3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Engellilerin hamisi Toptan

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Köksal Toptan, engelli çocukların ailelerinin en önemli sorunlarının kendilerinden sonra çocuklarına bakacak kimsenin bulunmaması olduğunu belirterek, bununla ilgili yasa tasarısı hazırlandığını açıkladı.


TBMM Başkanı Köksal Toptan, eşi Saime Toptan'ın heyet başkanlığını yaptığı Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı (ÖZEV) ve Tekışık Eğitim ve Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen "Engelli Sorununa Toplumsal Yaklaşım" ödül törenine katılmak üzere Zonguldak'a geldi.

Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) yapılan törende sunucu Ertan Tan, Toptan'ı anons ederken Karadeniz'in incisi, Türkiye'nin birincisi olarak çağırdı. Ertan Tan, "TBMM Başkanımızı Karadeniz Bölgesi'nde herkes çok seviyor ve arabasının plakası 0001 olduğu için öyle dedim" dedi.


TBMM Başkanı Toptan, engelli çocukların ailelerinin en önemli sorunlarının kendilerinden sonra çocuklarına bakacak kimsenin bulunmaması olduğunu, bununla ilgili yasa tasarısı hazırlandığını söyledi.

Toptan, "Engelliler dünyanın ve bizim ülkemizin en büyük sorunları arasında gelmektedir. Engellik son zamanlarda ülke gündeminde çok çıkan konudur. Çözümüne çok geç başladığımız sorundur. Çok kısa süre içerisinde önemli adımlar atılan ülke haline geldik. 1992 yılında Milli Eğitim Bakanlığı yaptığım dönemlerde ülkede engelliliğin sorun olup olmadığı bilinmezdi. O dönemde genel müdürlük kurduk. Bilinç oluşturmaya çalıştık. Bunlar Türkiye'deki engelliliğin sorun olduğunu ortaya koyma gayretlerinin göstergesidir. Sadece ortaya koyma anlamında değil rehabilitesi ve eğitim çalışmaları alanında da önemli adımlar attık. Son dönemdeki engelliler yasası devrim niteliğindedir. Yalnız yasanın uygulanmasında yerel yönetimler anlamında başarılı olunduğunu söyleyemeyiz. Yerel yönetimlerle birlikte yasanın gerekli gerçekleştirildiğinde olumlu sonuçlar doğurduğunu bu etkinlikte görmekteyiz. Bu alanda bilinci pekiştirmekle kalmayıp, bu bilinci taşıyacak insanların sayısını da artırmak gerekmektedir. Kimsenin garantisi yok. Her an başına bir şey gelebilir. Mesela, CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç kaza geçirdi inşallah, engeli kalmadan hastaneden çıkar, ama sakatta kalabilir. Bir takım engelleri ortadan kaldırmakta yeterli değiliz. Hala ülkemizde akraba evlilikleri olmaktadır. Bunun gibi hala devam eden sorunların yanında çözdükçe yeni çıkan önemli sorunlarda oluyor. Bunları çözerken öncelikle eğitim alamayan, alamadığını kabul etmeliyiz. Her engelli ama az alır, ama çok alır. Mutlaka eğitilebilir. Bu insanların eğitimini sağlarsak, önünü açarsak, Anayasal haklarını almalarını sağlarız. Lütufta bulunmuş olmayız. Engellilerin hem sosyal devlet olmanın hem de Anayasa'dan kaynaklanan hakları vardır" diye konuştu.


Toptan, "Engelli çocukların ailelerini kaybettikten sonra açıkta kalmamaları için devletimizin ve sivil toplum örgütlerinin ortak çalışması var. TBMM, iktidarı ve muhalefeti ile birlikte bu konuda engelli ailelerin arkasındadır. Yasayla ilgili sivil toplum örgütlerinin katkıları mutlaka alınacaktır. Bu eksikliği giderecek yasanın ortaya çıkacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.


Tekışık Eğitim ve Araştırma Vakfı Başkanı Hüseyin Hüsnü Tekşık ise, "Amaçlarımızdan biri de özel eğitime muhtaç çocuklarımızın eğitimine katkıda bulunmak. ÖZEV Başkanı Saime Toptan ile birlikte bu görevi birlikte yürütmekteyiz. Eğitim bir milletin geleceğidir. O eğitimi gerçekleştirerek ve milletleri kurtaran öğretmenleridir. 1940'lı yılların öğretmen kuşağı eğitimcilerindenim, bu çocukların eğitimlerine katkıda bulunmak hem öğretmen olarak hem de vakıf olarak görevimizdir" dedi.


Konuşmasına engelli çocukların aileleri adına salondakileri selamlayarak başlayan Saime Toptan da, "Bu yarışma 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle düzenlendi. Yarışma Batı Karadeniz Bölgesi'ndeki ilk orta ve yüksek öğrenim gören öğrenciler arasında üç ayrı kategoride 'Toplumun Engelli Sorununa Yaklaşımı Nedir?' konulu yarışma düzenlendi. Üniversitelerde görevli öğretim üyelerinden oluşturulan jüriler, yazılan hikayeleri değerlendirmeye tabi tuttu. En iyi 3'er hikaye ödüllendirildi. 10'ar hikayede kitap olarak yayınlanmaya hak kazandı. Bu yarışmaları 'Geleceğimiz gençlerimizdir' düşüncesiyle yola çıkaraktan düzenledik. Ülkenin en önemli sorunlarından olan engelliliğe gençlerin ilgi duymasını sağlıyoruz. Yarışmalar için gençler ve eğitmenleri, engelliler konusunda araştırma ve gözlemler yapmaktadır. Engellilerle ilgilenirken sorunun engelsizlerde olduğunu belirledik. Engelliler birçok şeyi elinden geldiği kadar büyük istekle yapıyor. Engellilerin içerisinde bulunmaları gerektiği toplumda sorun yaşanıyor, iletişim kopukluğu oluyor. Bu nedenlerle yarışmaları sürdürmek istiyoruz. İnşallah bir engel ile karşılaşmayız. Engellilerimizle hepimiz gurur duyuyor, aileleri gurur duyuyor. Bu gururu paylaşmaktan mutlu oluyoruz" diye konuştu.


Valiler Kararnamesi ile Zonguldak'tan Denizli'ye atanan Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen ve eşi Nevhilal Erkmen'in yarışmanın düzenlenmesinde desteği olduğunu söyleyen Toptan, Erkmen ailesine teşekkür ederken duygusal anlar yaşadı.


Vali Yardımcısı Hayri Sandıkçı ise, Türkiye'de engelli sayısının yüzde 12'ye ulaştığını ifade ederek, "Bu sayı AB standartlarının çok üstünde. Bu kadar engellinin aileleri tarafından ayakları üzerinde tutulması çok zor. Devletinde bu konuda ailelere önemli yardımları olmakta ve engellilere sahip çıkmaktadır. Engelli sayısının artmasında mademki hepimizin günah ve suçu var. Sivil toplum örgütlerinden ailelerine ve devletimize kadar herkesin engellilere destek vermesi gerekir" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından yarışmada dereceye giren öğrenciler hikayelerini okudu. Birinci olan öğrencilere bin YTL ve cumhuriyet altını, ikinci ve üçüncü olan öğrencilere ise 500 YTL ödül verildi. Zonguldak Valiliği ve Zonguldak Belediyesi tarafından yarışmaya katılan öğrencilere ayrıca madenci heykeli, kömürden saat ve baston hediye edildi.

iha
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2008 Cuma 20:29:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet coşkun IP: 78.163.149.xxx Tarih : 12.05.2008 07:47:57

Sevgili ğörencimiz Kübra AVŞARR'ı başarısından dolayı kutluyoruz.Tokat Anadolu Lisesi olarak gurur duyduk, sevindik. Ayrıca bu tür faaliyetlerle toplumun en önemli bir sorununa dikkat çeken "VAKIF1" YETKİLİLERİNE DE TEŞEKKÜR EDİYORUM.Bundan sonraki çalışmalarında hem öğrencimiz Kübra AVŞAR'a, hem de "VAKIF" yöneticilerine başarılar diliyorum.