3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Demirel açılış için Zonguldak'ta

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Köksal Toptan ve 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, ZKÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nin açılışı için Zonguldak'a geldi.


TBMM Başkanı Köksal Toptan ve 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel hastanenin açılış törenine katıldı. Törene, AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekilleri, Zonguldak Valisi Erdal Ata, Belediye Başkanı Secaattin Gonca, Zonguldak Emniyet Müdürü Atilla Çınar, ZKÜ Rektörü Prof.Dr. Bektaş Açıkgöz, ZKÜ Rektör Yardımcıları, Dekanlar, Hastane Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Cömert, sivil toplum örgütü temsilcileri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.
ZKÜ Tıp Fakültesi A Salonu'nda yapılan açılış töreni programında saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı ve ZKÜ Marşı okundu. ZKÜ Akademik Senfoni Orkestrası ve Devlet Konservatuarı Korosu türküler ve 10. Yıl Marşı'ndan oluşan bir konser verdi. Konserin ardından konuşmalara geçildi. Hastane Başhekimi Mustafa Cömert, Tıp Fakültesi Dekanı Aydın Mungan, ZKÜ Rektörü Bektaş Açıkgöz ve Zonguldak Valisi Erdal Ata'nın konuşmalarının ardından Köksal Toptan ve Süleyman Demirel konuşma yaptı.


TBMM Başkanı Köksal Toptan, Türkiye'de üniversitelerin heyecan içerisinde gelişmekte olduğunu söyledi. TBMM Başkanı Toptan, kamu kurum ve kuruluşlarla birlikte özel sektörlerinde üniversitelere önem vererek üniversitelerden yararlanması gerektiğini anlattı.


Toptan, konuşmasında, "Kısa süre içerisinde temeli atılan bu hastane Türkiye'nin birçok yerinden gelen hastaya hizmet vermesiyle bizi gururlandırıyor" dedi. Çoğu kimsenin farkında olmadığı çok önemli boşluğu ZKÜ'nün doldurduğunu anlatan Toptan, şöyle konuştu: "Ankara'ya gelen ve bize çok sıkıntı veren hastalar var. İş aramak için gelen birine bir şey söyleyebilirsiniz. Ama hasta olanlara yardımcı olmak zor. Üniversitenin bu hale gelmesinden en çok biz mutluyuz. Bu sene 14 üniversiteye gittim.

Bunlardan bir tanesi de ZKÜ'dür." Bu üniversitelerin heyecan içerisinde geliştiğini ve büyümeye çalıştığını anlatan Toptan, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye büyüyor. Üniversiteleri büyüyor. Üniversitelerden daha fazla faydalanmalıyız. Üniversiteler kamunun akıl yeri olmalı. Üniversitelerden yeteri kadar yararlanamıyoruz. Kamu ve özel sektörün de desteği ile hep birlikte üniversiteleri üst düzeye çıkarmalıyız. Türkiye'yi her alanda dünyayla eşit hale getirmeliyiz. Küresel krizde bir kez daha anlaşılmalıdır ki artık her şey küresel kriz değil artık içe dönük milli düşünmeliyiz. Buna da üniversitelerin öncelik yapması gerekiyor."


CUMHURİYETİN ESERLERİ
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ise yaptığı konuşmada Anadolu'nun her tarafında üniversitelerin kurulmasının yep yeni bir hareket olduğunu söyledi. ZKÜ'de bir çok kere bulunduğunu anlatan Demirel, konuşmasına şöyle devam etti: "ZKÜ, Türkiye Cumhuriyeti'nin çok önemli kurumu. Cumhuriyetin kuruluşunda Türkiye'nin üniversitesi yok. Üniversite çağdaş toplumu temsil ediyor. Üniversite sadece dil okunan yer değildir. Atatürk bu meseleye de el atmıştır. Bugün Türkiye'nin 134 üniversitesi var.

85. yılı coşkuyla kutladığımız bu günlerde coşkuyla kutlamak hak ediştir. Bu üniversiteleri büyük şehirlerin tekelinden kurtarmıştır. Mevcut olan üniversitelerin yerine Türkiye'nin her yerinde üniversiteler kuruldu. Bunlar Cumhuriyet müesseseleridir."


Üniversitelerin, Türk aydınının milletine borcunu ödeyeceği kurum ve fırsat olduğunu anlatan Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Anadolu'nun her tarafında üniversitelerin kurulması yepyeni bir harekettir. Yepyeni şeylerin oluşacağını umuyoruz. Üniversiteler, sisli havada deniz feneridir. Bu ülkede her şey Cumhuriyet'in eseridir. ZKÜ ve Tıp Fakültesi Cumhuriyetin eseridir. Atatürk, 'Türkiye mutlaka çağdaş, uygar ve zengin olacaktır' demiştir. Bu uygarlığa, çağdaşlığa doğru atılmış adımlar daha sık atılmaya devam edilmek zorundadır. 40 seneyi aşan devletin her kademesindeki görevimizde hedefimiz bu olmuştur. Çok şey yaptık ve yapacak daha çok yapacağımız şey var."


Türkiye Cumhuriyeti üniversitelerinin akıl ve bilimi rehber edindiğini anlatan Demirel, şöyle konuştu: "Bilim insanlara aittir. Üniversitelerimiz de dünyayla boy ölçüşecek seviyededir. Yüz akı tablolarına yani üniversitelerine sahip milletler bahtiyar olur. Bizim bütün mücadelemiz bu yönde oldu ve bu mücadeleden cayamayız. Medeni nimetlerden faydalanamayan insanlar olmuş ise okuma yazma bilmeyenler olmuşsa hasta adamdan AB'nin masasına oturmuş insanlar varsa hepsi Atatürk'ün eseridir. Bunlara biz sahip çıkacağız."


ZKÜ Rektörü Bektaş Açıkgöz, Süleyman Demirel ve Köksal Toptan'a plaket takdim etti ardından hastanenin açılış kurdelesi kesildi.
1992 yılında Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nin temelini 1996 yılında da bu üniversite bünyesinde açılan Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nin temelini atan Süleyman Demirel ile dönemin Milli Eğitim Bakanı Köksal Toptan 12 yıl sonra kurdeleyi birlikte keserek hastaneyi hizmete açtı.

İha
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2008 Pazartesi 14:41:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?