3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Eğitim-Sen yeni dönemi değerlendirdi

Eğitim-Sen Zonguldak Şubesi Kadın Sekreteri Gönül Toros, yeni eğitim öğretim yılını değerlendirdi.
Eğitim-Sen Zonguldak Şubesi Kadın Sekreteri Gönül Toros, yeni eğitim öğretim yılına, alt yapı eksiklikleri, öğretmen açıkları gibi önceki yıllarda çözülemeyen pek çok sorunla birlikte girildiğini söyledi. Aynı durumun, eğitimde cinsiyet eşitliği açısından da geçerliliğini koruduğunu belirten Toros, eğitimde cinsiyet eşitsizliği hususu, öğrencileri, eğitim ve bilim emekçilerini ve bir bütün olarak eğitim sistemini, dolayısıyla tüm toplumu etkileyen çok önemli bir sorun kümesi olarak çözüm beklemekte
olduğunu belirtti. Ülkemizin de altında imzası bulunan 2015 yılına değin ulaşılması öngörülen Birleşmiş Milletler (BM) Bin yıl Kalkınma Hedefleri arasında 'Yoksulluğun giderilmesi', 'Herkese ilköğretim imkanı sağlanması' ve 'Kadın-erkek eşitliğinin oluşturulması' gibi hedeflerin yer aldığını belirten Toros, şöyle konuştu: "Bu hedeflere ulaşmanın en önemli araçlarından birisinin eğitimde cinsiyet eşitliğinin sağlanması olduğuna kuşku yoktur. Ne yazık ki halen bu hedefin çok uzağında bulunmaktayız."


KIZ ÇOCUKLARININ OKULLAŞMA ORANI DÜŞÜK
Gönül Toros, Türkiye'de okur yazar olmayan nüfusun çok büyük bir bölümünü kadınların oluşturduğunu belirterek "Okur yazar olmama, halen esas olarak bir kadın sorunu olmayı sürdürmektedir" dedi. Ülkemizde okur yazar olmayan nüfusun çok büyük bir bölümünü kadınların oluşturduğunu anlatan Toros, sözlerine şöyle devam etti: "2015 yılına değin okur yazar olmayanın kalmaması öngörülmektedir, oysa okur yazarlık oranı kadınlarda yüzde 80 civarını aşamamıştır. Okullaşma sorunu da benzer şekilde, öncelikle kadınların ve kız çocukların sorunudur. Kız çocuklarının okullaşma oranında halen istenilen düzeye ulaşılmamıştır. 2007-2008 eğitim-öğretim yılında temel eğitimde okullaşma oranı yüzde 97.37'de kalmış bu oran erkek çocuklarında yüzde 98.53, kız çocuklarında ise yüzde 96,14 düzeyinde gerçekleşmiştir. Görüldüğü gibi kız çocukları halen erkek çocuklarından daha düşük düzeyde okullaşmaktadır."


İlköğretim çağında olup da ilköğretime devam etmeyen çocukların yarısından fazlasını kız çocukların oluşturduğunu anlatan Toros, sözlerini şöyle sürdürdü: "Öte yandan ilköğretime kayıt yapılmasına rağmen 8 yıllık temel eğitimi tamamlamadan okuldan ayrılmak zorunda kalanların önemli bir kısmını da kız çocukları oluşturmaktadır. Kadınların ve kız çocuklarının eğitime erişimi önünde, eğitimin alt yapısından, eğitim politikalarından ve eğitimin içeriğinden kaynaklı engeller bulunmaktadır. Yoksulluk ve çocuk işçiliği, kız çocuklarının okullaşmamasında ve okul terklerinde rol oynamaktadır. Ulaşılabilecek mesafede okul olmaması, taşımalı eğitim, okul masraflarını karşılayacak maddi güçten yoksunluk gibi etkenler kız çocuklarının okullaşması önünde engel olmayı sürdürmektedir."


Toros, gelir dağılımında yoksullar lehine iyileştirmeye yol açacak düzenlemeler gerçekleştirilmeden, eğitimin alt yapı sorunları çözülmeden ve eğitimin ticarileştirilmesine son verilmeden bu sorununun tümüyle ortadan kalkmasının beklenemeyeceğini söyledi. Orta öğretim açısından bakıldığında, genel olarak okullaşma oranlarının düşüş gösterdiğini anlatan Toros, sözlerini şöyle tamamladı: "Orta öğretimde ortalama okullaşma oranı yüzde 58.56 iken kız çocuklarının okullaşma oranı yüzde 55.81 düzeyinde kalmaktadır. Yüksek öğretimde ise bu oran yüzde 20 civarındadır."

iha
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2008 Çarşamba 14:02:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?