3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Demirpak'a sağlık standı açıldı

Ülke genelinde 1-7 Nisan tarihleri arasında kutlanan Kanser ve Kanserden Korunma Haftası etkinlikleri kapsamında Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Demirpark Yaşam ve Alışveriş merkezinde sağlık standı kuruldu. Vatandaşlar tarafından stant büyük bir ilgi gördü.


Kanser haftası nedeniyle açılan standın açılışına Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, Belediye Başkanı İsmail Eşref, İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Birsen Turan, Diyabetliler Derneği Başkanı Çetin Terzioğlu, Merkez Rat Cumhuriyet İlköğretim Okulu Sağlık Kulübü Rehber Öğretmeni ve öğrencilerin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Açılışın hemen ardından Uzun Mehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi Sigarayı Bırakma polikliniğinde görevli hemşireler tarafından Belediye Başkanı İsmail Eşref’e Karbon monoksit ölçüm testi yapıldı.

Yaklaşık 2 yıl önce sigarayı bıraktığını belirten Eşref’in ciğerlerinin önemli oranda temizlendiği görüldü. Belediye Başkanlığı kazanan Eşref, Sağlık Müdürlüğü’nün Kanser haftası nedeniyle açılan halkı bilgilendirme standı çok önemli ve olumlu olduğunu söyledi. Eşref, “Her yaştan insan için sağlık ne kadar önemliyse, bu tür etkinlikler ve bilgilendirme çalışmaları da o derece önemlidir.

Benimde ciğerlerimdeki karbon monoksit oranı test edildi. Yıllardır içtiğim sigaranın tahribatlarının önemli oranda silinmesi beni bir kez daha mutlu etti” dedi.

İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Birsen Turan ise, sigaranın kansere yol açan en önemli etkenlerden olduğunu ifade etti. Turan, açıklamasına şöyle devam etti:


“ Dünya Sağlık Örgütünün raporuna göre 2010 yılında Kanserden 15 milyon ölüm, 20 milyon yeni vaka beklenmektedir.

Sağlık Bakanlığının 2006 yılında açıkladığı resmi rakamlara göre 150 bin yeni kişi kanser hastalığı teşhisi almıştır. Yani Türkiye de her yıl 150 bin yeni kişi kansere yakalanmaktadır. Kansere karşı önlemler alınmazsa önümüzdeki 15-20 yılda bu sayının yılda 500 bine çıkması beklenmektedir.”


Standa gelen insanlarında ciğerlerindeki karbonmonoksit oranı ölçülürken, Rat Cumhuriyet İlköğretim Okulu Sağlık Kulübü üyesi 15 öğrenci belediye başkanlığına seçilen İsmail Eşref’ten günün anısına imza aldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2009 Perşembe 18:13:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?