3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Çiftçiler daha çok destek istiyor

Alaplı ilçesi Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, çiftçilerin durumunu değerlendirerek hükümetin çiftçiye daha çok destek olması gerektiğini belirtti.


Zonguldak'ın Alaplı ilçesi Ziraat odası Başkanı Şeref Türkoğlu, hükümetin çiftçiye daha çok destek olması gerektiğini belirterek, çiftçinin her gün kan kaybettiğini, Avrupa'da ki çiftçilere göre kendilerinin devletten az destek aldıklarını söyledi. Türkoğlu, “Çiftçilerimiz her geçen gün kan kaybettiği bilinmektedir. Çiftçilerimizin Avrupa çiftçilerine göre çok az destek almaktadırlar. 2001 yılında çiftçimize ekili ve dikili arazilerine doğrudan gelir desteği verilmekteydi. Bu destek 2003 yılında 16 TL'yken indire indire 2008 yılında kaldırılmıştır. Şu anda çiftçiye çeşitli isin altında yapılan destekler sadece aldatmacadan ibarettir.

Süspansiyonlu kredi çıkarılmış bu kredi işletme kredisi olarak ve tesis kredisi olarak veriliyor. 4 kefil ile şu an kefiller başka bir kişiye kefil olmamak gerekiyor. Netice de 8 bin üreticiden 500 çiftçi yararlanıyor. Geriye kalan 7 bin 500 çiftçi yararlanamıyor. Krediden yararlanması için çiftçi kayıt sistemine dahil olması gerekiyor. 8 bin çiftçiden 4 bin 200 çiftçi kayıt sistemine girmeye hak kazanmıştır. Çiftçilere toprak tahlil ücreti adı altında 2.50 TL destek yapılıyor. 8 bin çiftçiden 50 çiftçi faydalanıyor. Organik Tarıma geçen çiftçilere 18 TL destek veriliyor. 8 bin çiftçiden 47 çiftçi yararlanıyor. Birçok isim altında yapılan desteklerden sadece mazot ve gübre desteğini kayda değer çiftçimiz yararlanmaktadır. Dekar başına 3.75 TL mazot, 3.78 TL gübre, 18 TL organik tarım, 2.50 TL toprak tahlil parası olmak üzere toplam 30 TL gibi bir yardım görünüyor. Bakanlar Kurulu kararlarını da aldığına göre ben çiftçime 30 TL destek veriyorum diyebilme zeminidir. Kobilere verilen faizsiz kredi çiftçilere de verilmesi gerekirken çiftçilere hiçbir destek verilmemektedir. Borç erteleme durumuna gelince Ziraat Bankası'ndan kredi alanların borçları işletme kredilerinde 24 ay, yatırım kredilerinde 7 yıl uzatılmaktadır” dedi.


90 GÜN HAPİS CEZASI
Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, mal beyanı hapis cezasının 10 günden kaldırılarak 90 gün olarak belirlendiğini söyledi. Türkoğlu, “Gelelim Tarım Kredi Kooperatifi'ne, Ziraat Bankası'ndan kredi alanlar ekonomik durumu iyi olanlar alıyor. Kooperatif ortakları gerçek kırsalda yaşayan çiftçilerden oluşmaktadır. Kooperatif ortakları icralık ve kimisi de hapis yatmaktadır. Mal beyanı hapisliği 10 gündü onu kaldırdılar yerine 90 gün hapislik geldi. Avukat yumuşak olarak bir taahhütname alıyor. Gününde ödemez isen 90 gün hapis cezasına çarptırılıyorsun. Emeklilerden icra maaşında 1 bölü 4 kesiyordu. Şimdi tamamı kesiliyor. Sebebi hep kelime oyunu protokol olanlardan maaşının tamamı denilmektedir. Hangi kooperatifte protokol yok maaşların tamamının kesilmesinin önü açılmıştır. Tarım Kredi Kooperatif ortakları kredi uzatma hakkı verilmedi. Bu çok üzücü bir olaydır. Çiftçi bu sene aldığını gelecek sene alacağına inanmıyor. Onun için hükümetin çiftçimize kalıcı ve bilimsel destekleri sağlanmalıdır. Çiftçi kayıt sisteminin biraz yumuşatılması gerekir” dedi. Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, konu ile ilgili olarak bir çözüm listesi hazırladıklarını kaydederek Hükümetten isteklerini şöyle sıraladı:


“Armatörlere verilen mazot indirimi çiftçilere de verilmeli veya mazot desteği yükseltilmeli. Fındık üreticisinin fındığının yarısı ofis tarafından geri çevrildi, randuman 40 altında olduğu için randumanın 35'lere indirilip çiftçi geriye çevrilmemelidir. Çiftçiye faizsiz kredi verilmelidir. Çiftçiye Ziraat Bankası'ndan kredi alanlar gibi Tarım Kredi'ye borcu olan çiftçilerinde faizsiz olarak borçlarının uzatılması. Yem fiyatlarının indirilmesi veya süspanse edilmesi. Çiftçi Kayıt Sistemi'nin bütün çiftçileri kapsayacak şekilde düzeltilmesi. İlçe Tarım Müdürlüklerinin dosya parası diye alınan 10 TL çiftçi için büyük sıkıntı oluşturmaktadır. Dosya parasının kaldırılması.Yasal olmamasına rağmen bu parayı alıyorlar makbuzda vermiyorlar. Bu ücretin kaldırılmasını önermekteyiz. Çiftçilerimizden çiftçiliğe başladığı günden itibaren SSK borçlanma hakkı getirilmelidir. Çiftçilerimizin tarım Bağ-Kur ödemelerinin hasat zamanına yakın bir zamanda yapılması sağlanmalıdır. Gübre fiyat destekleri yükseltilmelidir.”
 

İha
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2009 Çarşamba 17:05:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
selami kurt IP: 88.247.248.xxx Tarih : 29.04.2009 19:44:42

syn şeref bey kendi dışında kalan kurumları karalayacağına öncelikle kendi kurumunu düzeltsin.tarım ilçede alınan para makbuzsuz değildir,yasal dayanağı vardır. bilip bilmeden kurumları karalamasın. 10 tl para çiftçiye çok geliyormuş. peki kendi aldığı 20-100 tl arası aidat parası ağır gelmiyormu çiftçiye.aidatı en yüksek seviyeden alıyor. çiftçiye 1 krş faydası mı olmuş.ziraat odası 100-150 milyar para topluyor bu paralar nereye gidiyor hesabını versin.çiftçiye yaptığı bir hizmet varmı elle tutulur.ziraat odası çiftçinin hakkını savunacak bir kurum olarak kuruldu ama çiftçiden aidat almaktan başka yaptığı ne var. diğer kurumlarda her kuruşun hesabı sorulurken bu odanın hesabını soran yok. önce kendine baksın. tarım krediyi tarım ilçeyi ziraat bankasına akıl vereceğine aldığı parayla biraz çiftçiye hizmet etsin.hem suçlu hem güçlü.