3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Deniz artık daha mavi olacak

Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca, atık su arıtma projesinin hayata geçmesi ile Zonguldak halkına verdikleri bir sözü daha yerine getirmiş olacaklarını söyledi.


Zonguldak Atık Su Arıtma Tesisi Projesi'nin gerçekleştirilmesine yönelik ilk adım Hazine Müsteşarlığı'nda gerçekleşen imza töreni ile atıldı. Törene Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca ve Hazine Müsteşarlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Memduh Akçay'ın yanı sıra, AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Fazlı Erdoğan ve Polat Türkmen, AK Parti Zonguldak İl Başkanı Hamdi Uçar, Zonguldak Amele Birliği Başkanı Muzaffer Kalaycıoğlu ve Zonguldak Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Ahmet Tatar katıldı.


Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca ve Hazine Müsteşarlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Memduh Akçay, yabancı kredilerle ilgili anlaşmayı imzalamalarının ardından birer açıklama yaptı. Belediye Başkanı Gonca yaptığı açıklamada, bu projenin Zonguldak adına çok mutluluk verici bir olay olduğunu söyledi. "Göreve başladığımız anda Zonguldak halkına temiz bir çevre oluşturacağımızı, Zonguldak'ın girişinde bulunan çöp döküm alanı da dahil olmak üzere denize direkt deşarj edilen bu kanalizasyon meselesini çözeceğimizi ifade etmiştik" diyen Gonca, atık su arıtma projesi ile ilgili ihale sözleşmesini 2005 yılı Temmuz ayında imzaladıklarını hatırlattı. Sözleşmeyi Hazine Müsteşarlığı'na teslim ettikten sonra aradan geçen süreç içerisinde çok büyük uğraş verildiğini vurgulayan Gonca, kredilerin kullandırılmasıyla Zonguldak Belediyesi'nin hak ve menfaatlerinin korunduğunu söyledi. Gonca, bu projeyle ilgili kendilerine çok soru yönetildiğini de belirterek, "Zonguldak'ta artık bir kısım çevre bununolmayacağını, bu konuda bizlerin bir anlamda halka doğruları söylemediğimiz yolunda da söylemler başlamıştı. Tabi süreç 3 yılı aştığı için. Biz bunları hep saygıyla karşıladık, eleştirilere açık olduğumuzu ifade ettik. Bizim için önemli olan tek şey vardı. Bu projenin bir an önce hayata geçmesi ve halka verdiğimiz sözleri yerine getirmekti" dedi.


Zonguldak'ın yaz aylarında deniz açısından çok güzel bir yer olduğunu, ancak denizin kirli olmasına rağmen halkın bazen bile bile bu denize girdiğini belirten Gonca, bu proje ile denizin temizleneceğini söyledi. Gonca, başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere projenin başından sonuna kadar emeği geçen herkese de teşekkür ettiğini dile getirdi. Gonca, "Bu projenin Zonguldak'a, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum ve Zonguldak adına yapılan bu çalışmalarla Zonguldak'ın geleceğinin daha da aydınlık olacağına inancımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum" diye konuştu.


Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Memduh Akçay da, proje kendilerine geldiğinde en önemli konunun projenin yapılması ve Zonguldak belediyesinin de bunu rahat bir şekilde geriye ödeyebilmesi olduğunu belirtti. Bu anlamda ilk gelen tekliflerin Zonguldak Belediye'sini ciddi anlamda zorda bırakabilecek teklifler olduğunu bildiren Akçay, "Biraz uzun sürdü, kavgalı oldu. Yabancı kreditörlerle ciddi anlamda kavga ettik. Ama sonunda belediyemizin rahatlıkla üzerinden kalkabileceği, üstesinden gelebileceği bir finansman paketini imzalamayı başardık" dedi. Akçay, projenin en kısa zamanda tamamlanmasını istediklerini belirterek, "Zonguldak halkının bu projenin nimetlerinden bir an önce yararlanmaya başlaması bizim de tek derdimiz" dedi.


AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Fazlı Erdoğan ve Polat Türkmen de, projenin Zonguldak'ı daha da güzelleştireceğini belirterek, anlaşmaların imzalanmasından duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Daha sonra Başkan Gonca, Akçay'a Zonguldak kömür işçilerini simgeleyen biblo hediye etti.
Öte yandan, Zonguldak Atık Su Arıtma Tesisi Projesi toplam 22 milyon 920 bin euro kredi ile gerçekleştirilecek. Projenin 2 yıl içinde tamamlanması öngörülüyor. Kredinin 8 milyon 230 bin eurosu Instituto de Credito Oficial (İspanya hükümet kredisi), 6 milyon 460 bin eurosu OPEC Fund for International Development, 8 milyon 230 bin eurosu da Banco Bilbao Vizcaya Argentariai (ihracat kredisi) tarafından sağlanıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2009 Çarşamba 22:08:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
cengiz coskun/bruksel IP: 213.189.162.xxx Tarih : 19.02.2009 03:31:29

bilmiyorum ne kadar faydali olur Zonguldaka; Zonguldak binlerce issiz istihdam edildi sira cevreye geldiyse ne ala sozum meclisten disari.Bu kadar krediyle yuzlerce insana istihdam saglanirdi nedense Ulkemize demokrasinin islevi bu kadar.Varsa yoksa secimler? Insalah