3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Dev turizm arşivi

Zonguldak’ta bir turizm şirketi sahibi, dev turizm arşivi oluşturdu.

Turizm şirketi sahibi Engin Zaman’ın, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden büyük olduğunu ileri sürdüğü arşivinin öğrencilere de kaynak olduğunu kaydetti.
Zonguldak’ta Gezgin 67 Tur isimli Turizm Şirketi’nin sahibi Engin Zaman’ın 10 yıl önce gezdiği illerden ve fuarlardan aldığı broşür, kitaplarla başladığı arşivinde 200’ü aşkın CD, 300’e yakın kitap, iki bin 500’ü aşkın broşür, yüzlerce haritası bulunuyor. Turizmde kendisinin çok zorlandığını ve bu zorluğu kimsenin yaşamaması için arşiv oluşturma kararı verdiğini anlatan Engin Zaman, “Yörelerin ev mimarisinden mutfaklarına kadar turizm, kültür ve tarihi değerlerini tanıtan arşiv oluşturdum. Bu arşivi oluştururken kendi ihtiyacımı değil, ilköğretim okulu öğrencilerinden üniversite öğrencilere kadar herkese kaynak olmak istedim. Benim turizmi öğrenirken çektiğim zorlukları, öğrencilerin de yaşamasını istemiyorum. Arşivimde mantar yetiştiriciliği yaparak turizme hizmet eden firmaları ve yöreleri gibi akla hayale gelmeyecek ve bulması çok zor kaynaklarda mevcut. 10 yıl önce gezdiğim illerden broşürleri biriktirerek başlattığım arşivimi, fuarlardan topladığım broşür, kitap ve CD’ler ile illerin kültür ve turizm müdürlükleri ile turizm şirketlerinden talep ettiğim yazılarla daha da geliştirdim. Şimdi ise arşivimde 200’ün üstünde CD, 300’e yakın kitap ve 2 bin 500’ün üstünde broşür bulunuyor” dedi.


Elinde 33 il ve 40 ilçeye ait kaynaklar bulunduğunu anlatan Zaman, yaz mevsimine kadar bu eksik iller ile ilgili bilgi ve resimleri tamamlayarak arşivi tamamlamayı hedeflediğini söyledi. Elinde il ve ilçelere ait turizm haritaları ile dünyanın 20 ülkesine ait turizm arşivinin de bulunduğunu hatırlatan Zaman, eksik olan illeri tamamlamasının ardından harita ve dünya ülkeleri ile ilgili arşivini genişlete çalışmalarına başlayacağını söyledi. Elindeki broşür, kitap, CD ve haritaları bilgisayar ortamında kayıt ettiğini de vurgulayan Zaman, böylelikle öğrencilere arşivini açabildiğini ve kullanma imkanı sağladığını da ifade etti. Bu güne kadar 250 öğrencinin arşivinden istifa ettiğini belirten Zaman şöyle devam etti:
“Arşivimin Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nden daha geniş ve kapsamlı olduğunu düşünüyorum. Bugüne kadar arşivimden yaklaşık 200’ü aşkın ilk ve orta öğretim ile lise öğrencisi arşivden faydalandı. 20 üniversite öğrencisi, turizmin farklı konularındaki tezini arşivlerimden faydalanarak hazırladı. Öğrenciler için arşivim kapılarını sonuna kadar açtım. İsteyen öğrenci gelip, faydalanabilir. Üniversite öğrencilerinden küçük bir isteğim oluyor. O’da yine arşivim için. Hazırladıkları tezden fotokopi istiyorum. Vermeleri halinde ise öğrencilerin tezlerini de arşivime ekliyorum.”
Gezgin 67 Tur Ofis Müdür Ferhat Uzun ile birlikte broşürleri bilgisayar ortamında kayıt altına aldıktan sonra arşiv odasına kaldıran Zaman, broşürleri kolilerde, kitapları raflarda, CD’leri de özel CD kabında muhafaza ediyor.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2009 Perşembe 11:12:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?