3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

ERDEMİR'de görüşmeler tıkandı

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde kurulu Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) ile Türk Metal Sendikası arasında sürdürülen toplu iş sözleşme görüşmelerinin tıkandığı ve uzlaşmazlık zaptı tutulduğu bildirildi.


Türk Metal Sendikası Ereğli Şube Başkanı Yusuf Ziya Odabaş, ERDEMİR adına Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile sürdürdükleri görüşmelerin altıncı oturumunda uzlaşmazlık zaptı tutulduğunu söyledi. 1 Eylül 2008'den geçerli olacak şekilde 2 yılı kapsayacak görüşmelere 5 Eylülde başladıklarını belirten Odabaş, "5 bin 300 işçiyi kapsayan 117 maddelik sözleşmeyle ilgili görüşmelerin son oturumunda 31 madde üzerinde anlaşma sağlanamadı.

MESS yetkilileri ile aralarında maaş, tayin, çalışma hakları, sosyal haklar gibi maddelerde anlaşamadık. İlk altı ay için talep ettiğimiz yüzde 20'lik ücret artışına MESS yüzde 4.15 vermeyi önerdi. Bayram harçlığı, ikramiye gibi çeşitli haklarda da yüzde 40 talebimize yüzde 0.5 ile yüzde 4 arasında teklif önerdi. Bu şartlarda anlaşmaya varamadık" dedi. Bundan sonra yasal sürecin başladığını ifade eden Odabaş, "Uzlaşmazlık zaptı tutanağı ile de yasal süreç başlamış oldu.

Hükümet tarafından arabulucu olabilecek nitelikte kişiler arasında sendikamız ile MESS'in belirleyeceği bir bilirkişi çalışmalara başlayacak. Arabulucu olacak bilirkişinin atanması gereken 15 günlük süre ile birlikte önümüzde 45 gün var. Arabulucunun hazırlayacağı raporun taraflarca onaylanması durumunda sözleşme imzalanacak. Aksi takdirde, grev süreci başlayacak. Arabulucu raporundan sonraki 2 aylık sürede greve çıkabiliriz. Ancak sözleşmenin, üyelerimizi memnun edecek şekilde masa başında bitirilmesinden yanayız" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2008 Çarşamba 09:09:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?