3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Dağdelen: TTK'yı şantiyeye çevirdik

TTK GENEL MÜDÜRÜ RIFAT  DAĞDELEN:

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, 30 yıldır yatırım yapılmayan kurumu şantiye haline dönüştürdüklerini söyledi. Dağdelen, ‘‘Kurumda 6.5 yıl görev dönemimde 157 milyon lira tutarında yatırım yapıldı’’ dedi.

Görevden alınması gündemde olan Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, 30 yıldır yatırım yapılmayan kumru görev yaptığı 6.5 yıl içerisinde şantiyeye dönüştürdüklerini söyledi. Göreve başladığı tarihten itibaren 7 bin civarında çalışanın emekli olduğunu hatırlatan Dağdelen, ‘‘Türkiye’de zarar eden tek kuruluş TTK değildir. Ama TTK’ ya geçmişteki 30 yılda yatırımlar yapılmadığı için bu noktaya gelinmiştir. Benden önceki 7 yılda hayat geçen yatırımlarla göreve atanmanın ardından yapılanlar arasında 5 misli fark vardır. Benden önceki 7 yılda 31 milyon TL yatırım gerçekleşmiş. Kurumda görev yaptığım 6.5 yıllık dönemde ise 157 milyon lira yatırım gerçekleşmiş. 2010’ da üretimin artması ve zararın azalması mümkün değildir’’ dedi.

Çinlilere 2 havalandırma kuyusu ihale edilerek, havlandırma kuyularının tamamlandığını anlatan Dağdelen, ihale edilen yer altında 30 kilometre galeri ihale işinin de yarısının tamamlandığını ifade etti. Madencilik sektöründe projelerin sürekli yer altında hayata geçirilmesi nedeniyle yatırımları kimsenin göremediğine dikkat çeken Dağdelen, “Belediye başkanı olsanız, palmiye ağacı dikerek, caddenin şeklini değiştirseniz ve bunu herkes görür. Yatırımlarınızı yerin 500 metre altına yaptığımızdan kimse görmüyor. Ocaklardaki üretime yönelik hazırlıklarımız, olmasaydı TTK gerçekten kapanırdı. Ben geldiğimde 2002’ de randıman kişi başına 548 kilogramdı, halbuki şimdi 674 kilograma çıktı. Bu her geçen gün artıyor. TTK’ dan 5 milyon ton kömür çıkar. Ancak gerekli hazırlıkların yapılması şart. Bu yıl sonu itibariyle 1 milyon 800 bin ton kömür üretimini geçeceğiz. Rakamlar daha da yükselecektir” diye konuştu.

Yer altı kömür rezervlerinin bir milyar 300 milyon tonun üstünde olduğunu hatırlatan Dağdelen, yeni yatırımlar ve işçi alımları ile yerin altındaki kömürü gün yüzüne çıkartmayı hedeflediklerini vurguladı.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2009 Pazar 15:35:02
Güncelleme :11 Ekim 2009 Pazar 16:14:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?