3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Erdemir'den rekor kar

OYAK Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'nın (ERDEMİR) 2008'in ilk 9 aylık dönemi net karının 1 milyar 196 milyon dolar olduğu bildirildi.


Erdemir Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, 9 aylık dönemde net karın bir önceki yıla oranla yüzde 154 artış gösterdiği, net kar marjının da önceki yılın aynı dönemine oranla yaklaşık 12 puan artarak yüzde 25.1 seviyesine çıktığı belirtildi. Erdemir'in bir önceki yıl konsolide karının 428 milyon dolar olduğu belirtilen açıklamada, "2008 'in 9 aylık döneminde elde edilen kar, Erdemir Grubu'nun tarihinde elde edilen en yüksek konsolide kar değeridir. Aynı dönemde başta kömür, kok ve cevher olmak üzere hammadde tedarik fiyatlarında gerçekleşen yükselişin etkisiyle 9 aylık satışların maliyetinde önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7 artış yaşandı. Buna rağmen grubumuz 9 aylık dönemde, yassı ve uzun mamul piyasalarında devam eden olumlu gelişmelere, ERDEMİR ve İskenderun Demir ve Çelik Fabrikaları (İSDEMİR) AŞ'de yeni yatırımlarının devreye girmesine bağlı olarak konsolide satış gelirini 2007'in aynı dönemine göre yüzde 39 artırarak 5 milyar 802 milyon 400 bin YTL olarak gerçekleştirdi. Faaliyet karını ise geçen aynı dönemine göre yüzde195 artırarak bir milyar 947 milyon 800 bin YTL'ye, faaliyet kar marjını ise 18 puan artırarak yüzde 33.6 mertebesine yükseltti" şeklinde belirtildi.


Erdemir ve İsdemir'de bir önceki yıla oranla üretim artışı gerçekleştiğinin belirtildiği açıklamada, "Grubumuz geçen yılın aynı dönemine göre, FAVÖK değerini yüzde135 artırarak 2 milyar 248 milyon 200 bin YTL'ye ve FAVÖK marjını yüzde 38,7'ye yükseltti. Yılın ilk 9 ayında Ereğli tesislerimiz, bir önceki yılın aynı döneminin yüzde 12 üzerinde yassı mamul üretimi gerçekleştirdi. Toplam 3 milyon 435 bin ton yassı mamul üretiminin 1 milyon 326 bin tonu soğuk ve 2 milyon 109 bin tonu sıcak mamulden oluştu. İSDEMİR'de ise yassı ara mamul üretiminin de etkisiyle, yüzde 29 artış kaydederek toplam 2 milyon 411 bin ton üretim gerçekleştirdi" denildi.
Erdemir Genel Müdürü Oğuz Özgen'in görüşlerine de yer verilen açıklamada, 2008'in ilk 9 ayında hammadde fiyatlarında astronomik artış olduğu belirtilerek, "Buna rağmen, karımızı artırarak kapadık. Erdemir Grubu'nun Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK)'a devrini müteakip elde edilen verimliliğin ve özellikle İskenderun tesislerimizdeki 2 milyar 5 milyon doları bulan yatırımların katkısı büyük oldu. Dünya piyasalarını etkisi altına alan kriz, Türkiye çelik sektörü üzerindeki etkilerini Ağustos 2008'den itibaren şiddetli biçimde göstermeye başladı. 2008'in üçüncü çeyreğinin son döneminde piyasaların yavaşlamasından dolayı mamül üretimlerimiz ikinci çeyreğe göre Ereğli tesislerimizde yüzde 13, İskenderun tesislerimizde ise yüzde 15 oranında azaldı. Talepteki dalgalanmalara süratle tepki göstererek tesislerimizin kapasite kullanım oranlarını geçici olarak azalttık. ERDEMİR Grubu'nun değişen piyasa koşullarına verdiği bu süratli tepki, son üç yılda geliştirdiği yönetsel dinamizmi yansıtıyor. Yılın son çeyreğinde piyasa koşulları daha da zorlaşacaktır. Karlılığın olumsuz etkilenebileceği bu duruma karşı piyasada daha sert tedbirlerin alınması da gerekebilir" şeklinde açıklandı

iha
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2008 Perşembe 19:21:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?