3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

En modern okul harabe oldu

Dönemin Başbakanı ve Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Adnan Menderes'in, idam edilmesinden bir yıl önce uçakla üzerinden geçtiği Zonguldak semalarında, yapılmasına onay verdiği Dilaver Özel İlköğretim Okulu'nun planını kibrit kutusuna çizerek yazdığı ileri sürüldü.

Türkiye'nin en modern okulu olarak yapıldığı belirtilen Dilaver Özel İlköğretim Okulu binası, şimdi harabe durumda bulunuyor.
Mahallelinin ileri sürdüğü iddiaya göre, dönemin Başbakanı ve DP Genel Başkanı Adnan Menderes 1960 yılında, partisinden gelen rica üzerine uçakla geçtiği Zonguldak semalarında ilköğretim okulu planı çizdi. Yanında bulunan Alman mimara da okulun projesini çizdirdiğini ileri süren mahalleli, başlanan okul inşaatının Menderes'in idam edildiği 1961 yılında tamamlandığını iddia etti.

Zamanın en modern okulu olarak inşa edilen Dilaver İlköğretim Okulu, 30 yıl ilköğretim okulu olarak, 8 yıl da Alman Meslek Lisesi olarak eğitim verdi. 1999 yılında boşaltılan okul binası 2007 yılına kadar çürümeye terk edildiğini ifade eden mahalleli, binanın 2007 yılında ise zamanın Karaelmas Elektirik Dağıtım A.Ş, tarafından kiralanarak bir süre depo olarak kullanıldığını kaydetti.

1961 yılında Türkiye'nin en modern ve en donanımlı okulu olarak yapılan Dilaver İlköğretim Okulu'nun şimdi, harabeye dönüştüğünü ifade eden mahalleli, boş binaların hava kararmasının ardından, alkol, uyuşturucu madde kullanımı ve ahlaksız ilişki gibi durumlarda kullanıldığını ileri sürüyor. Kiremit ve cam çerçevelerinin de çalındığı binaların yıkılma noktasında bulunduğunu vurgulayan mahalleli, yetkililerin bu binayı yıkarak futbol sahası yapılmasını istiyor.

Sahip çıkmasını istiyor. Okulun yapılma aşamasını anlatan mahalle sakinlerinden Rafet Algan, okulun Demokrat Parti Zonguldak kurucusu olan 'Çakıcı' lakaplı Mehmet Hasdemir'in dönemin Başbakanı ve DP genel Başkanı Adnan Menderes'e ricası ile yapıldığını kaydetti. Okul yapımını kabul etmesinin ardından inşaatının düşünüldüğü arsayı görmek için uçakla Zonguldak'a gelen Menderes'in arazinin üzerinden geçerken kibrit kutusuna okulun planını çizdiğini ileri süren Algan, kaynağını aile büyükleri olarak gösterdiği iddiayı şöyle anlattı:
"Bu Dilaver ilköğretim Okulu 1960'da yapıldı. Demokrat Parti'nin Zonguldak'taki ilk kurucusu olan 'Çakıcı' lakaplı Mehmet Hasdemir diye birisi vardı. Büyüklerimizin anlattıklarına göre Çakıcı, Adnan Menderes'e gidip 'paşam sizden bir ricamız var. Bir okul istiyoruz' diyor. Adnan Menderes'te 'siz yer gösterin ben yaptırırım size' diyor. Adnan Menderes'ten böyle bir söz alıyorlar. Yeri buluyorlar. Menderes'e telefon edip 'Paşam yeri ayarladık bulduk" diyorlar. Adnan Menderes geliyor, gelirken Ankara'dan
geldiği için uçaktayken kibrit kutusunun üzerine okulun planını çiziyor. Plan inceleniyor ve ondan sonra okul yapılıyor. "


Okul yapılmadan önceki arazinin kendilerine ait olduğunu söyleyen emekli öğretmen Yusuf İnce, okulun son derece modern ve donanımlı bir okul olarak yapıldığını söyledi. Okulun 38 yıllık hizmetinden sonra atıl hale dönüştüğünü ifade eden İnce, "Bu bahçe bizimdi. O zamanlar satın aldılar. Cüzi bir para verdiler. Buraya okul inşa ettiler. Okul faaliyete geçirildiğinde Türkiye'de böyle bir okul yoktu. Öğretmenlik yaptığım dönemlerde çalıştığım okullarda, bu okulda olduğu gibi araç gereç yoktu. O zamanın en son sistemleri, araç gereçleri bu okuldaydı.

Fakir çocuklara öğle yemeği veriliyordu, öğlen eve gitmiyorlardı. Ancak şimdi harabe oldu. Ben eski Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen'e buraya bir çözüm bulunması konusunda ricada bulundum. Onlarda buraya bir ara İşitme Engelliler Okulu yapmayı planlıyorlardı. Ancak buraya bir şey yapılamaz. Burada vatandaş geliyor çatıdan kiremit alıyorlar. Burayı koruma anlamında zorluk çekiyoruz. Okulun camını söküyorlar biz müdahale ediyoruz. Bizi dövmeye kalkıyorlar. Çözüm
olarak yıksınlar. Burası futbol sahası olsun. Çocuklar burada top oynasınlar" diye konuştu.


Okulun Atatürk büstü ve bayrak direklerinin dahi çalındığını söyleyen mahalleli, bu okulun yıkılarak yerine futbol sahasının yapılması için yetkililerden yardım bekliyor.

İha
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2008 Pazar 16:34:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?