3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Diyabet hastalarına uyarı

Zonguldak Diyabetliler Derneği Genel Başkanı Çetin Terzioğlu, şeker hastalarına yönelik bazı bilgiler vererek şeker hastalarına uyarılarda bulundu.
Zonguldak Diyabetliler Derneği Başkanı Çetin Terzioğlu, Zonguldak'ta diyabet hasta sayısının hızlı bir şekilde çoğaldığını, çoğu şeker hastasının kontrollerini düzenli şekilde yaptırmadığını söyledi.

Terzioğlu, şeker hastalarının derneğe müracaat ederek şeker ölçüm cihazları ve şeker ölçüm çubukları konusunda yardımcı olduklarını kaydetti. Hastalara bilgilendirici el broşürleri dağıtıp hastalıkla ilgili seminerler düzenlediklerini dile getiren Çetin Terzioğlu, kan şekeri yükselen veya kan şekeri düşen hastaların yapması gerekenleri anlattı. Belirli bir programa sahip olup düzenli ve yeterli diyet ile egzersiz yapmaları konusunda hastalara uyarıda bulunan Terzioğlu, hastaların bunları yaparken de eksik veya fazla yapmamaları konusunda uyardı.

iha
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2009 Pazartesi 18:01:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
fatma IP: 78.168.74.xxx Tarih : 12.01.2009 20:22:34

Sayın Terzioğlu;Annem babam şeker hastası,özellikle babam hergün doktorda,ayakları berbat yaralar açılıyor,insülün kullanıyor.Babamın bütün sorunu beslenme,tatlı yeme diyoruz yiyor,çok yeme diyoruz yiyor,"doktor ye dedi,az yersek birşey olmaz"dedi,ama hergün yada sıksık yersen çok şey olur maalesef anlatamıyoruz,Sayın Terzioğlu,doktorların en büyük hatası hastaya veriyor yemek listesini,hasta ne kadar yiyeceğini yada öğünde ne yiyeceğini bilmiyor,"doktor liste verdi hergün heröğün et,köfte nasıl yiyeyim"veya listede pilav var gibi.... insülünü kullanmayı bilmiyor,çok hasta böyle.kafasına göre miktarını ayarlıyor çok yemek yediyse insülünü çok oluyor,yada gizli gizli yemek yiyor ,evde yemezse çarşıda yiyor,Bence şeker hastalarını zorunlu olarak ayda bir seminere çağırıp toplu olarak eğitim verin,telefon edin geleceksiniz deyin ,birebir konuşun, bal pekmez yenmeyeceğini zararını anlatın zor biliyorum ama genellemeden anlamıyorlar ki.Hamile kadını nasıl takip edip evden aranıyor ilgileniliyor şeker hastalarınıda böyle arayın lütfen,Ölüm kolay olanı ama ya ölüm olmazda yatalak olunursa,şeker deyip sadece şeker olmuyorki beraberinde tansiyon kolesterol de oluyor.Yemek sonrası çayın yanında börek bisküvi yiyorlar,doktor yoğurt yyemelisiniz o zaman birşey olmaz dedi diyor yiyorlar,ama gözleri görmüyor,böbrekler gitti,ayaklar yara içinde,tanıdığım çok şeker hastası aynı durumda,Onlerın eğitimi çok önemli...Teşekkür ediyorum,saygılarımla