li vekilden GMİS'e ziyaret

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ali Koçal, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu’ya bir nezaket ziyaretinde bulundu.

Ziyarette Koçal’ın beraberinde CHP İl Başkanı Osman Yayla, Zonguldak Belediye Başkan Adayı İsmail Eşref ile il ve merkez ilçe yöneticileri bulundu. GMİS Genel Merkez Yönetiminin de hazır bulunduğu ziyarette yeni görevlerinden dolayı GMİS Yönetimini kutlayan Koçal, GMİS’in Zonguldak için ayrı bir yeri ve önemi bulunduğunu söyledi.

Koçal, “Zonguldak denilince akla nasıl kömür geliyorsa, Zonguldak ve kömür dendiğinde de ilk akla gelen Genel Maden İşçileri Sendikası oluyor. GMİS’in Zonguldak için çok özel bir anlamı ve ayrı bir yeri var. GMİS, sadece Türkiye’de değil dünyada da bilinen bir sendika. Zonguldak, her ne kadar gittikçe bir emekli kentine dönüşse de Zonguldak, Türkiye’de halen emeğin başkenti olarak biliniyor.
GMİS’in sendikacılık alanında büyük çalışmaları vardır. 1991 yılında gerçekleştirilen Büyük Yürüyüş, çileli bir eylemdi ama emeğin ve emekçinin tanınması adına önemli bir eylemdi. Türkiye’de emekçiler artık işini koruyabilme endişesi içine girdiler. Çoluk çocuklarını aç bırakmama endişesindeler.

Yaşanan kriz nedeniyle Türkiye’de çok sayıda işçi işinden olurken, birçok yerde de yarım gün çalışmak zorunda kalıyorlar. Bu şartlar altında maden işçilerinin çalışıyor olması, üretiyor olması, üretimi artırmak için çalışıyor olması bizleri sevindiriyor. Türkiye’nin tek taşkömürü havzası olan Zonguldak’a ülkemizin ihtiyacı var. Çünkü ülkemizin yıllık taşkömürü ihtiyacı 20 milyon ton iken biz özel sektör ile birlikte toplam 2.5 milyon ton üretebiliyoruz. Yani çok büyük bir oranda taşkömürünü dışarıdan almak zorunda kalıyoruz. TTK’nın 5 milyon ton, özel sektörün 5 milyon ton üreteceği konusunda sözler verilmişti. Ancak o sözlerin verildiği tarihlerde TTK’nın tek başına yıllık üretimi 2.5 milyon ton iken bugün ne yazık ki 1.5 milyon tonlara düşmüş durumda. Sürekli dışarıdan kömür ithal etmekle huzura kavuşamayız. Bu nedenle taşkömürü üretimini artırmak zorundayız.

Ülkemiz ihtiyacının 3’te 1’ini karşılamış olsak bile bu çok büyük bir kazanımdır. TTK’nın geleceği Zonguldak’ın da geleceğidir. Bu nedenle Zonguldak’taki tüm kesimlere büyük sorumluluklar düşüyor. Sendikamızın sadece TTK adına değil Zonguldak adına da büyük sorumlulukları var. Siz ve yeni yönetiminizin bu sorumlukları yerine getirme konusunda başarılı olacağınızdan şüphemiz yok” dedi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren GMİS Genel Başkanı Muslu ise “Genel Maden İşçileri Sendikası, verdiği emek mücadelesiyle, 1991 yılında öncülüğünü yaptığı eylemlerle dünyada saygınlık kazanmış büyük bir örgüt. Sendikamızın yönetimi olarak bu bilinçle hareket ediyoruz. Biz, ülkemize, bölgemize nasıl faydalı olabiliriz diye düşünüyoruz. Birlik ve beraberlik içinde bu mücadelemizi sürdürmekte kararlıyız” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2008 Salı 18:13:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?