3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Eğitim-Sen'den 'yolluk' faksı

Eğitim-Sen Zonguldak Şube Başkanı Orhan Yılmaz tedavi ve geçici görev yollukların ödenmemesinden dolayı Bakanlığa faks çekti.


Eğitim-Sen tedavi ve geçici görev yolluklarının ödenmemesinden dolayı Zonguldak PTT’den Bakanlığa faks gönderdi.
Eğitim-Sen Zonguldak Şube Başkanı Orhan Yılmaz, Bakanlık tarafından 18 aydır tedavi yolluklarının ödenmediğini ve yapılan girişimlerden bir sonuç alamadıklarını ifade etti. Yılmaz, “5510 sayılı yasa ile yapılan değişiklikler çalışanlar arasında eşitsizliği daha da derinleştirmiş, mevcut hakları budamış ve sağlık hizmetlerinden yararlanmayı zorlaştırmıştır.

Genel sağlık sigortası, sağlık hizmetlerinden ve diğer haklardan yararlanmayı bir hak olarak tanımlıyor ise de sigortalının ‘prim’ ve ‘katılım payı’ adı altında bir bedel karşılığında sağlık hizmetlerinden yararlanılmasını öngördüğünden, mevcut yasada sağlık bir hak olmaktan çıkarılmış, GSS sağlığı, ancak karşılığı ödenince sunulan, satın alınan bir hizmete dönüştürmüştür. Yasa, hizmet kapsamında olsa bile hizmetten yararlanma sırasında ödenecek bedel ve tedavi ve uygulamalardaki katılım payı ödemesini zorunlu kılmıştır. Hastalıkların tanı ve tedavisi sürecinde kullanacak ilaç ve diğer tedavi bedelleri ile ilgili ödenecek katılım payı da sağlığın finansmanı bakımından yoksullar açısından önemli bir yük oluşturmaktadır.

Bakanlığımız tarafından yaklaşık olarak 18 aydan beri tedavi yollukları ödenmemektedir. Yapılan çeşitli girişimlerden olumlu bir sonuç alınamamıştır. Personel Genel Müdürü Sayın Necmettin Yalçın’ın bir internet sitesine gönderdiği açıklamasında ‘Tedavi ve geçici görev yolluklarının ödenmesi konusu Genel Müdürlüğümüzün görev, yetki ve sorumlulukları arasında bulunmamakta ve her ne kadar Bakanlığımız bir bütün ise de ‘Analitik Bütçe Sınıflandırması’ uygulamasından kaynaklanan yollukların zamanında ödenmemesi sorununun çözümü, Bakanlığımızın bütçe işlemlerinin koordinesinden sorumlu birim olan strateji geliştirme başkanlığının görev alanında bulunmamaktadır’ diyerek sorumlu davranmamıştır. Bununla birlikte 2009 mali yılının 5. ayında hala geçici görev ve tedavi yolluklarının ödenmemesi bir çok eğitim çalışanını zor durumda bırakmıştır. Bir an önce tedavi ve geçici görev yolluklarının ödenmesini istiyoruz” dedi.
 

İha
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2009 Perşembe 20:44:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?