3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Çinliler yaptı, Türkler açtı

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) Çinli bir firmaya ihaleye verdiği TTK Kozlu Uzunmehmet-1 No’lu Kuyusu’nun açılışı ve Karadon Yeni Servis Kuyusu Komple İhraç Sistemli montaj çalışmalarının başlaması nedeniyle tören düzenlendi.

Törene, TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Ticaret Ateşesi Liang Wentad, CITIC International Cooperation Co. Ltd. Genel Müdür Yardımcısı Luo Dalin, Çinli ve Türk madenciler katıldı.

TTK Kozlu Müessesesi Uzunmehmet-1 Nolu Kuyu önünde düzenlenen törende konuşan TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, derinleştirme çalışmaları tamamlanan kuyuların montajı için açılan ihaleyi kazanan Çin Halk Cumhuriyeti’nden CITIC International Cooperation Co.Ltd. firmasının çalışmalarını 2006’da tamamlamasının planlandığını söyledi.

TTK Kozlu Uzunmehmet 1 Nolu Kuyusu’nun derinleştirme çalışmalarının 7 milyon 800 bin dolarla Çin’de yerleşik CODCO ile Karadon Yeni Servis Kuyusu’nun da 5 milyon 200 bin dolara aynı ülkeden CCCGC firması tarafından yapıldığını ifade eden Dağdelen, ’’Her iki kuyu da, TTK’nın son yıllarda gerçekleştirdiği en önemli yatırımlarından biridir. Kuyuların nihai vinç ve yerüstü tesislerinin montaj çalışmaları yaklaşık 11 milyon dolara mal olacaktır. Kuyuların bir an önce teçhiz edilerek devreye alınması, geleceğe yönelik üretim ve hazırlık hedefleri açısından son derece önem arz etmesinin yanı sıra, işçilerin sağlıklı çalışmalarına olanak sağlayacaktır. Ayrıca, kurum zarardan kar eder hale geleceği gibi fazla istihdama bile olumlu yansıyacaktır. Çin’de yılda 2 milyar ton kömür üretimi yapılmakta. Türkiye’nin yılda 13 milyon ton kömür ihtiyacının 4 milyon 500 bin tonu yatırımlarımızla kurumumuzdan temin edilebilecektir. Yolumuz aydınlık olacaktır’’ dedi.

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Ticaret Ateşesi Liang Wentad ise konuşmasında, Türkiye ile Çin arasındaki madencilik işkolunda ilişkilerin gelişeceğine inandığını belirterek, kuyulardaki çalışmaların da akıcı biçimde sürdürülerek kısa sürede tamamlanmasını ümit ettiklerini kaydetti.

CITIC International Cooperation Co. Ltd. Genel Müdür Yardımcısı Luo Dalin de kule ve teknik malzemelerin iki ay içinde Zonguldak Limanı’na getirilmesiyle çalışmalarının hız kazanacağını belirtti.

Konuşmaların ardından kurban kesilerek, dualar eşliğinde Uzunmehmet-1 Nolu Kuyusu’nun açılışı yapıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2005 Salı 16:42:59
Güncelleme :14 Nisan 2005 Perşembe 16:07:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?