3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Devrek ve Mengenliler'den festival

Zonguldak’ın Devrek ilçesi ve Bolu’nun Mengen ilçesine bağlı 4 köy ortak organizasyonla Dostluk Festivali düzenledi. Festival kapsamında yapılan ve erkek sporu olarak bilinen güreşlere, köylü kadınları erkeklerden daha fazla ilgi gösterdi.


Devrek’e bağlı Yazıcık, Akçabey köyleri ile Mengene bağlı Köprübaşı ve Yellice Demirciler köyleri ortak bir organizasyonla dostluk festivali düzenledi. Bu yıl ilk defa gerçekleştirilen ve Devrek’e bağlı Yazıcık köyünde yapılan etkinliklerle, köylüler dostluklarını perçinledi. Düzenlenen Dostluk Festivaline, Devrek ve Mengenli köylülerin yanı sıra CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Zonguldak Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, İl Genel Meclis Üyesi Vacit Durdubaş, Bolu Devlet Su İşleri (DSİ) Müdürü Sabahattin Çapkınoğlu, Devrek İlçe Jandarma Bölük Komutanı Üsteğmen Halil İşler, Devrek Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Osman Çekirdekçi, Köprübaşı Barajı Yüksel Enerji Şantiye Şefi Tayfun Gülerkaya, DSİ Kontrol Mühendisi Abdullah Özübek’de katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının ardından Mengen Folklor Ekibi, davul, zurna ve köçek oyunları gösterileri sergiledi. Daha sonra yapılan konuşmalarda, Zonguldak Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, “Aynı mahallede oturan ve birbirleri ile geçinmekte zorlanıldığı günümüzde iki farklı ilin ve ilçenin insanlarını bir araya getirmek ve Dostluk Festivali düzenlenmesi çok büyük bir iştir. Bu festivalde emeği geçenleri tebrik ediyorum. Bu yıl ilki gerçekleşti. Bundan sonraki yıllarda festivalin devam etmesini temenni ediyorum” dedi. Konuşmalarının ardından Karakucak ve Yağlı Pehlivan güreşleri gerçekleştirildi. Erkek sporu olarak bilinen güreşleri izlemek için festivale katılan köylü kadınlarının sayısının erkeklerden daha çok olduğu görüldü. Yaşlıların da ilgiyle izlediği güreşlere çocukların ve gençlerin da yoğun katılımı gerçekleşti. Rakibine yenilen bir genç güreşçi, sinirlenip, yumruklarını sıktı. Bir süre sonra ağlama başlayan genç güreşçi arkadaşları tarafından teskin edildi.


Güreşlerin ardından köyde, halk konserleri düzenlendi. Yerel sanatçılar sahne aldığı konserlerin ardından havai fişek görüntüleri düzenlendi.
Festivali organize eden köylerin muhtarları Nail Akkaş, Recep Torlak, Mustafa Akaya, Mustafa Demirel ile Kooperatif Başkanları Abdullah Dereli ve Tahir Demirci’de gece saatlerine kadar devam eden festivalde dinlenmenin, stres atmanın ve beraberliğin keyfini sürdü.
 

İha
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2009 Pazar 18:39:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?