5
Mayıs
2024
Pazar
ZONGULDAK

Cumhurbaşkanı Sezer Zonguldak'ta

Eşi Semra Sezer ile Zonguldak’a gelen Cumhurbaşkanı Sezer’i, TBMM Adalet Komisyon Başkanı ve AKP Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen, ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz ile AKP ve CHP’nin Zonguldak Milletvekilleri, öğretim görevlileri ile siyasiler karşıladı.

İlk olarak ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz’ü ziyaret eden Sezer, daha sonra 2004-2005 akademik yılının açılış töreni için üniversitenin konferans salonuna geçti. Cumhurbaşkanı Sezer burada yaptığı konuşmada, öğretim görevlilerinden laiklikten taviz vermemelerini istedi. Sezer, "Üniversiteler, bilimsel düşünceye ve araştırmalara ağırlık veren, özgün yayınlar üreten, bilim dünyasına katkıda bulunan, bilim insanı ve aydın kuşaklar yetiştiren, yalnızca öğretimle yetinmeyip, gençlere girişimci nitelik kazandıran kişiliklerinin gelişmesine yardımcı olan evrensel kurumlardır. Üniversiteler aynı zamanda bilimin, teknolojinin ve kültürel yaşamın zenginleşmesine, bilimsel düşüncenin yerleşmesine öncülük eder, çalışmalarıyla topluma yön gösterir, ülke sorunlarına çözüm üretirler. Üniversitelerin akademik, yönetsel, mali özerkliğe, yerinden yönetim ilkesine dayanan, katılımcılığa, çok sesliliğe olanak tanıyan, saydam, hesap veren, liyakata dayanan, etik değerlere bağlı demokratik yönetim biçimine kavuşturulmaları, çağdaş üniversiteye ulaşma yolunda önemli bir zorunluluktur. Üniversitelerin saygın konuma yükselebilmeleri, laik eğitim sisteminin varlığıyla olanaklıdır. Yükseköğretim sisteminde eğitimin laik niteliğinden ödün verilmesi beklenilmemelidir. Üniversitelerin Anayasada belirtilen görevlerini yerine getirebilmesi, bilimsel niteliğin korunabilmesi ve toplumun beklentilerini karşılayabilmesi laik eğitimle doğrudan ilintilidir. Akademik eğitimde başarı için, öğrenci-yönetim işbirliğinin önemsenmesi, öğrencilerin kendilerini ilgilendiren konularda karar alma süreçlerine katılmalarına olanak tanınması, kişiliklerini geliştirecekleri özgürlükçü bir ortam sağlanması, görüş ve beklentilerinin dikkate alınması da gerekmektedir" dedi.
Cumhurbaşkanı Sezer, konuşmasının ardından Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tunçalp Özgen’in "Türk Yükseköğretim Sisteminin Dünü, Bugünü, Yarını" konulu açılış dersini dinledi.

iha-zonguldak
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2004 Pazartesi 18:00:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?