3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Elmacılık eski günlerine dönüyor

1970'li yıllarda elma üretimi 150 bin tonu geçen Konya'nın Ereğli ilçesinde çiftçiler, ürünlerinin para etmemesi nedeniyle ağaçlarını sökmeleri sonucu 50 bin tona kadar düşen üretim, dünya gıda fiyatlarındaki hareketlilik sonucu tekrar eski günlerine dönüyor.

Son yıllarda meyveciliğin canlandığı Ereğli, önümüzdeki birkaç yıl içinde 150 bin ton üretimi tekrar yakalamayı hedefliyor.

Ereğli Tarım İlçe Müdürü Özkan Özgüven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konya'nın en büyük ilçesi olan Ereğli'de elma, beyaz kiraz, siyah havuç, domates, hububat gibi birçok ürün yetiştirildiğini söyledi.

Toroslar ve Akgöl arasında kalan bölgede yetiştirilen beyaz kiraz ve elmanın yüksek kaliteye sahip olduğunu ifade eden Özgüven, beyaz kirazın Avrupa ülkelerine, elmanın ise aralarında Rusya'nın da bulunduğu bazı ülkelere ihraç edildiğini söyledi.

Ereğli'nin son yıllarda yaptığı atılımla elmada tekrar eski günlerine döndüğünü dile getiren Özgüven, şunları kaydetti:

''İlçemiz, 1980'li yıllar öncesinde elmacılık konusunda kurulu bahçeleri ve üretim miktarı bakımından ülkemizin önemli üretim merkezlerinden biriydi. O dönemlerde Ereğli, elması ve beyaz kirazıyla bilinirdi. Su yetersizliği ve pazarlama sorunu, ürünlerin para etmemesi gibi etkenler yüzünden çiftçiler elma ağaçlarını sökerek hububata yöneldi. 1980 öncesinde 150 bin tonu geçen elma üretimi, 1990'a gelindiğinde 50 bin tona kadar geriledi. Ereğli, elma üretiminde gerilere düştü.''

Daha sonra sulamada yeni sistemlerin gelmesi, elmanın kazandırmaya başlamasıyla birlikte Ereğli'de elmacılığın 2000'li yıllara doğru tekrar hareketlendiğini ifade eden Özgüven, özellikle son 10 yılda kurulan binlerce dekarlık bodur elma bahçesiyle birlikte üretim alanlarının 15 bin dekara ulaştığını bildirdi.


- YATIRIMCILAR EREĞLİ'DE ELMA BAHÇESİ KURUYOR -


Ereğli'de Amasya starking ve golden'in yanı sıra daha fazla pazar payı olan fuji, red delicous, grany smith, gala, breborn gibi yeni çeşitlerin de üretildiğini dile getiren Özgüven, şu anda Ereğli'nin yıllık elma üretiminin 100 bin tonu bulduğunu söyledi.

Özgüven, Ereğli'de çiftçiler kadar yatırımcıların da elma bahçesi kurduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''7 bin dekarla Avrupa'nın en büyük bahçesi Ereğli'de. Bunun yanı sıra eğitim, taşımacılık gibi alanlarda çalışan çok sayıda iş adamı, 300, 500 ya da bin dekarlık elma bahçeleri kuruyor. 15 bin dekarlık alanın tamamında üretime başlandığında Ereğli'nin yıllık elma rekoltesi 150 bin tonu geçecek. Halen yeni bahçeler kuruluyor. Ereğli, elmada özlediği dönemi yakalamak üzere. Yeni bahçelerle birlikte 200 bin tonu yakalarsak Ereğli, elma üretiminde tekrar ülkede söz sahibi olacak.''

Özgüven, bahçelerde ağaçların damlama sulama sistemiyle sulandığını ve gübrelendiğini ifade ederek, ''İlçe Tarım Müdürlüğü olarak kadınlara bile budama kursu veriyoruz. Elma üretimiyle ilgili çiftçilere elimizden gelen desteği sağlamaya çalışıyoruz. Ereğli'de elma üretimi bilinçli yapılmaya başlandı. Bu yüzden de birim alandan alınan verim giderek artıyor'' diye konuştu.

A.A
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2008 Cuma 10:29:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?