3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Denizer Karadon'daydı

Genel maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramazan Denizer Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi'ndeki madencileri ziyaret etti.


TTK Karadon Müessesinde Sendika Temsilcilik odasının açılışını yapan GMİS Genel Başkanı Ramazan Denizer, maden işçilerine çeşitli açıklamalarda bulundu.

Açılışta, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Demirci'de TBMM'de kabul edilen yeni Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasası hakkında bilgi vererek çeşitli soruları yanıtladı. GMİS Genel Başkanı Ramazan Denizer, Türkiye'deki gündemin çok hareketli olması nedeniyle Başbakan'ın Zonguldak ziyaretinin netleşmediğini belirterek TTK'daki işçi açıklarının giderilmesi için Başbakan'a mutlaka ulaşacaklarını söyledi.

Yeraltında hazır kömürün yüzde 65'ini işçi açıkları nedeniyle kazamadıklarını belirten Denizer, yeni işçi alınmazsa 2009 yılı sonunda bazı alanlarda hiç üretim yapılamayacağını kaydetti. 1 Mayıs Kutlamaları hakkında bilgi veren Denizer, yasalara uygun olmayan hiçbir adım atmayacaklarını belirtti.
Denizer'in konuşmasının ardından Sosyal Güvenlik Kurumu Zonguldak İl Müdürü Muharrem Demirci, TBMM'de kabul edilen SSGSS Yasası hakkında maden işçilerine bilgi verdi. Demirci, “Sosyal Güvenlik Yasası, TBMM'den geçti. 65 yaş konusunun yeraltı işyerlerinde çalışanlarla hiçbir ilgisi yok. Kanun çıktıktan sonra işe giren yeraltı maden işçisine de uygulanmayacak. Yeraltı maden işletmelerinde çalışanlar için ayrı hükümler var. Kanun çıktıktan sonra işe giren yerüstü işçileri için 2036'dan sonra emekli olanlara uygulanacak. O da kademeli olarak uygulanarak 2048 yılına kadar gidecek. Emekliliği gelen arkadaşlarımızın maaşlarındaki oran veya güncelleme katsayısına bağlı olarak maaşlarının, kıdem tazminatının düşeceği iddiaları yanlış bilgiden kaynaklanıyor. Kanun çıktıktan sonra da 2000 yılı öncesindeki kanuna tabi olanlar ile 2000 yılından yeni kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar olanlar da o tarihler arasını ilgilendiren kanuna göre hesaplanacak. Emekliliği dolup da çalışmaya devam edecek olanların emekli maaşlarının yükselmesi söz konusu. Yeni kanun çıkmasaydı maaş bağlama oranı çalışılan her 360 gün için yüzde 1.5 artacak iken yeni kanun ile bu oran yüzde 2 artacak. Yeni yasa çıktıktan sonra çalışmaya devam edenler yüzde 0,5 oranında karlı olacak. Kıdem tazminatı ile ilgili tek kelime bile bu kanunda yok. Bu konu İş Kanunu ile ilgilidir. Bu kanunda yapılacak bir değişikli bile kazanılmış hakları koruyacak nitelikte olacaktır. Bu konuda, çalışanların endişeye kapılmamaları gerekir. Konut Edindirme Yardımı ile ilgili kesintilerin ödenmesi konusunda SGK olarak tüm hazırlıklarımızı yaptık ve Emlak Bankası'na teslim ettik. Ödeme tarihinin belirlenmesinin ardından bu fondaki paralar hak sahiplerine ödenecek” dedi.


Konuşmaların ardından TTK Karadon Müessese Müdürü İsmail Güner, Müdür Yardımcısı Murat Köseoğlu, Etüt Şube Müdürü Mustafa Küçük, Kilimli İşletme Müdürü Yusuf Çalık, GMİS Genel Merkez ve Şubeler yöneticilerinin de katıldığı toplantı sonunda GMİS Karadon İşyeri Temsilcilik odasının açılışı yapıldı.

iha
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2008 Çarşamba 16:37:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hasan kara IP: 78.179.151.xxx Tarih : 1.05.2008 21:34:30

sayın başkan denizer 2006 muamelesi için verdiginiz şeref ve namus sözü ne oldu biz unutmadık biz sizin için calıştık ama siz bizim için hiçö bişey yapmadınız 2006 muamelesi bu günleride aşacak sizde unutmayın yine secim olacak ve nasıl karşımıza geleceksiniz bilmiyorum