3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Engellilerin sorunları tartışıldı

Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı (ÖZEV) Mütevelli Heyeti Başkanı, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın eşi Saime Toptan,
Zonguldak Ereğli ve Çevresini Kalkındırma Derneği (ZERÇEV) tarafından düzenlenen Engelliler ve Toplumsal İletişim Paneli'ne katıldı.

Saime Toptan, ailelere ve öğretmenlere tavsiyelerde bulundu, engellilere müjde verdi.


ERDEMİR Kültür Merkezi'nde yapılan panele, Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Saime Toptan, Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli, Körler Federasyonu Başkan Yardımcısı Psikolog Şule Akdağ ve İş-Kur Genel Müdürü Namık Ata konuşmacı olarak katılırken, ZERÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Kır ise paneli yönetti. İşitme engelli katılımcılara ise sahnedeki bir görevli tarafından el hareketleri ile konuşmalar anlatıldı. Panele Zonguldak Valisi Erdal Ata, Kdz. Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi'nin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
"Engelliler ve Toplumsal İletişim" başlıklı panelde engellilerin toplumla olan iletişimlerinde yaşanan sorunlar, neden ayrımcılık gördükleri ve nasıl önleneceği, genel olarak engellilerin "bağımsız birey" olmada yaşadıkları sorunlar tartışılarak çözüm önerileri sunuldu.


Panel öncesi bir konuşma yapan Cevat Kır, Türkiye'de yaşayan 8 milyon engelli olduğunu belirterek panelin düzenlenme nedenini açıkladı. Kır, yaptığı konuşmanın ardından konuşmacıları sahneye davet etti.


ÖZEV Mütevelli Heyeti Başkanı Saime Toptan, engelli vatandaşlara Engelli Hakları Sözleşmesi'nin dün akşam itibari ile TBMM'den geçtiği müjdesini verdi.
Öğretmen ve ailelere tavsiyelerde bulunan Saime Toptan, ailelerin ve öğrencilerin engellilerin yaşadığı deneyimleri yaşamalarını istedi. Uzun süreden beri takip etmeye çalıştığı ve yetişmesi için gerçekten çaba sarf ettiği bir kanunun dün gece Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden (TBMM) çıkmış olduğunu anlatan Toptan, şöyle konuştu: "Bu sizlere ulaştırabileceğim haberlerden en güzeli. Bu Birleşmiş Milletler (BM) Engelli Hakları Sözleşmesi'dir. Dünyada 128 ülke bu sözleşmeyi imzaladı. Şu ana kadar meclisinde 25 ülke bu sözleşmeyi onayladı. BM'deki sözleşmeler en az 20 ülke tarafından meclislerinde onaylanmış olmalı ki dünya üzerinde yürürlüğe girebilsin." Bu sözleşmenin engelli kişilerin medeni, ekonomik, siyasi, kültürel haklarını düzenleyen ilk uluslararası belge niteliğinde olduğunu anlatan Toptan, sözlerine şöyle devam etti: "Okullarımızda aslında öğretmenlerimiz şöyle uygulamalar yapmalıdır. Beden eğitimi derslerinde öğrencilere gözlerini kapattırıp 30 dakika dolaştırmalarını istemeleri lazım veya kulaklarını kapattırarak ne gibi deneyimle yaşayacaklar. Ya da aileler evlerinde bu deneyimleri yaşamalıdır. Aileler evlerinde körebe oynamalıdırlar ki körebe oyununda azıcık gözlerini açıp görebilirler ama o anda o görememe deneyimini yaşayabilirler."


Yurt dışındaki programı nedeniyle konuşma önceliği verilen Saime Toptan'a konuşmasının ardından ZERÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Kır tarafından bir plaket verildi. Saime Toptan programı nedeniyle panelden erken ayrıldı.
Panel konuşmacıların engellilerin sorunlarını ve çözüm yollarını anlatmalarının ardından sona erdi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2008 Perşembe 18:51:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?