3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Dava için seli bekliyorlar

Bir süre önce selin vurduğu Zonguldak Gökçebey ilçesi ile Zonguldak’ın Çaycuma ilçelerini ayıran Beycuma Çayı, dökülen taş toprak ve çöpler nedeniyle adeta sel felaketine davetiye çıkarıyor.

Yetkilileri defalarca uyaran köylüler, dava açmak için yeni bir sel felaketinin yaşanmasını bekliyor.
Gökçebey ilçesine bağlı Örmeci Köyü ile Çaycuma ilçesine bağlı Kayabaşı Köyü başta olmak üzere yaklaşık 12 köyden geçerek Filyos Irmağı ile birleşen Beycuma Çayı, içerisine dökülen topraklar ve çöpler nedeniyle adeta sele davetiye çıkarıyor. Sapça ve Beycuma kollarının birleştiği kısımda normal dere yatağı 30 metre genişliğine ulaşmasına rağmen suyun kullanabildiği alan ise 3 metreyi geçmiyor. Bakacakkadı Köprüsü’nün altından geçen yatak nedeniyle defalarca kez devleti ve yetkilileri uyardığını belirten köylülerden Halil Eliçora, “Burada 1982, 1984 ve 1997 yıllarında büyük sel felaketleri yaşandı. Bu çayın, Filyos Irmağı’na kadar olan kısmı taştı. Karayolu ulaşıma kapandı. Irmak çevresindeki bir çok ev ve işyeri zarar gördü. Yine aynı felaket yaşanırsa Bakacakkadı Beldesi ‘ne kadar hiçbir şekilde ulaşım sağlanamaz. Ölüm olayının yaşanmaması da büyük şanstı. 1984 yılında dilekçe verdik. Bu yıldan sonra defalarca yetkilileri uyardık. Bazı çalışmalar yapıldı. Uzun yıllar sel felaketi yaşanmadı. Şuanda içerisinde ilgisizlikten dere yatağı çöplüğe dönüştü. Taş toprak ve çöplerle doldu. Sel felaketi olsun diye bekliyorum. Eğer felaketten sağ kurtulursam, yetkililere dava açacağım” diye konuştu.


Birkaç hafta önce Gökçebeyin ilçesinin merkezinde meydana gleen selin yaklaşık 7 milyon TL zarara yol açtığı belirten Hasan Erdi ise, Beycuma Çayı boyunca 2 tavuk çiftliği, 5 iş yeri ve 80 hanenin bulunduğu ve çayın taşması ile facianın ortaya çıkmasından endişelendiğini söyledi. Derenin taşmasındaki sorumluların karayolları, DSİ ve belediye yetkililerinin olacağını vurgulayan Erdi, “Daha önce şikayet edildi. DSİ yetkilileri geldi, incelemelerde bulundu. Meydana gelen kaymaların toprakla doldurulabileceğini söyledi. DSİ yetkilileri, dere yatağının kenarlarına gerek belediyelere gerekse şahıslara toprak dökme yetkisi verildi. Zaten bu tür yerler, 5-10 yılda bir taşar. Hazırlıksız olursanız, faciayla sonuçlanır” diye tepkisini dile getirdi. Meteoroloji yetkilileri, sağanak yağışların yeniden başlayacağını belirtirken, Devrek’teki görevine yeni başlayan Devrek Kaymakamı Hüseyin Önal, konuyla ilgili incelemenin ardından gerekli çalışmaların yapılacağını kaydetti.

İha
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2009 Salı 10:58:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?