4
Mayıs
2024
Cumartesi
ZONGULDAK

Emek Platformu, devir kararını protesto edecek

Emek Platformu adına KESK Dönem Sözcüsü Mehmet Dalgıç, yaptığı açıklamada SSK sağlık tesislerinin Sağlık Bakanlığı’na devrinin asıl amacının SSK sağlık tesislerinin özelleştirilmesi yetkisini almak olduğunu ve Hükümetin yanlış bilgilerle kamuoyunu yanıltmaya çalıştığını öne sürdü.

Dalgıç, “SSK, genel bütçe dışında işçilerin primleri, alınteri ile oluşturdukları bir kurumdur. Hükümet, işçilerin birikimlerine el koymak istemektedir. OECD ülkeleri arasında sosyal güvenlik sistemine devletin katkısı olmayan tek ülke Türkiye’dir” dedi. Dalgıç, şunları söyledi:

“Yıllardan beri IMF ve Dünya Bankası dayatmalarıyla çıkarılan ve çıkarılmak istenen yasa ve yönetmeliklerle sosyal devlet uygulamaları tasfiye edilmektedir. Kamuoyunda SSK’nın Sağlık Bakanlığı’na devri olarak bilinen yasa taslağı Bakanlar Kurulu üyelerince imzalanmıştır. Bu taslak ile ülke nüfusumuzun yarısının yani 36 milyon insanımızın sağlık hizmetlerinde iyileştirme olmayacaktır. Bu kanunda Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanlığı bu uygulamanın dışında bırakılmıştır. Bu devir yasası ile birlikte SSK sağlık kuruluşlarının da yerel yönetimlere devredilmesi imkan dahiline girmiştir. Kısacası hükümet yetkililerinin ifade ettiği gibi sağlık tek elde toplanmayacak çok sayıdaki ele dağıtılacaktır. Sağlık Bakanlığı’nın buradaki rolü 'aracı' kurumluktur. Hükümet yetkililerince ifade edilen Sosyal Güvenlik Reformu ve Genel Sağlık Sigortası tasarıları da sağlığın ticarileştirilmesi girişimlerinin diğer yarısıdır. Bugün sigortalı bir işçi sağlık hakkına maaşının yüzde 5’i oranında bir kesintiyle ulaşırken genel sağlık sigortası ile maaşından yüzde 6 oranında bir kesinti ile ancak Temel Sağlık Paketi’ne ulaşabilecektir. Hükümet kamuoyunu “SSK’nın açıklarını kapatacağız” söylemiyle aldatmaktadır. SSK, genel bütçe dışında işçilerin primleri ve alınteri ile oluşturdukları bir kurumdur. Hükümet işçilerin birikimlerine el koymak istemektedir. Hükümet, Sağlık Bakanlığı’na ve SSK’ya ait tüm sağlık kuruluşlarının özelleştirilmesi yetkisini almak, uluslararası sermaye gruplarına peşkeş çekmenin önünü açmak istemektedir. Bu kanun tasarısı aynı zamanda adı geçen sağlık kuruluşlarında çalışan 55 bin sağlık çalışanının da önce Sağlık Bakanlığı’na ardından yerel yönetimlere devredilmesini doğuracak, sözleşmeli personel uygulaması ile de iş güvenceleri tamamen ortadan kalkacaktır. Bizler sağlık ve sosyal güvenlik hakkımıza sahip çıkıyoruz. Bizler alınterimize sahip çıkıyoruz”.

İsmet Yalılı
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2004 Pazartesi 17:40:00
Güncelleme :23 Kasım 2004 Salı 16:25:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?