3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Dünya KOAH günü

19 Kasım dünya KOAH Günü nedeniyle Türk Toraks Derneği Batı Karadeniz Şube Sekreteri ve ZKÜ Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Remzi Altın, basın açıklaması KOAH hastalığı hakkında bilgi verdi.


19 Kasım Dünya KOAH Günü nedeniyle Türk Toraks Derneği Batı Karadeniz Şubesi Sekreteri ve Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Remzi Altın, KOAH gününün dünyada çeşitli etkinliklerle kutlandığını bu etkinliklerle KOAH'lı hastalara yardım olanağının bulunduğu bilgisini yayacaklarını belirtti. KOAH'ın Türkiye'de kardiyovaskuler hastalıklar ve serebrovaskuler hastalıklardan sonra 3. ölüm nedeni olduğunu belirten Altın, her yıl 26 bin kişinin ölümüne neden olduğunu söyledi. Hastalığın 40 yaş üstü yetişkinlerin yüzde 20'sinde bulunduğunu belirten Altın, “19 Kasım, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) ile ilgili bilinci artırmak amacıyla her yıl Kasım ayında tüm dünyada Dünya KOAH Günü etkinlikleri yapılmaktadır.

Dünya KOAH Gününde sağlık personeli, KOAH'lı hastalar, genel kamuoyu ve medya için 'Nefesiniz Daralıyorsa Çaresiz Değilsiniz' teması çerçevesinde düzinelerce etkinlik yapılacak. Tüm dünya ülkelerinde yapılan bu etkinlikler günümüzde KOAH'lı hastalara yardım olanağının bulunduğu bilgisini yayacaklardır. KOAH yıkıcı bir akciğer hastalığıdır ve bu hastalığa sahip olan kişileri ilerleyici şekilde nefes alamaz hale getirir. Dünya Sağlık Örgütüne göre tüm dünyada hem KOAH hem de HIV/AIDS önde gelen 4. ölüm nedenidir. Her yıl 3 milyondan fazla kişi bu hastalıktan ölmekte ve tüm dünyada 40 yaş üstü yetişkinlerin yüzde 10'dan fazlası bu hastalığa sahip görünmektedir. 2003 yılında yapılan Ulusal Hastalık Yükü Çalışması ve BOLD-Türkiye çalışması KOAH'ın ülkemizdeki durumu konusunda kapsamlı bilgiler sağlamıştır. Buna göre KOAH Türkiye'de kardiyovaskuler hastalıklar ve serebrovaskuler hastalıklardan sonra 3. ölüm nedenidir ve her yıl 26 bin kişinin ölümüne neden olmaktadır. Hastalık 40 yaş üstü yetişkinlerin yüzde 20'sinde bulunmaktadır. Dünya KOAH Günlerini organize eden Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığına Karşı Küresel Girişim (GOLD) 'eğer KOAH semptomlarına sahipseniz yapabileceginiz en önemli şey doktorunuza görünmek ve bir soluk testi yaptırmanızdır' demektedir.

KOAH'ın erken dönemde görülen semptomları öksürük, balgam çıkarma ve egzerzis sırasında nefes alamamaktır. Tedavi edilmezse KOAH genellikle ilerleyici bir hastalıktır ve hastalık ilerledikçe hastalar merdiven çıkarken, hızlı yürürken ve hatta banyo yaparken veya elbiselerini giyerken bile nefes alamaz hale gelirler. Spirometri olarak bilinen basit, ağrısız bir soluk testi ile bir kişide KOAH bulunup bulunmadığı anlaşılabilir. KOAH'ın tedavisi vardır ve hastalık ne kadar erken teşhis edilirse, tedavi de o kadar etkilidir. Bir doktora görünmeye ek olarak, KOAH'lı hastalar doktorlarının önerilerine uygun şekilde ilaçlarını kullanarak, egzerzis yaparak ve sürekli aktif kalarak doktorunun önerilerine uygun aktiviteleri seçerek kendilerine yardım edebilirler ve daha iyi hissedebilirler. Arkadaşları ve aileleri hastalara yemesi için sağlıklı yiyecekler alarak, yürüyüşde ve hafif egzerzislerde ona eşlik ederek ve onun evde yapması gereken günlük işlerine katılarak yardımcı olabilirler" dedi.


"TÜM DÜNYADA KOAH İÇİN EN ÖNEMLİ RİSK FAKTÖRÜ SİGARA İÇİMİDİR"
Türk Toraks Derneği Batı Karadeniz Şube Sekreteri ve ZKÜ Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Remzi Altın, tüm dünyada KOAH için en önemli risk faktörünün sigara içimi olduğunu belirtti. Altın, "Hastalar astalıklarının gelişimine neden olan risk faktörlerine maruziyeti azaltarak KOAH'ın ilerlemesini yavaşlatabilir ve hatta durdurabilirler. Tüm dünyada KOAH için en önemli risk faktörü sigara içimidir. Diğer önemli risk faktörleri işyeri ortamında toz ve kimyasal maddelere maruziyet ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde iyi havalanmayan evlerde ısınmak ve yemek pişirmek amacıyla kulanılan biyomas yakıtların, kömür, odun, tezek dumanıdır. Ulusal Hastalık Yükü Çalışmasına göre Türkiye'de erkekler arasında KOAH gelişiminden yüzde 70 oranında, kadınlar arasında KOAH gelişiminden ise yüzde 10 oranında ortalama yüzde 52 sigara içimi sorumludur. Özellikle kırsal alanda yaşayan kadınlarda KOAH gelişiminden biyomas yakıt dumanlarına maruziyet büyük önem taşıyor görünmektedir.

Sağlık Bakanlığı, Türk Toraks Derneği dahil birçok uzmanlık derneğinin ve sivil toplum örgütlerinin birlikte hazırladığı 'Ulusal Tütün Kontrol Programı'nın bir an önce hayata geçirilmesi, TBMM'de görüşülmekte olan 'Açık ve kapalı alanlarda sigara içilmesinin önlenmesi' yasasının daha da güçlendirilerek bir ön önce çıkarılması ve Sağlık Bakanlığı ile Türk Toraks Derneğinin birlikte hazırladığı 'Kronik Hava Yolu Hastalıkları Kontrol Programı'nın bir önce uygulamaya geçirilmesi milyonlarca insanımızın gereksiz yere acı çekmesine ve binlerce vatandaşımızın erken ölümünü önleyecektir. Dünya KOAH Günü ilk kez 2002'de yapıldı ve her yıl giderek büyüyerek tüm dünyada en önemli KOAH etkinliği haline geldi. GOLD Türkiye Temsilciliği ve Türk Toraks Derneği en başından beri Dünya KOAH Günü etkinliklerini tüm Türkiye'de yürüterek, kamuoyu ve sağlık personeli arasında KOAH bilincini artırmak ve hastaların erken dönemde teşhisi ve etkin tedavisi için çaba göstermektedir. Sağlıklı bir nefes için savaşım, hepimizin ortak sorumluluğudur” dedi.


Türk Toraks Derneği Batı Karadeniz Şube Sekreteri ve ZKÜ Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Remzi Altın, Türkiye'nin birçok ilinde Türk Toraks Derneği, Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Aile Hekimliği Uzmanlık Derneğince Dünya KOAH Günü etkinliği yapılacağını belirtti.

İha
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2008 Çarşamba 16:54:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
YUSUF GÜNAY IP: 88.248.255.xxx Tarih : 19.11.2008 19:04:58

sayim hocama haocalarima bu yazidan dolayi çok teşekkür ederim sayin remzi hocam soylediğiniz tüm özelliklerin yani koah hastaliği özelliğini taşidiğimi düşündüm öksürük nefes darliği var hocam gelcem sizlere muayene olmaya lakin yüzüm kizariyor sebeb hocam aşiri sigara içiyorum BİRDE FİZİK TEDAVİDE TEDAVİ OLAN OĞLUM ALİ GÜNAYA ŞEFKATİNİ VE SEVGİSİNİ ESİRGEMEYEN SAYİN HOCAM ŞENAY HANFENDİYE VE EKİBİNE CANDAN TEŞEKKÜRLER İYİKİ ÜNİVESİTEMİZ İYİKİ SİZLER VARSİNİZ YUSUF GÜNAY ÇOKKK TEŞEKKÜRLER EDİTOR BEY LÜTFEN YAYİNLRMİSİNİZ