3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Çiftçilere don uyarısı

Zonguldak Tarım Müdürü Yusuf Akın, ''Bazı ağaçların yeniden çiçek açması üzerine çiftçimiz, meteorolojik uyarıları dikkate alarak don riskini minimize edebilir'' dedi.

Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mevcut iklim şartları, gün ışığı, ışık şiddeti ve ısı toplamı etmenlerinden bazı bitkilerde fizyolojik dengesizlik meydana gelerek aldanma olayının yaşandığını söyledi.

Sonbaharda çiçekleri açan ağaçların ilkbahar döneminde de normal gelişme başlangıcıyla yeniden çiçeklerini açabileceğini anlatan Akın, şöyle konuştu:

''Sonbaharda yaprak dökümü arasındaki dönemlerde ağaçların çiçek açması, arzu edilen durum değildir. Erken ilkbahar dönemindeki çiçeklenmeyi önlemek için bitkilerde uyanmayı geciktiren ilaç uygulaması yapılabilir ya da bitki kökleri, kar ve benzeri örtülerle kapatılabilir. Bunların hayata geçirilmesi durumunda erken uyanma olmayacağından çiçek de açmayacaktır. Ancak çok da yaygın olmayan bu uygulama yapıldığında çiftçi don olayı için önemli olan 3-4 günü kazanabilir. Bu zaman diliminin atlatılması başarıdır. Bazı ağaçların yeniden çiçek açması üzerine çiftçimiz meteorolojik uyarıları dikkate alarak don riskini minimize edebilir.''

Akın, sap, saman gibi bitki atıklarının yakılarak sis dumanı oluşturulmasının yanı sıra yağmurlama sulama sisteminin de bahçenin ısısını yükselteceğinden don tehlikesinin yaşanmayacağını kaydetti.

A.A
Yayın Tarihi : 24 Ekim 2008 Cuma 11:03:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?